Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Modderrun brengt stad en natuur dichter bij elkaar

door: Leo Aquina | 6 juli 2017

“Wij vinden het belangrijk dat je lekker in de natuur bezig kan zijn”, zegt Margrietha Rengers van de Stichting Stad & Natuur Almere. Afgelopen weekend organiseerde die stichting de Modderrun 2017. Ongeveer 1750 deelnemers renden en klommen over een parcours van ruim acht kilometer door de Almeerse bossen. “Het evenement sluit goed aan bij onze doelstelling”, zegt Rengers. “Stad & Natuur wil Almeerders, jong en oud, de natuur in en rond Almere laten beleven op een directe en toegankelijke manier.” Vier jaar geleden stond de Almeerse Modderrun voor het eerst op de agenda, toen nog als gezinsevenement. Dit jaar was er voor het eerste een aparte editie voor volwassenen en de organisatie heeft uitbreidingsplannen. 

XL24Modderrun-1bMargrietha Rengers deed zelf ook mee aan de Modderrun. “Op vrijdag was er een bedrijveneditie”, vertelt zij. “Ik heb overal spierpijn, maar ik ben vooral nog aan het nagenieten. We hebben heel veel positieve reacties gehad. Op zaterdag waren er vijfhonderd deelnemers bij de volwasseneditie en op zondag was het terrein voor jonge kinderen met hun ouders op de gezinnen- of familiedag, met 1.150 deelnemers. Speciaal voor deze doelgroep waren er twee kortere parcoursen aangelegd van 2,5 en 5,5 km.”

Gebaande paden
Stichting Stad & Natuur Almere organiseerde het gezinsevenement voor het eerst in 2014 in het kader van de Internationale Modderdag. “Wij beheren en programmeren negen locaties in Almere, waaronder Stadslandgoed de Kemphaan”, aldus Rengers. “Daar verzorgen wij allerlei activiteiten om de natuur dichter bij de mensen te brengen en de mensen dichter bij de natuur. Het viel ons op dat de meeste mensen binnen de gebaande paden blijven. Veel verder dan in een straal van honderd meter rondom ons landgoed komen ze vaak niet. Met de modderrun lieten we ze kennismaken met een groter deel van de omringende natuur.”

"De meest kwetsbare stukken laten we links liggen. Er zijn sloten waar bevers inzitten, die vermijden we"

Zoveel mensen in een weekend door die kwetsbare natuur jagen, is ook een risico. Rengers: “We zijn er niet op uit om de natuur de verstoren. Daarom werken we ook nauw samen met Staatsbosbeheer. Zij zijn de eigenaar van het terrein. De meest kwetsbare stukken laten we links liggen. Er zijn sloten waar bevers inzitten, die vermijden we. We hebben een grondige Flora en Fauna-check gedaan. We kiezen de slootjes die ecologisch het minst waardevol zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk dat mensen onderweg geen afval achterlaten, maar dat gebeurt eigenlijk helemaal niet. Misschien blijft er incidenteel eens een schoen in de modder steken, maar daar blijft het wel bij. Mensen laten het terrein heel netjes achter.”

Veiligheid belangrijk
XL24Modderrun-2bNaast Staatsbosbeheer werkt de Stichting Stad & Natuur samen met een aantal bedrijven uit Almere om de Modderrun mogelijk te maken. Rengers: “DB Events, Buitenberg Back to Basics helpen ons bij de logistiek en bij het bouwen van het parcours. EHD.nu helpt ons met de EHBO.” Veiligheid is heel belangrijk. Begin juni overleed er in Venlo een deelnemer aan een Obstacle Run. “Natuurlijk schrik je wel even als je dat hoort, maar onze evenementen zijn niet te vergelijken”, vertelt Rengers. 

“Enorme glijbanen zoals die worden gebouwd bij Obstacle Runs hebben wij niet. Wij maken vooral gebruik van natuurlijke hindernissen. Van tevoren hebben we wel een grondige analyse van de risico’s gemaakt. Mensen moeten bijvoorbeeld door een haventje heen, daar waren mensen van de reddingsbrigade paraat in het water. Kleine risico’s houd je altijd. We hebben een verdraaide knie gehad, een verzwikte enkel en een duim uit de kom, maar daar is het gelukkig bij gebleven.”

"We hebben in Almere een echte hardloopcultuur met een atletiekvereniging en een triatlonvereniging. Wellicht kunnen we daar in de toekomst mee samenwerken"

Uitbreiding
De afgelopen jaren is de Modderrun in Almere van een gezinsuitje uitgegroeid tot een weekendevenement waar mensen uit het hele land op afkomen. De organisatie denkt dan ook hard na over uitbreiding. “We overwegen om er een aparte stichting van te maken”, aldus Rengers. “Het wordt eigenlijk te groot voor de Stichting Stad & Natuur en het evenement heeft nog enorm veel potentie. We kijken ook naar samenwerking met andere partijen. We hebben in Almere een echte hardloopcultuur met een atletiekvereniging en een triatlonvereniging. Wellicht kunnen we daar in de toekomst mee samenwerken.” Vast staat in ieder geval dat er na de geslaagde editie van 2017, volgend jaar opnieuw een Modderrun op het programma staat. 

Voor meer informatie: www.modderrun.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst