Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

KNGU in zee met juridische dienstverlening 'DAS voor de Sport'

door: Thomas van Zijl | 6 juli 2017 

De huur en verhuur van de accommodatie, de positie ten opzichte van de gemeente, het afwikkelen van een sponsorcontract; bestuurders van sportverenigingen lopen meer dan eens tegen juridische zaken aan. De ruim duizend clubs die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) kunnen sinds kort een beroep doen op de kennis en expertise van juridisch dienstverlener DAS. Het is de achttiende sportbond die gebruik maakt van 'DAS voor de Sport'. 

XL24KNGU-DAS-JimmyVanDijkNet als andere bonden probeert de KNGU waar mogelijk meerwaarde te creëren voor haar clubs. Uit onderzoek bleek dat die vooral zitten te wachten op juridische ondersteuning. “Het is één van de grootste knelpunten bij het bestuurlijk kader van de clubs", zegt Jimmy van Dijk, productmanager loopbaan en organisatieadvies bij de KNGU. De bond heeft overwogen zelf een juridisch medewerker in dienst te nemen, maar Van Dijk geeft aan dat er bewust een andere keuze gemaakt is: 

“We zoeken nu eerder naar de verbinding. Op die manier zijn we bij DAS uitgekomen, een partij die al veel ervaring heeft in de sport.” Van Dijk geeft aan dat met name de dekking die DAS garandeert belangrijk is. Iedereen kan er waar en wanneer dan ook gebruik van maken. “Als er iemand op vakantie is, gaat de dienstverlening gewoon door en die zal ook altijd adequaat zijn.” 

Samenwerking met 23 sportbonden
DAS werkt in totaal voor drieëntwintig sportbonden. De basis is hetzelfde, maar er worden wel afzonderlijke afspraken gemaakt. Sommige bonden hebben bijvoorbeeld een eigen medewerker die arbeidsrechtelijke zaken voor zijn rekening neemt, of ze hebben dat al bij anderen ondergebracht. En er zijn bonden die juist ook creditmanagement aan DAS uitbesteden. 

Clubs van de aangesloten bonden die te maken krijgen met een juridisch vraagstuk kunnen gratis bellen of mailen voor advies

“Bij sportclubs komt er veel op de schouders van vrijwilligers. Vaak uit alle liefde, maar niet alles is altijd even leuk. Denk bijvoorbeeld aan het innen van contributie van leden die niet opschieten met betalen”, zegt woordvoerder Olav Wagenaar van DAS. Clubs van de aangesloten bonden die te maken Schermafbeelding 2017-07-04 om 22.28.14krijgen met een juridisch vraagstuk kunnen gratis bellen of mailen voor advies. DAS heeft medewerkers in huis die zich geheel toeleggen op de beantwoording daarvan. Wagenaar: “Dat heeft als voordeel dat deze mensen vaker met bepaalde vragen te maken krijgen en er dus ook sneller raad mee weten.” 

Fixed fee
De intentie van zowel DAS als de KNGU is om juridische kwesties op te lossen voordat ze een probleem worden, maar als een zaak echt om intensieve begeleiding vraagt, is er een meer nodig dan een eerstelijns advies per mail of telefoon. DAS biedt in dat geval een behandeling van de zaak tegen een concurrerend tarief, een fixed fee. Wagenaar: “Natuurlijk denken wij dat we met onze expertise en de goede relatie met sportbonden de meest geschikte partij zijn om mee verder te gaan, maar het staat een sportvereniging of -bestuurder vrij om eventueel in zee te gaan met een ander. Daar zijn geen beperkingen over afgesproken.” 

In principe werken DAS en de sportbond in eerste instantie met een contract voor een jaar, maar het voornemen is tot een langere samenwerking te komen. Van Dijk van de KNGU: “We gaan vanzelfsprekend evalueren hoe de zaken gaan, maar wij denken echt dat we hier onze leden blijvend een groot plezier mee doen.” 

“Het samenbrengen van de expertise van DAS, NOC*NSF en ook Werkgevers in de Sport is in het voordeel van de sport"

Verdere uitbreiding
De KNGU wil vraaggestuurd te werk gaan, kijken waar behoefte aan is. Clubs kunnen en willen steeds meer dingen zelf in handen hebben. Van Dijk: “Aan ons de taak om voor elkaar te krijgen wat zij individueel niet voor elkaar krijgen. Daar is deze juridische ondersteuning een goed voorbeeld van.” DAS ziet die trend eveneens. Het zou Wagenaar dan ook niet verbazen als DAS voor de Sport in de toekomst nog verder uitbreidt, onder andere omdat sportkoepel NOC*NSF haar leden vanaf de start heeft geïnformeerd en het initiatief van harte ondersteunt. Wagenaar: “Het samenbrengen van de expertise van DAS, NOC*NSF en ook Werkgevers in de Sport is in het voordeel van de sport. Ik hoop en verwacht dat we elkaar in de toekomst nog vaker zullen vinden.” 

Voor meer informatie: DAS voor de sport

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst