Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met scholencompetitie voor golf komt droom initiatiefnemer uit

door: Thomas van Zijl | 22 juni 2017 

Wie zich alleen laat leiden door cijfers ziet dat de golfsport de afgelopen jaren flink gegroeid is. Een diepere analyse toont echter aan dat de sport tegelijkertijd ernstig vergrijst en dat het aantal werkelijk actieve spelers ook niet stijgt. De sport heeft behoefte aan vers bloed, de jeugd heeft de toekomst. Om die jeugd te begeleiden naar de green richtte Hein van Marken negen jaar geleden Kids4Golf op. Het blijft pionieren, maar met tastbaar resultaat: dit najaar begint een scholencompetitie voor basisschoolleerlingen.

Hein van Marken is ervan overtuigd dat scholen op lange termijn de belangrijkste levensaders zijn voor de golfsport. Hij wijst daarbij op de structuur van het land waar hij veertig jaar woonde en actief was als professional in de golfsport: de Verenigde Staten. Golfverenigingen zoals in Nederland bestaan daar bijna niet, wel heel veel golfbanen en kinderen maken er op jonge leeftijd via hun school al kennis mee. Het is school tegen school, dat begint in het basisonderwijs en loopt door tot de universiteiten. Kinderen zijn op dagelijkse basis met sport bezig. Ze leren er de regels van het golf en weten hoe ze zich op de baan moeten gedragen. Van Marken: “Veel ingewikkelder is het niet. Er wordt niet gewerkt met een golfvaardigheidsbewijs of handicaps. De beste wint, punt uit. Kinderen vinden dat prima.” 

XL22 Kids4Golf-1

“Wie zich op jonge leeftijd wil aansluiten bij een vereniging kan het gevoel hebben naar de vijand te gaan. Sommige zijn helemaal niet ingericht op jonge leden"

Laagdrempelig
Van Marken probeert met zijn stichting Kids4Golf de sport voor kinderen net zo laagdrempelig te maken als in zijn tweede vaderland de Verenigde Staten. Ook hij zag de sport de afgelopen jaren groeien in Nederland, maar plaatst daar wel kanttekeningen bij. Voor kinderen is de sport in zijn ogen niet aantrekkelijk. 

“Wie zich op jonge leeftijd wil aansluiten bij een vereniging kan het gevoel hebben naar de vijand te gaan. Sommige zijn helemaal niet ingericht op jonge leden en bovendien blijven ze duur.” Met Kids4Golf pakt hij het daarom anders aan. Zijn startpunt is de gymzaal, waar hij in samenwerking met stagiaires van sportopleidingen kinderen de beginselen van de sport bijbrengt. Daarvoor hoeven er geen gaten in de vloer gemaakt te worden, de leerlingen mikken met plastic sticks op doelen die met klittenband bevestigd zijn op de muur of op de grond. Kinderen die er aardigheid in hebben, kunnen vervolgens deelnemen aan een jaarlijks toernooi dat georganiseerd wordt in de steden waar Kids4Golf actief is: Amsterdam, Den Haag en Amstelveen.

Debuut op golfbaan
Het traject dat kinderen via Kids4Golf doorlopen brengt hen stap voor stap dichter bij hun debuut op de golfbaan van een vereniging. Voor de winnaars van het schooltoernooi is er overigens helemaal geen drempel meer, maar eerder een duwtje in de rug. Het prijzenpakket bestaat immers uit een gratis cursus op een deelnemende golfbaan en een door Jumbo Golf aangeboden golfuitrusting voor beginners. Ook de niet winnende deelnemers van het Kids4Golf-toernooi kunnen zich inschrijven voor de cursus voor een zeer aantrekkelijke prijs. Aan het einde van het programma ontvangen ze bovendien een competentiecertificaat, waarmee ze kunnen deelnemen aan de ANWB Golf-scholencompetitie 

XL22 Kids4Golf-2Met behulp van partner ANWB Golf komt een droom van Van Marken uit, het realiseren van een scholencompetitie. Als lid van ANWB Golf is het voor de kinderen mogelijk om op meerdere banen te spelen en met hun school uit te komen tegen andere scholen. Verbintenis met een vereniging is geen noodzaak meer. “Het gaat erom dat we het enthousiasme aanwakkeren. Mede daarom hebben we de banen korter gemaakt. Kinderen hoeven geen uren te lopen.”  

Onorthodox
De werkwijze van Van Marken is onorthodox en gaat uit van een andere organisatie van de golfwereld. Toch merkt hij overwegend steun van de Nederlandse Golf Federatie en verenigingen. “Ik doe dit niet voor mijzelf. Het is veel werk en financieel word ik er niet wijzer van. Je moet er een beetje nuts voor zijn. Ik doe het voor de sport en dat is in ieders belang.” 

Van Marken erkent dat golf al veel minder elitair is dan jaren terug, maar om het mainstream te maken is kennismaking op vroege leeftijd essentieel. Hij wil daarmee overigens niet beweren dat mensen dan per definitie hun hele leven verslingerd zijn aan de sport. Misschien stoppen ze wel een tijdje, maar het is veel makkelijker om het daarna weer op te pakken. “En dan wordt het ook voor verenigingen interessant, want dan zijn mensen wellicht wél in staat en bereid om te betalen voor een lidmaatschap.” 
 
Het eerstvolgende basisscholierentoernooi is op 8 juli in het Amsterdamse Bos

Voor meer informatie: www.kids4golf.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst