Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Project Buikloop onderzoekt de darmflora van hardlopers

door: Leo Aquina | 22 juni 2017

Darmklachten bij duursporten, het komt vaak voor en meestal is het gissen naar de oorzaak. Jos Seegers van MyMicroZoo gelooft dat de samenstelling van de darmbacteriën - de zogenaamde microbiota - van grote invloed is. Daarom start MyMicroZoo een onderzoek onder deelnemers aan de marathon van Amsterdam: Project Buikloop. MyMicroZoo gaat de samenstelling van de microbiota drie maal meten bij marathonlopers, in de hoop op waardevolle informatie. “Het is vooral een exploratief project”, aldus Seegers. “De vraagstelling is of de microbiota inderdaad betrokken is bij darmklachten tijdens langdurig inspanning.”

Seegers richtte MyMicroZoo samen met BaseClear vorig jaar op omdat hij gelooft dat de samenstelling van de darmbacteriën van grote invloed is op de gezondheid. Hij deed inspiratie op in de Verenigde Staten. “Ik had mijn eigen microbiota al eens laten onderzoeken door een Amerikaans bedrijf uBiome en ik vond het een interessant concept, waar ik zelf in Nederland mee verder wilde.” 

XL22BuikloopJosSeegers

"We zoeken samenwerkingsverbanden met artsen, hogescholen en universiteiten. We streven naar een enorme database op basis waarvan we steeds meer te weten komen"

Een Nederlandse dependance van uBiome bleek niet haalbaar, waarna Seegers zelf de stoute schoenen aantrok en samen met BaseClear MyMicroZoo oprichtte. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op het ontwikkelen van een toolkit waarmee mensen voor 95 euro hun eigen microbiota in kaart kunnen brengen. Seegers kijkt echter ook voorbij het individuele onderzoek: “We zoeken samenwerkingsverbanden met artsen, hogescholen en universiteiten. We streven naar een enorme database op basis waarvan we steeds meer te weten komen.”

Atletiekunie en Running 20/20
Bij Project Buikloop zet MyMicroZoo een verdere stap op weg naar die database. Met de Atletiekunie en Running 20/20 als partners zoekt het bedrijf enkelen tientallen deelnemers voor een onderzoek. “De Atletiekunie en Running 2020 zijn geïnteresseerd omdat darmklachten nu eenmaal veel voorkomen bij hardlopen, dus voor hen is het interessant om op dat gebied meer kennis te vergaren.” Running 20/20 ondersteunt het onderzoek ook financieel, door twee van de drie onderzoeken te betalen die de deelnemers ondergaan. 

XL22Buikloop2Project Buikloop onderzoekt mannelijke deelnemers aan de marathon van Amsterdam. “We hebben in eerste instantie alleen voor mannen gekozen omdat bij vrouwen ook vaak hormonale aspecten een rol spelen die de metingen mogelijk kunnen beïnvloeden. Een groep van tachtig mannen is homogener.” Deelname-eis is dat de lopers in staat zijn de marathon binnen vier uur te volbrengen. “Het gaat ons bij dit onderzoek om de combinatie van klachten met inspanning. De deelnemers moeten dus ook echt die inspanning leveren.”

In hoeverre kan een bedrijf dat toolkits verkoopt voor onderzoek naar de microbiota onafhankelijk onderzoek verrichten naar de invloed van die microbiota op gezondheid? Als blijkt dat die microbiota er niet toe doet, zijn die toolkits immers ook waardeloos? Seegers: “Natuurlijk is het beter voor ons als er een positief antwoord op de vraag komt. Maar het is al bewezen dat de microbiota van grote invloed is op allerlei zaken, zoals autisme, psychische klachten, het prikkelbare darmsyndroom. Daar zit een gigantische markt. Wij zullen ons onderzoek zeker niet sturen. Bij publicatie van de resultaten in vaktijdschriften is altijd sprake van peer review, dus op die manier is onafhankelijkheid gegarandeerd.”

Een persoonlijk dieetadvies er voorlopig niet in zit. 'Daarvoor is het kennisniveau nog niet hoog genoeg'

Vraagtekens
In de aankondiging van het onderzoek schrijft MyMircoZoo: ‘Je krijgt met de drie metingen een uniek inzicht in wat er met jouw microbiota gebeurt tijdens de trainingsmaanden. Dit kan je helpen om prestaties en de loopervaring te verbeteren.’ In een Volkskrant-artikel over MyMicroZoo van afgelopen maart zegt, medeoprichter Derek Butler echter dat een persoonlijk dieetadvies er voorlopig niet in zit. 'Daarvoor is het kennisniveau nog niet hoog genoeg.' Hoe kunnen deelnemers op basis van dit onderzoek dan toch hun individuele prestaties verbeteren? Seegers: 

“Als het gaat om één enkele meting, kunnen we inderdaad geen persoonlijk advies geven. Maar het gaat hier om meerdere metingen, waardoor je veranderingen ziet. Je kunt dan wel aangeven welke gedrags- en voedingspatronen invloed hebben op de microbiota. Daarmee zal je misschien niet direct de prestaties verbeteren, maar je kunt wel waarnemen dat wat je precies hebt gedaan wat de microbiota beïnvloedt.”

Rapport met algemeen advies
Ook de website Medical Facts heeft vraagtekens bij de zin van een darmflora-analyse. Seegers: “Dat is een persoonlijke mening. Natuurlijk wordt altijd de vraag gesteld wat iemand eraan heeft. Als je helemaal gezond bent, heb je er op het eerste gezicht niet veel aan, maar het geeft wel inzicht in hoe jouw darmflora ervoor staat. We weten dat bepaalde voedingsmiddelen disbalans in de hand kunnen werken. We kunnen op dit moment nog niet heel veel persoonlijk advies geven, maar we werken aan een rapport op basis waarvan we wel algemeen advies kunnen geven. Het is de wet van de grote getallen. Hoe groter onze database, hoe meer we kunnen zeggen. Helaas hebben we geen budget voor een onderzoek onder honderdduizend mensen. Dit soort onderzoek helpt om onze database verder uit te breiden. We zijn dan ook constant op zoek naar meer mogelijkheden om onderzoek te doen.”

Voor meer informatie: Project Buikloop zoekt deelnemers

« terug

Reacties: 1

Jan Taco te Gussinklo
22-06-2017

Zeker belangwekkend. Maar wel risico tunnelvisie, want goed voorstelbaar is (en bijna zeker) dat er invloed is van cortisol, gastrocolische reflex, genetica  enz. Wel lijkt de keuze voor meerdere meetpunten (tijdbalk?) nuttig. Is er samenwerking met de MDL (Ik spreek toevallig maandag Prof. Chris Mulder van de VU)? 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst