Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Video-analyses: van F-jes tot veteranen

door: Leo Aquina | 15 juni 2017

360sportsintelligence.com heeft een automatisch camerasysteem ontwikkeld om amateurwedstrijden in beeld te brengen, met bijbehorende software om daar eveneens automatisch samenvattingen van te maken. Waar hebben we dit eerder gehoord? Drie maanden geleden schreef Sport Knowhow XL over Matchday.tv. “Dat is zonder twijfel een concurrent”, zegt René Epping van 360SportsIntelligence. “Maar wij hebben andere keuzes gemaakt. Zij richten zich op de fan en op entertainment, wij hebben ons systeem ontwikkeld vanuit de trainer/coach en de spel-analytische kant.” Het feit dat er meerdere kapers op de kust zijn, sterkt Epping in de overtuiging dat er markt is voor het structureel in beeld brengen van amateursport. “De tijd zal leren welk systeem het beste uitpakt.”

360SportsIntelligence is voortgekomen uit de behoefte van een hockeycoach om de prestaties van zijn team te verbeteren met behulp van videobeelden. Epping: “Ik ben inmiddels twaalf jaar coach bij EHV in Enschede. Ik zocht naar mogelijkheden om de training en coaching te verbeteren. We hebben van alles geprobeerd: iemand op een trap en op het dak van het clubhuis met een camera. Maar dat is allemaal tijdrovend en arbeidsintensief. Zo kwam ik op het idee om zelf camera’s op te hangen en de beelden online te plaatsen, zodat je ze via een website terug kan kijken.”

XL21-SportsIntelligence-1bFC Twente
Epping ging niet over één nacht ijs. ”Ik was een paar maanden bezig met het systeem en ik wilde weten of ik niet opnieuw het wiel aan het uitvinden was, dus toen heb ik een seminar georganiseerd bij FC Twente. Ik heb trainers uitgenodigd, coaches, het hoofd opleidingen van FC Twente, de videoanalist van het Nederlands Elftal. Daar kwamen veel goede ideeën uit voort. Handmatige analysetools voor de professionele sport bestonden al, maar we kwamen tot de conclusie dat een automatisch analysesysteem voor de amateursport een enorme toegevoegde waarde zou zijn.” 

“We hebben inmiddels een aantal mensen in dienst en ons systeem wordt al bij zo’n vijftien clubs gebruikt”

Epping, eigenaar van een marketingbureau, zocht technische partners en kwam uit bij de Universiteit Twente, de Hogeschool Saxion in Enschede en Roessingh Research & Development. Mede dankzij subsidies van de provincie Overijssel en Sportinnovator richtte hij vervolgens het bedrijf 360SportsIntelligence op. “We hebben inmiddels een aantal mensen in dienst en ons systeem wordt al bij zo’n vijftien clubs gebruikt.” 

Automatische stream op website
360SportsIntelligence maakt gebruikt van een vaste opstelling met twee camera’s achter ieder doel. Epping: “Daarmee kun je het hele veld opnemen. Je hoeft als gebruiker niets te doen, alleen aangeven wanneer je een wedstrijd wil opnemen. Na afloop staat er een automatische stream op de website. Je kunt fragmenten terugkijken, vertraagd of versneld afspelen en je kunt ook tekenen in het beeld om zaken te verduidelijken. Omdat de camera’s vast langs het veld hangen, kun je alle wedstrijden opnemen en analyseren, van de F-jes tot de veteranen.”
XL21-SportsIntelligence-2b
Het systeem is ook in staat automatische samenvattingen te maken. “Op basis van algoritmen herkent de computer wat spannende situaties zijn, doelpunten, scrimmages voor de goal. De computer ziet waar spelers zijn en detecteert daaruit patronen. Hoe meer wedstrijden we hebben, hoe meer data en hoe beter we die software kunnen instellen”, aldus Epping.

Financiering
De kosten voor het aanleggen van het systeem bij één club, voorheen nog zo’n 15.000 euro zijn inmiddels flink teruggebracht. “Dit zijn vooral hardware-kosten”, aldus Epping. “Er zijn masten, kabels, grondwerk en daarnaast betalen clubs een software-fee. Met schaalvoordelen zijn we erin geslaagd de kosten naar beneden te krijgen, maar het blijft een hele uitgave voor een amateurclub.” Epping zocht daarom naar financiers. “We hebben inmiddels een partij die het systeem kan voorfinancieren. De club gaat een contract aan voor vijf jaar met een maandelijks bedrag van 250 euro. Dat past veel beter bij de begroting van amateurclubs dan een éénmalige investering.“

"Als wij de samenvattingen van de wedstrijden laten sponsoren, geeft dat clubs een mogelijkheid om het systeem misschien zelfs kostenneutraal te gebruiken”

Als marketingondernemer heeft Epping ook al plannen waarmee clubs het geld dat zij aan 360SportsIntelligence kwijt zijn, terug kunnen verdienen. “Verenigingen hebben vaak moeite met het vinden van sponsoren. Een bord langs het veld heeft tegenwoordig nog maar weinig toegevoegde waarde. Als wij de samenvattingen van de wedstrijden laten sponsoren, of bijvoorbeeld een gesponsorde top-tien doelpunten van het weekend kunnen aanbieden, geeft dat clubs een mogelijkheid om het systeem misschien zelfs kostenneutraal te gebruiken.”

Toekomstdromen
Voor Epping staat het gebruik van videobeelden om de prestatie te verbeteren voorop en op dat gebied ziet hij nog verschillende mogelijkheden. “Er bestaan al systemen waarbij spelers sensoren dragen, maar dat gaat meestal met GPS en dat is niet heel nauwkeurig. Wij werken zelf aan een sensor die heel sensitief is en het is onze droom om zo’n systeem van individuele sensoren te koppelen aan de videobeelden. Dat kan interessant zijn voor scouting, maar ook bijvoorbeeld voor blessurepreventie.”

Een stap dichterbij is de koppeling tussen de videobeelden van 360sportsintelligence en specifieke oefenstof. “We zijn nu in gesprek met de hockeyacademie www.theo-door.com. Zij hebben een grote database met oefenmateriaal. Het idee is om onze beelden te koppelen aan hun app. Een coach kan dan op de beelden constateren dat iets niet goed gaat en daar direct goede oefenstof bij vinden. 

"We hebben een basissysteem dat we op iedere sport kunnen inregelen” 

Andere sporten
Hoewel Epping het systeem ontwikkelde vanuit het hockey, is het systeem volgens hem ook geschikt voor andere sporten. “Voor het camerasysteem maakt het niet uit langs welk veld je het zet. We werken nu ook al samen met een voetbalclub en een basketbalclub en we zijn in gesprek met handbal en volleybal. Beelden zijn beelden, maar onze samenvattingsoftware is op dit moment alleen nog in staat om hockeypatronen te herkennen, omdat we het systeem daarmee hebben gevoed. We moeten voor andere sporten dus naar andere spelbepalende patronen kijken. Daarvoor werken we met kunstmatige intelligentie en algoritmes. We hebben een basissysteem dat we op iedere sport kunnen inregelen.” 

Voor meer informatie: 360sportsintelligence.com. Klik hier voor een recent interview met René Epping over 360sportsintelligence op BNR.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst