Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Penning Sportraad Amsterdam voor tennisclub Smashing Pink

door: Marc Hoeben | 8 juni 2017

Hartstikke trots zijn ze bij Smashing Pink. De ‘roze’ tennisvereniging kreeg donderdag 1 juni de Penning 2017 van de Sportraad Amsterdam, als erkenning voor de rol bij de integratie van de LHBTI-gemeenschap in de sportwereld en voor de rol die de club in de hoofdstad speelt met verschillende activiteiten.

Voorzitter van Smashing Pink is Niels Wolf, die zich toch even excuseert voor zijn wat onvaste stemgeluid. Het traditionele pinkstertoernooi, met deze keer liefst vierhonderd deelnemers, heeft de Amsterdamse vereniging net achter de rug en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Je staat toch voortdurend te praten.”

XL20-SmashingPink-1Roze tennistoernooi met Pinksteren
Bij het pinkstertoernooi ging het nu om een jubileumeditie. Het was de 25ste keer en dat bracht Smashing Pink even terug bij de roots. “Het is allemaal begonnen met de organisatie van een roze tennistoernooi met Pinksteren in 1992. Pas later, in 1996, zijn we officieel als vereniging opgericht en hebben ons direct ingeschreven bij de KNLTB, als eerste homo- en lesbovereniging.”

“In die jaren had je ook echt een soort beweging van mensen die een statement wilden maken en zich sterk wilden maken voor de positie van homo’s en lesbische vrouwen"

De eerste voetstappen van de leden liggen aan de Valentijnkade in Amsterdam-Oost, waar tegenwoordig Tie-Breakers is gevestigd. Inmiddels voelt Smashing Pink zich volgens Wolf helemaal thuis op het Amstelpark, vlakbij de Bosbaan. “Dat is echt een heel prettige samenwerking. Zij omhelzen ons echt.”

Dingen delen
De oprichting van de club kwam in de jaren negentig voort uit ‘het gevoel dingen met elkaar te kunnen delen.’ “In die jaren had je ook echt een soort beweging, mede vanuit het COC, van mensen die een statement wilden maken en zich sterk wilden maken voor de positie van homo’s en lesbische vrouwen. We hebben nu nog veel zestigers uit die tijd in ons ledenbestand van 365 leden. Daarnaast zijn er ook wel dertigers en veertigers, maar betrekkelijk weinig nieuwe jonge leden.”

De reeks letters voor de doelgroep is in de loop der jaren aangegroeid tot LHBTI en heeft dus betrekking op lesbische vrouwen, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. “Wij profileren ons zo, maar we hebben ook altijd wel open gestaan voor heteroleden. Waarbij we wel kijken naar de balans. Het is niet zo dat we opeens overgenomen willen worden.”
XL20-SmashingPink-2

"Het juryrapport spreekt de waardering uit voor het statement dat wij maken voor erkenning van LHBTI binnen de sport"

Betekenis voor Amsterdam
De onderscheiding met de Penning van de Sportraad was op 1 juni een mooi moment, zegt Wolf. “Dat zegt ons best veel, dat heb ik wel gemerkt. Het juryrapport spreekt de waardering uit voor het statement dat wij maken voor erkenning van LHBTI binnen de sport en voor onze betekenis voor Amsterdam met de activiteiten die de zichtbaarheid van onze groep vergroten.”

De Penning werd voor de achtste keer uitgereikt. Smashing Pink behoorde deze keer tot de dertig inzendingen in de hoofdstad en kwam uiteindelijk in het finale traject terecht met vier andere genomineerden: Korien Anita (initiatiefneemster sportklas op praktijkschool), atletiekvereniging Phanos, George de Vries (drijvende kracht achter rugbysport in Amsterdam) en Skatepark Noord. Zo’n vorm van erkenning is nog steeds belangrijk, geeft Wolf aan. 

XL20-SmashingPink-3 copy“Bij de KNLTB ligt het allemaal niet zo heel gevoelig, maar dat is bij een bond als de voetbalbond wel weer anders. In die sport komen veel mensen nog steeds niet ‘uit de kast’ door het onveilige klimaat dat er heerst.”

Uitspraken tennislegende Margaret Court
Toch laaide buiten Nederland recent ook weer de discussie in tennis op, door homofobe uitspraken van de ultraconservatieve Australische tennislegende Margaret Court. Zij beweerde dat tennis een sport is ‘vol lesbiennes’ en dat transgenders ‘het werk van de duivel’ zijn. Ze kreeg fel verweer van de lesbische tennisgrootheid Martina Navratilova. 

“Zulke uitspraken van Court maken dan weer enorm veel los”, zegt Wolf. “Dan merk je ook weer dat er nog veel onbekendheid is. Neem bijvoorbeeld alleen het ouderschap van twee homo’s of twee lesbische vrouwen. Dat wordt door veel conservatieve mensen toch als bedreigend ervaren.”

"Homoseksualiteit bestaat in Irak zogenaamd niet. Je wordt geruisloos opgepakt, belandt in een gevangenis en dan ben je onzichtbaar"

Nog een wereld te winnen
Het taboe over LHBTI is binnen de sport groter dan daarbuiten, ervaart Wolf. Een club als Smashing Pink heeft dus nog steeds een duidelijke functie. Daarnaast zet de vereniging zich ook in voor goede doelen, zoals nu met het pinkstertoernooi voor IraQueer. “Dat is een organisatie voor LGBTI-mensenrechten, waar één van onze speciaal uitgenodigde pinkstergasten, Amir Ashour, voor werkt. Hij is uit Irak gevlucht, en probeert nu vanuit het buitenland de mensen daar te ondersteunen. De verhalen, die je dan hoort, zijn vreselijk. Homoseksualiteit bestaat daar zogenaamd niet. Je wordt geruisloos opgepakt, belandt in een gevangenis en dan ben je onzichtbaar. Ongelooflijk. Wat dat betreft valt er nog steeds veel te winnen. Ook in Nederland, al is dat nauwelijks te vergelijken met een land als Irak. Maar hier neemt het geweld op straat de laatste jaren ook weer toe.”

Voor meer informatie zie: www.smashing.pink

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst