Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Innovatiecentrum KNVB mikt op creatieve linksbuitens

door: Leo Aquina | 1 juni 2017

Gebouw #11 op de KNVB Campus in Zeist is de plek voor creatieve en eigenwijze linksbuitens. Onlangs geleden opende de voetbalbond een nieuw innovatiecentrum in het verbouwde Rijksmonument uit 1965. “Wij hebben als bond altijd gezegd dat we ons als klein voetballand moeten onderscheiden van andere landen en dat kunnen we doen door onderzoek en innovatie een belangrijke plek te geven”, aldus Giel Kirkels. De manager van het KNVB kenniscentrum vertelt enthousiast over het innovatiecentrum op de KNVB Campus, waar de KNVB vijf jaar geleden mee begon. Hij noemt het een internationaal unicum in de voetbalwereld.

“We zijn bij verschillende nationale en internationale centra op bezoek geweest”, aldus Kirkels. ”Bij Engelse sportlabo- ratoria, bij clubs als Real Madrid en Bayern München, maar ook op plekken die niets met voetbal te maken hebben, zoals de High Tech Campus van Philips in Eindhoven. Daar is voor ons het kwartje gevallen. Philips meet het succes van haar innovatieprogramma af aan het aantal XL19 KNVB Campus-1geregistreerde patenten per medewerker. Dankzij die campus was dat flink gestegen. Die innovatiekracht willen wij ook ontwikkelen. Wij zijn de eerste die internationaal op deze manier gaan werken. De samenwerking tussen sport en wetenschap is niet nieuw, maar wij hebben nog nergens gezien dat voetbal, wetenschap en bedrijven ook fysiek bij elkaar worden gebracht.”

100 werkplekken voor bedrijven en startups
Gebouw #11 is een verzamelgebouw voor bedrijven en startups. Op ongeveer duizend vierkante meter zijn honderd werkplekken beschikbaar, waarvan er nu al zo’n dertig zijn verhuurd. “Op dit moment zitten er al bedrijven als Ten Cate, Kybys en Philips, maar ook een Schots bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met wearables en doellijntechnologie. Back to Basics van Berend Rubingh zit er ook. Dat is uitgegroeid tot een netwerk van zzp-ers die verenigingen vooruit helpen”, vertelt Kirkels. De enige eis die de KNVB aan bedrijven stelt die zich in het innovatiecentrum willen vestigen, is dat zij zich bezighouden met innovaties waar het Nederlandse voetbal profijt van kan hebben.

"In navolging van Moneyball is het voetbal ook al jaren op zoek naar de heilige graal als het gaat om het gebruik van data bij het scouten van spelers"

Er is nog ruimte voor innovatieve bedrijven en startups. De KNVB wil graag bedrijven die zich bezighouden met talentherkenning en -ontwikkeling naar Zeist halen. “We zijn op dit moment bijvoorbeeld in gesprek met SCI Sports”, vertelt Kirkels. In navolging van Moneyball (de datarevolutie in het Amerikaanse honkbal, red.), is het voetbal ook al jaren op zoek naar de heilige graal als het gaat om het gebruik van data bij het scouten van spelers. “Wij geloven daar echt in”, zegt Kirkels. “Op dat gebied trek ik veel op met Peter Blangé, onze prestatie- en innovatiemanager. Het gaat erom hoe we die data kunnen objectiveren. Samen met de universiteit van Groningen beginnen we na de zomer op dat gebied aan een promotietraject.”

Erkend als sportinnovatiecentrum
Die samenwerking met de Universiteit komt mede voort uit het feit dat ook het ministerie van VWS de KNVB steunt bij de ontwikkeling van het innovatiecentrum. Kirkels: “We zijn door Sportinnovator erkend als sportinnovatiecentrum. Dat heeft de samenwerking met hogescholen en universiteiten wel in een stroomversnelling gebracht. We krijgen daarmee ook subsidie vanuit VWS, maar we proberen het zoveel mogelijk zelf bedruipend te houden en dat moet binnen een jaar of twee ook wel lukken. Partijen betalen 250 euro voor een werkplek per maand en die huur is voor ons kostendekkend.” 

XL19-KNVB-Campus-2

"We hoeven er geen geld aan te verdienen. Als het kostenneutraal uit kan en we helpen het voetbal vooruit, is ons doel bereikt"

Voor bedrijven is het sportinnovatiecentrum om meerdere redenen aantrekkelijk. “Naast de creatieve omgeving met veel gelijkgestemde geesten, bieden wij met ons Voetbal Medisch Centrum en een 3D-lab met allerlei meetapparatuur ook veel mogelijkheden voor bedrijven en de wetenschap om onderzoek te doen”, vertelt Kirkels. Dat mes snijdt aan twee kanten: “Er zijn ook partijen als innovation partner bij het project betrokken, zoals bijvoorbeeld Ten Cate. Zij werken bij ons op de campus en stellen tegelijkertijd een deel van hun research & development-capaciteit aan ons ter beschikking. We hoeven er geen geld aan te verdienen. Als het kostenneutraal uit kan en we helpen het voetbal vooruit, is ons doel bereikt."

Voor meer informatie: KNVB Campus 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst