Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wielerwedstrijd gekoppeld aan maatschappelijke beweging

door: Marc Hoeben | 18 mei 2017

De Healthy Ageing Tour is een etappewedstrijd in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) op UCI-niveau voor wielrensters van topniveau. In de tweede week van april beleefde de koers onder deze naam de primeur, na het afscheid van Energiewacht als hoofdsponsor. Als het aan de nieuwe naamgever ligt, groeit het evenement uit tot veel meer dan alleen een wielerwedstrijd.

XL17HealthyAgeingTour-1De laatste editie van vorige maand mocht voor Energiewacht nog als een soort overgangsperiode worden gezien. Het bedrijf sponsorde nog een klassement bij de etappekoers voor topwielrensters, maar door de nieuwe naamgeving had het als geldschieter al een plaats op de achtergrond gekregen. De Stichting Healthy Ageing is voor drie jaar - 2017 tot en met 2019 - aan de wedstrijd verbonden.

“De organisatie, met Thijs Rondhuis als drijvende kracht, ging op zoek naar een opvolger van Energiewacht’’, zo legt Daan Bultje uit als directeur van Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN). “Zo raakte ze in gesprek met de lokale vestigingen van de Rabobank in de provincie Groningen. Rabobank was landelijk juist bezig zich terug te trekken uit het wielrennen. Maar het idee een wielerevent te koppelen aan de ambities van Healthy Ageing netwerk maakte het juist interessant. We wilden er meer mee dan alleen onze naam aan de competitie verbinden. We hebben namelijk een veel groter doel en dat is het gezonder maken van de regio Noord-Nederland. Tijdens deze Tour wilden we daarvoor met allerlei activiteiten aandacht proberen te trekken. Dat leek ons een heel mooi plan.”

Rechter rijtje qua gezondheid
Noord-Nederland staat volgens Bultje bekend om de vergrijzing en de relatief ongezonde omgeving, wat zich uit in het overgewicht van de bewoners, de chronisch zieken, het percentage rokers, noem maar op. “Op allerlei gebieden scoren we op die gebieden de hoogste scores van heel Nederland. Vele plekken hier zijn op de kaart echt donker gekleurd. We staan in het rechter rijtje, om het zo maar te noemen, op het gebied van gezondheid.”

"Voor ons is dit geen klein dingetje, alles bij elkaar gaat het toch om tienduizenden euro’s"

Al eerder waren kennisinstellingen in samenwerking met de lokale overheden en gezondheidsinstellingen tot de conclusie gekomen dat samenwerking in de vorm van de Stichting Healthy Ageing broodnodig was. “Met deze stichting zijn we betrokken bij allerlei projecten. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van gezonde voeding of concepten van bouwbedrijven voor een gezonde leefomgeving en alles wat daar tussen zit.”

XL17HealthyAgeingTour-2Maatschappelijke beweging
Bultje noemt de relatie met de vrouwenkoers ‘een nieuwe vorm van sponsorschap.’ “Door de samenwerking met de vier Rabobanken wordt sponsoring gekoppeld aan een maatschappelijke beweging. Wij stoppen er tijd, energie en geld in. Voor ons is dit geen klein dingetje, alles bij elkaar gaat het toch om tienduizenden euro’s. Het is echt een grote activiteit en daar hangen we veel aan op.”

"We zijn bij zestien basisscholen langs geweest, met in totaal 2.200 kinderen, voor het programma ‘van bidon tot broodtrommel’"

Enerzijds is er dus de wielerwedstrijd, anderzijds is er het daaraan gekoppelde programma op vele terreinen van Healthy Ageing. “Overal waar we komen - in de start- en finishplaatsen - organiseren we activiteiten die bijdragen aan de gezondheid en aan de bewustwording van een gezonde leefstijl. Zo zijn we bij zestien basisscholen langs geweest, met in totaal 2.200 kinderen, voor het programma ‘van bidon tot broodtrommel.’ Een wielrenster als Eyelien Bekkering kwam vertellen wat er in hun broodtrommel moest zitten en dat was gekoppeld aan fietsactiviteiten op het schoolplein." 

"Een ander voorbeeld was dat we in gesprek gingen met lokale eigenaren van cafetaria’s en snackbars. Op een laagdrempelige manier keken we of ze een bijdrage konden leveren aan de gezondheid. Een hoogleraar kwam vertellen dat het nog tot daar aan toe is dat mensen naar een snackbar gaan. Maar dat het probleem vooral is dat ze daarnaast weinig groenten eten. Het is al winst als zo’n eigenaar vertelt waar de aanbieders voor groenten zitten. Of als ze bijvoorbeeld op het zoutgebruik letten.”

Drie noordelijke provincies
De HANNN wordt gefinancierd door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. “Daarnaast hebben we onze leden. Dat zijn vrijwel alle kennisinstellingen uit deze provincies, bedrijven en lokale overheden.” De stichting probeert de sportparticipatie te verhogen, met hulp van Sportplein Groningen en Huis van de Sport Groningen. “En verenigingen worden ingezet, voor het realiseren van hun maatschappelijke ambities.”

"We willen graag een brede beweging op gang brengen, met brede steun"

HANNN heeft zich voor drie jaar verbonden aan de vrouwenkoers. “We zijn nu dingen aan het uitproberen en kijken wat daarvan de impact kan zijn. Dit jaar hadden we vooral activiteiten rondom gezondheid. Het moet nu ook een kapstok gaan worden voor innovatieve partijen, die zich met projecten richten op de gezondheid. We willen graag een brede beweging op gang brengen, met brede steun. Daarnaast is er ook de ambitie om de wedstrijd zo groot mogelijk te maken, ook internationaal. We hebben dit jaar bijvoorbeeld de etappes met een livestream gebracht. Dat heeft heel wat losgemaakt in de wereld van het vrouwenwielrennen. Bij grotere koersen is dat nog helemaal niet vanzelfsprekend. Maar via zo’n livestream uitzenden, daar is zeker een publiek voor. Wij zien het zeker zo dat het succes van de wedstrijd voor een deel de impact van onze activiteiten bepaalt.”

Voor meer informatie: www.healthyageingtour.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst