Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Geld nalaten aan de sport is zo gek nog niet

door: Marc Hoeben | 11 mei 2017

Het is het sluitstuk van de campagne ‘Sport, Daar Geef Je Om’ en het moet nog duidelijker maken welke kansen er liggen op het gebied van particuliere fondsenwerving. Op 19 juni is op sportcentrum Papendal de Dag van de Fondsenwerving, op initiatief van de olympische sportkoepel NOC*NSF, de Eredivisie CV en voetbalbond KNVB.

XL16DagVdFondsenwervingFCOp 19 juni draait het bij de Dag van de Fondsenwerving volgens Monique van Bijsterveld van het organiserend comité om vier doelgroepen: de topsporters, de sportverenigingen, specifieke doelgroepen als gehandicapte jongeren of ouderen en ambtenaren. Van Bijsterveld over de laatste groep: “Ambtenaren zijn heel belangrijk, ook omdat ze verschillende partijen bij elkaar kunnen brengen.”

Klein deel privaat geld naar sport
Ex-wielrenster en columniste Marijn de Vries fungeert als dagvoorzitter, op 19 juni begint het met een congresdeel. “Daarin willen we de gasten ook deelgenoot maken van een aantal zaken. Kijken we naar het onderzoek ‘Geven in Nederland’ dat elke twee jaar door de Vrije Universiteit wordt uitgevoerd, dan zien we dat er jaarlijks 5,7 miljard euro gegeven wordt aan goede doelen. Slechts een heel klein deel van dit private geld komt bij de sport terecht. En dat is jammer, want sport kun je meer en meer zien als een goed doel. Het draagt bij aan een gezondere en socialere samenleving. Uit het onderzoek van de VU blijkt dat 83 procent van de mensen geeft en ook bereid is aan sport te geven, zelfs als ze niet lid zijn van een vereniging." 

"Van deze kans maakt sport nu nog veel te weinig gebruik. Tijdens de Dag van de Fondsenwerving gaan deskundigen de sport leren hoe de geefvraag met succes kan worden gesteld. De sport zou hier echt z’n voordeel mee kunnen doen en ook daarom hebben we op deze dag seminars over nalatenschap en crowdfunding.”

Deelnemers aan de Dag van de Fondsenwerving – waar nog ruimte is voor circa tweehonderd mensen - worden gevraagd kleding mee te nemen. “Ook om te laten zien hoe makkelijk het is om zulke dingen te organiseren.” 

"Peter Heerschop en Viggo Waas willen we betrekken bij een plan om één keer per jaar collectief geld in te gaan zamelen. Dat moet echt op een ludieke manier gaan gebeuren"

Serious Request
Onderdeel van het programma is een bijeenkomst met Mark van de Tweel van Natuurmonumenten, Justin Goetzee (Jupiler League-club NAC Breda) en oud-schaatster Yvonne van Gennip (Talentboek). De afsluiting komt voor rekening van cabaretier Peter Heerschop. “Hem en zijn collega Viggo Waas willen we ook betrekken bij een plan om één keer per jaar collectief geld in te gaan zamelen. Dat moet echt op een ludieke manier gaan gebeuren, zeg maar een beetje op de manier zoals Serious Request dat doet.”

XL16DagVdFondsenwerving-MoniqueVanBijsterveldVan Bijsterveld zelf is initiatiefneemster van het Fonds van de Sport en participeert vanuit die hoedanigheid in de organisatie van de Dag van de Fondsenwerving. Ruim 25 jaar, vertelt ze, was ze werkzaam in de wereld van de goede doelen en deed ze aan fondsenwerving. “Ik heb me heel vaak afgevraagd hoe het toch komt dat sport op dat toneel niet meedoet. Sport is in de maatschappij zó belangrijk, voor velen is de vereniging het tweede huis. Dus kun je je afvragen waarom we bijvoorbeeld niet veel meer nalaten aan de sport.”

Testamenten
Goede doelen worden steeds vaker in testamenten als begunstigde opgenomen. Ook sportverenigingen met een ANBI of SBBI-status kunnen belastingvrij erfenissen ontvangen. Iets dat veel mensen niet weten. Van Bijsterveld: “Sportverenigingen vergeten dat het niet alleen om het geld gaat, ze ontnemen ook de erflater de kans iets moois te doen met het geld aan het einde van het leven. Van de ruim driehonderd miljoen die nu jaarlijks vanuit testamenten naar goede doelen gaat, zou maar zo tien procent naar sport kunnen.”

Van Bijsterveld denkt dat de campagne ‘Sport, daar geef je om’ al wel voor een stijging van de nalatenschappen voor de sport heeft gezorgd

Geen harde cijfers
Tijdens een verleden van acht jaar als mededirecteur van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland werden zulke gedachtes bij Van Bijsterveld nog sterker. Ze klopte later op verschillende deuren, het leidde tot het platform voor de campagne ‘Sport, daar geef je om’ van NOC*NSF, de Eredivisie CV en de KNVB. Zonder dat er harde cijfers zijn, denkt Van Bijsterveld dat de campagne ‘Sport, daar geef je om’ al wel voor een stijging van de nalatenschappen voor de sport heeft gezorgd. 

“Het gaat langzaam, maar het komt wel in beweging. Je moet het ook niet onderschatten. Bij het gemiddelde testament gaat het om 34.000 euro. De Hartstichting krijgt jaarlijks zo’n vierhonderd nalatenschappen, wat een waarde vertegenwoordigt van ruim twaalf miljoen euro. Het allerbelangrijkste is dat deze zaken een keer bespreekbaar worden en dat mensen naar de notaris gaan.”

Voor meer informatie: www.fondsvoordesport.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst