Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportclubs betalen vaak onnodig te veel belasting

door: Marc Hoeben | 4 mei 2017

Sportclubs kunnen duizenden euro’s besparen bij het betalen van de WOZ-belasting en lokale heffingen. Dat is de overtuiging van fiscaal jurist Maarten Vrolijk, die nu zijn diensten sinds enkele weken aanbiedt via de website bespaarbelasting.com. Hij denkt op een innovatieve manier de drempel voor sportclubs aanzienlijk te hebben verlaagd om bezwaar te maken tegen heffingen afkomstig van gemeente en waterschap.

Maarten Vrolijk is een fiscaal jurist met een passie voor sport en alles wat daarbij komt kijken. Zo houdt hij zich al jarenlang bezig met sportrecht. Dat is in zijn ogen nog steeds een ondergeschoven kindje, ondanks alle aandacht die naar zaken met bekende sporters uitgaat. Vrolijk leverde jarenlang XL27RechtersScheidsrechtersMaartenVrolijkals redacteur bijdragen voor het tijdschrift Sportzaken, fungeerde als vraagbaak via ‘ask sportrecht,’ publiceerde drie jaaroverzichten van (internationale) sportrechtzaken in boekvorm met als titel ‘Rechters als scheidsrechters’, is lid van diverse tuchtcommissies van sportbonden en voert procedures voor sporters op het gebied van doping en selectiegeschillen. 

“Sportrecht is een relatief klein vakgebied, maar het is ook heel populair. Het is heel divers, het kan gaan over spelers, trainers, doping, noem maar op. Het is een combinatie van allerlei rechtsgebieden en dat maakt het interessant en tegelijk gecompliceerd.”

Website bespaarbelasting.com
Vanuit dezelfde interesse voor het snijvlak van sport en recht is hij nu bespaarbelasting.com begonnen. Op het idee voor de website was hij al langer aan het broeden. “In het verleden speelde de materie van de WOZ nog veel meer dan nu. De waarde van een onroerend goed werd toen vastgesteld en gold meteen voor vier jaar. Je zat er dus echt voor die periode aan vast. Tegenwoordig is die waardebepaling elk jaar." 

"Ik had als zelfstandige al een adviesbureau voor lokale belastingen en voerde met name voor bedrijven procedures over de WOZ. Toen al viel het mij op dat bij gemeenten en adviseurs van klanten relatief weinig kennis bestond van de WOZ en andere lokale heffingen. Op die manier kwam ik op het idee voor een website die zich mede zou richten op sportverenigingen. Vervolgens heeft het, vanwege het bouwen van de site en alles wat er juridisch bij komt kijken, een tijd geduurd om tot het punt te komen waar ik nu ben.”

"Ik treed op namens particulieren, bedrijven en sportverenigingen op basis van een volmacht. De klant is er geen geld aan kwijt, het is: no cure no pay"

Procesvergoeding als inkomstenbron
Vrolijk richt zich met bespaarbelasting.com op de ‘strijd’ tegen de WOZ-belasting, andere gemeentelijke heffingen en de waterschapsbelastingen (waaronder zuiveringsheffing). “De site werkt volgens het principe dat ik optreed namens particulieren, bedrijven en sportverenigingen op basis van een volmacht. De klant is er geen geld aan kwijt, het is: no cure no pay. Wordt het bezwaar afgewezen, dan betaalt de sportvereniging mij niets. Mijn inkomsten haal ik uit de wettelijke regeling dat bij een succesvol bezwaar de gemeente een procesvergoeding is verschuldigd. Bij een ingediend bezwaarschrift met een daaropvolgende hoorzitting bedraagt deze vergoeding 500 euro, mits de zaak wordt gewonnen." 

"Daar zit tegenwoordig wel een beperking aan. Vroeger liepen bureautjes vanwege de WOZ te folderen in flatgebouwen, omdat ze bij elk afzonderlijk bezwaar 500 euro konden verdienen. Nu kan dat niet meer. Als de ingediende bezwaarschriften inhoudelijk op elkaar lijken, wordt de vergoeding gelimiteerd tot 750 euro voor alle ingediende bezwaarschriften samen. Bij sportverenigingen zal dat nauwelijks voorkomen, omdat elke sportaccommodatie anders is en er dus telkens een inhoudelijk ander bezwaarschrift nodig is. Daarom zijn ook sportverenigingen voor mijn site interessant.”

XL15BelastingBesparenBesproeien kunstgrasveld
De gedachte aan het maken van bezwaar tegen een waterschapsheffing ligt misschien niet voor de hand, maar volgens Vrolijk kan het bijvoorbeeld voor hockeyclubs - denk aan het besproeien van het kunstgras van de watervelden - wel degelijk een substantiële besparing opleveren.

Hetzelfde geldt voor bezwaar aantekenen tegen de WOZ. “Gaat het om een buurtclub, dan heeft de accommodatie misschien een waarde van 200.000 euro. Dan gaat het bij de WOZ ook niet om schrikbarende bedragen, misschien slechts een paar honderd euro. Maar gaat het om bijvoorbeeld een voetbalclub op een iets hoger niveau, met een tribune, een nieuw clubgebouw en alles wat erbij hoort, dan ligt de waarde misschien op een miljoen en gaat de aanslag snel naar meer dan duizend euro. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden betaalt in Nederland circa duizend euro aan gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Het is dus zeker interessant een bezwaarschrift in te dienen tegen de aanslagen van gemeenten en waterschappen.”

"Eigenlijk moeten gemeenteambtenaren ter plekke gaan kijken om die waarde te kunnen bepalen, maar vaak hebben ze geen tijd"

Taxatiewijzer is soort automatisme
De meeste mensen kennen de WOZ als ze eigenaar zijn van een huis. Ook daar wordt al driftig bezwaar gemaakt, terwijl volgens Vrolijk de verschillen in waardebepaling bij huizen nog redelijk zijn te overzien. “Een huis kun je verkopen en dat levert op de markt een bepaalde prijs op. Dat ligt met sportaccommodaties heel anders. Eigenlijk moeten gemeenteambtenaren ter plekke gaan kijken om die waarde te kunnen bepalen, maar vaak hebben ze geen tijd. De waarde wordt in veel gevallen bepaald met behulp van een zogeheten taxatiewijzer en deze wordt zelfs in rechtszaken als een soort automatisme ingebracht." 

"Maar daar kan een rechter korte metten mee maken. Want een rechter weet ook dat die taxatiewijzer slechts een richtlijn is en hij zal ook vragen of de gemeente voor de waardebepaling überhaupt een op de concrete situatie toegesneden taxatieverslag heeft. Vaak krijg je pas een serieus taxatieverslag als je bezwaar maakt. Bovendien blijkt in de praktijk regelmatig dat gemeenten fouten maken bij de inrichting van het taxatieverslag. Vaak is er sprake van onjuiste aantallen velden en kleedkamers. Bovendien bestaat veel discussie over de waardering van kunstgrasvelden.”

XL15BelastingBesparen-2Heel veel bij de waardebepaling van sportcomplexen is interpretatie. “Ik kan het niet verkopen, dus het heeft geen marktwaarde. De ene club heeft alles in eigendom, de ander een deel en weer een ander is slechts huurder. Maar al die clubs hebben met de WOZ te maken, want ook als huurder krijg je een aanslag als gebruiker. Sommige clubs zijn eigenaar en huurder en worden dan bijvoorbeeld dubbel aangeslagen. Bovendien geldt er bij de waardebepaling de gecorrigeerde vervangingswaarde. Dan gaat het erom wat het kost om alles opnieuw op te bouwen."

"Daar kun je echter op heel verschillende manieren tegenaan kijken. Want misschien ben je vijf jaar verder na de oplevering van nieuwe kleedkamers of aanleg van kunstgrasvelden en zijn deze veel minder waard geworden. Of misschien is de club kleiner geworden en heb je eigenlijk veel minder velden nodig. Dan moet een aftrek wegens functionele veroudering worden toegepast. Wat ik ook heel vaak tegenkom zijn onjuiste omschrijvingen. Dat de club bijvoorbeeld zelf een kantine heeft gebouwd en dat de gemeente daarvan niet eens op de hoogte is.”

"Wij kiezen voor een complete online afhandeling die voor de club een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Indiening van een bezwaarschrift kan al in vijf minuten"

Alles gaat online
Bij zijn website dient het gemak de penningmeester van de sportvereniging, geeft Vrolijk aan. “Je vult een vragenlijst in met ja/nee-vragen, daarnaast is het bij ons mogelijk om ons digitaal een volmacht te verstrekken. Deze volmacht is nodig om namens de club een bezwaarschrift in te dienen. Anders dan andere websites hoeft een sportclub niets te printen en niets op te sturen. Alles gaat online. Andere websites sturen nog een taxateur langs of nemen telefonisch contact met een vereniging op." 

"Door de vragenlijsten kan ik een goede inschatting van de situatie maken. Wij kiezen voor een complete online afhandeling die voor de club een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Indiening van een bezwaarschrift kan al in vijf minuten. Slechts één procent van de sportclubs gaat binnen de voorgeschreven zes weken na de aanslag van de gemeente of waterschap in bezwaar, terwijl de gemiddelde waardevermindering bij het aantekenen van bezwaar rond de dertig procent ligt. Dat loont dus zeker de moeite.”

Voor meer informatie: www.bespaarbelasting.com

« terug

Reacties: 1

WOZ taxateur
07-11-2017

Dhr Vrolijk vergeet natuurlijk te vermelden dat zijn bureau ook betaald moet worden en wel door de gemeente i.g.v. een toegekend bezwaar of beroep. Deze kosten worden uiteindelijk vast wel weer afgewenteld op de inwoners van de betreffende gemeenten.

Als een wozwaarde te hoog lijkt kun je altijd uitleg vragen bij de gemeente en kun je ook daar direct bezwaar indienen en dat hoeft niet via een burau als die van de heer Vrolijk.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst