Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hockeyclub in Amsterdam-oost blijft maar groeien

door: Marc Hoeben | 20 april 2017

Dat de behoefte aan een hockeyclub in Amsterdam-Oost enorm groot was, is de laatste dertien jaar wel gebleken uit de groei van Athena. Op sportpark Voorland is het met bijna 1.900 hockeyers inmiddels bomvol en is het met een enorme wachtlijst de vraag wat de volgende stap zou kunnen zijn.

XL14AthenaLucSpinHet relatief jonge Athena is een club die graag in mogelijkheden denkt, zo blijkt uit het verhaal van voorzitter Luc Spin. Voor het tweede seizoen beschikken de Amsterdamse hockeyers over een vijfde veld. “Dat betekent dat we naar tweeduizend mensen maximaal kunnen gaan”, zegt Spin. “Bij dat aantal zijn de zaterdag met de jeugd en de zondag met de senioren vol bezet en dan zitten we ook doordeweeks met de trainingen aan onze maximumcapaciteit.”

Lange wachtlijst
Athena, opgericht in 2004, heeft te maken met een bekend randstedelijk probleem. De vraag overstijgt ruimschoots het aanbod, met een grote druk op de accommodaties tot gevolg. De wachtlijst bij de Amsterdammers overstijgt het aantal van duizend namen nog steeds gemakkelijk. “We hebben maar een instroommogelijkheid van tachtig tot negentig jeugdleden per jaar en van maar één of twee seniorenteams. Wat we nu zien is dat gelukkig ook heel veel spelers en speelsters na de jeugd doorstromen naar onze senioren. De verhouding tussen jeugd en senioren is nu 55 tegen 45 procent. Op de zondag hadden we daarmee nog een klein beetje ruimte, maar dat begint nu snel te verdwijnen.”

"Wij zijn in Nederland één van de clubs met de meeste doorstromers"

Van de jongste jeugd tot de A-categorie kennen de meeste clubs qua aantallen de vorm van een piramide. “Bij ons is dat eerder een cilinder. Alle categorieën zitten vol. Vanaf de Jongste Jeugd tot en met de A zitten we vol. In alle juniorcategorieën hebben we zo’n beetje twaalf teams en uiteindelijk stroomt tweederde deel door naar onze senioren. Wij zijn in Nederland één van de clubs met de meeste doorstromers. Blijkbaar blijven er heel veel na de middelbare school in de stad studeren of bij hun ouders wonen. Je hebt de laatste jaren de categorie van de Jong Senioren. Daarin hebben we inmiddels ook zes teams.”

Compliment jeugdopleiding
Met de groei in de breedte is het inmiddels ook een beetje gaan kriebelen in prestatief opzicht. Het eerste mannenteam van Athena speelt op het vierde niveau (tweede klasse), de vrouwen komen uit in de eerste klasse. “Gezien de grootte van onze club zouden we wellicht hoger kunnen spelen. Uiteindelijk is het niveau van de overgangsklasse dan misschien wel passend. Maar wij zitten daar wel op onze manier in. We voeren geen beleid om spelers van buitenaf aan te trekken. Wij geloven op de eerste plaats in een goede opleiding van de jeugd. Inmiddels spelen de beste teams van de jeugd relatief hoger spelen dan die van de senioren. Het mooie is dat spelers, die vanuit de jeugd doorstromen naar het eerste, ook daar het niveau omhoog brengen. Zo proberen we promotie te maken op de goede gronden, met spelers die iedereen op de club kent en die ook echt iets met de vereniging hebben. Als je dan hogerop gaat, is dat een compliment voor de jeugdopleiding.”

XL14Athena-2Athena heeft vijf velden (één met water, drie semi en een zandveld) tot haar beschikking. Het was attent toen enkele jaren terug de buurman, voetbalclub Voorland, op het faillissement afkoerste. “We zitten op een groot gemeentelijk sportpark met verschillende voetbalclubs. Bij onze huidige buren - Geuzen Middenmeer - gaat het ook prima. Maar iets verderop valt er in de toekomst wel weer wat te verwachten. Misschien dat er dan wat ruimte vrijkomt, als ook Geuzen Middenmeer bereid is op te schuiven. Ook al zie ik dat op korte termijn zeker niet gebeuren, het is wel zo: met een extra veld hebben we zo 350 nieuwe mensen aan het hockeyen. Groei is geen doelstelling, maar meer hockeyers zou niet gek zijn met een wachtlijst van 1040 namen.”

"We zijn aan het kijken of er een hockeyclub in Diemen kan worden gestart. Dat ligt niet al te ver weg, het is voor velen geen probleem om een stukje te fietsen"

Oplossing wachtlijst
Die wachtlijst trouwens, zegt Spin, beschouwt hij als een gegeven en niet als een probleem. Het betekent dat sport en club populair zijn. “Maar met die gedachte houdt het voor ons niet op, hoor. We zijn aan het kijken of er een hockeyclub in Diemen kan worden gestart. Dat ligt niet al te ver weg, het is voor velen geen probleem om een stukje te fietsen. Daarmee zou een deel van onze wachtlijst opgelost kunnen worden.”

Met de groei van de hockeysport en de krimp van enkele voetbalclubs zouden gemeente en voetbalbond KNVB nog wat slagvaardiger om kunnen gaan. “Nou is onder de huidige wethouder Eric van der Burg sinds vijf jaar wel het een en ander in gang gezet in Amsterdam. Hij vindt dat het ook geen zin heeft om ruimte leeg te laten. Maar wij hebben wel gemerkt dat de KNVB niet altijd wil meedenken. Toen het veld van Voorland vrijkwam, gaven ze het advies om er een frisbeeveld van te maken. Dat vind ik dan wel jammer dat de KNVB op die manier wat loopt te toeteren. Ik merk toch dat er dan af en toe kinnesinne is. Wij klagen niet, hoor. Maar het is heel simpel. Met een zesde hockeyveld kun je weer heel veel kinderen laten sporten.”

XL14Athena-3Gezonde sportkantine
De externe factoren spelen bij de groei van Athena een rol, maar het is in de ogen van Spin niet het enige. De club heeft duidelijk een eigen karakter, dat zich ook vertaalt in de kernwaarden kwaliteit, eigenheid, betrokkenheid en duurzaamheid. 

“Als we het doen, dan doen we het goed. Daar moet je aan denken bij kwaliteit. Ook als het betekent dat iets duurder is. Dat vinden we dan maar niet erg. De eigenheid wil zeggen dat we het op onze manier doen. Dat blijkt uit die keuze om geen spelers van buitenaf te halen en dat blijkt uit de keuze voor een gezonde sportkantine. We hebben geen frituur en dus ook geen bitterballen. We hebben een eigen kok en je kunt hier fantastisch eten, op een gezonde, verantwoorde manier. En we verstrekken doordeweeks geen limonade meer, maar water met een smaakje. Dat gaat er met liters tegelijk doorheen. We hebben ook gratis fruit. Dat gaat veel clubs een stap te ver en we krijgen vaak de vraag wat het allemaal niet kost en hoe we dat betalen. Nou, dat is heel simpel. Het kost een paar centen en dat betalen we uit de begroting.”

"Bij ons wil duurzaam vooral zeggen dat we de dingen voor langere tijd doen. Dat is bijvoorbeeld ook met onze kok zo. Dat is dan niet iets dat we even een jaartje proberen"

School, thuis en sportclub als driehoek
Evengoed, betoogt Spin, staat Athena ook weer niet ver af van de werkelijkheid van andere hockeyclubs. “Niet alles is hier linksdraaiend, zeg ik altijd maar. Ook bij ons is het mogelijk om gezellig een biertje en een wijntje te drinken. Maar als je school, thuis en sportclub als een driehoek ziet, dan moet je wel proberen die dingen op één lijn te krijgen.”

Het begrip duurzaamheid moet bij Athena overigens niet worden verward met alles wat met het milieu te maken heeft. “Natuurlijk houden we wel rekening met onze omgeving, zo hebben we zonnepanelen op ons clubhuis en bleek uit de laatste test dat we in dat opzicht sowieso heel hoog scoren. Maar bij ons wil duurzaam vooral zeggen dat we de dingen voor langere tijd doen. Dat is bijvoorbeeld ook met onze kok zo. Dat is dan niet iets dat we even een jaartje proberen.”

XL14Athena-4Bezoekende teams mogen al snel doorhebben dat het bij Athena net even wat anders kan lopen. “We hebben bijvoorbeeld geen wedstrijdtafel. Wij vinden dat onze thuisspelende teams hun gasten moeten ontvangen. Dat zorgt dan meteen al voor een ander sfeertje, dat de meeste mensen als relaxt en prettig ervaren.”

‘Athena Social Club’
Steeds meer begint de reputatie Athena vooruit te snellen, op verschillende gebieden. De Amsterdammers hebben de ‘Athena Social Club’ voor hun sociaal-maatschappelijke projecten. “Ook hockeybond KNHB heeft daarin een voorbeeld gezien. We zijn op twee plekken in de Indische buurt de jeugd met de sport in aanraking aan het brengen. In het begin vond iedereen dat een beetje raar en vroegen mensen wel af waarom we dat deden. Maar inmiddels komt de bond voorafgaand aan het EK van deze zomer met geweldig initiatief in de vorm van een hockeytour van straathockey op twaalf plekken in de stad.”

Voor meer informatie: www.hcathena.nl

« terug

Reacties: 1

Roland Oude Ophuis
25-07-2017

"Die wachtlijst trouwens, zegt Spin, beschouwt hij als een gegeven en niet als een probleem."

Ja inderdaad, er zou voor hem als voorzitter pas een probleem zijn als er een ledentekort zou zijn. Maar als Spin het nou eens  bekijkt van de kant van de ouders/kinderen die willen gaan hockeyen in Oost. IJburg heeft ook een enorme wachtlijst, dus je kan nergens terecht. En kinderen brengen en halen van de andere kant van de stad is bijna niet te doen. Wij, wonend in de Indische Buurt, hebben het voor ons dochter geprobeerd in Amstelveen, maar na enkele weken werd al duidelijk dat niet te doen was. Dus wij ervaren de wachtlijst (is idd een gegeven) wel degelijk als een probleem.

Maar laten we hopen dat in Diemen snel een oplossing wordt gevonden, dat ondersteunen wij van harte.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst