Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Side-events brengen de hele stad Rotterdam in beweging

door: Thomas van Zijl | 20 april 2017 

Rotterdam heeft sportevenementen om trots op te zijn. Het ABN AMRO World Tennis Tournament haalt wereldoppers naar de stad en hetzelfde kan gezegd worden van de NN Marathon en het CHIO Rotterdam. Het draait tijdens die evenementen om topsport, maar de gemeente en diens partners zijn uit op meer. Via side-events kan de hele stad in beweging komen. 

XL14-SideEventsRotterdam-1De eerste keer dat Rotterdam alles uit de kast trok was in 2010, toen de Tour de France voor het Grand Départ neerstreek in de stad. “Daarmee hebben we een standaard gezet voor onszelf en ik vermoed ook voor de rest van Nederland”, zegt Edwin de Koning, projectmanager Evenementen bij de gemeente Rotterdam. “Toen was alles nieuw. Nu weten we wat de kracht van side-events zijn en hoe we die kunnen benutten.” 

De Koning onderscheidt drie verschillende doelstellingen. Activeren is belangrijk, dat wil zeggen zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Dat doen we door activiteiten te organiseren voor diverse doelgroepen." 

Kidsrun
Een voorbeeld daarvan is de jaarlijks terugkerende Kidsrun die gelijktijdig wordt georganiseerd met de Marathon van Rotterdam. Duizenden enthousiaste kinderen verschenen dit jaar aan de start voor de 1 en 2,5 km. Een soortgelijke activiteit gaat deze zomer plaatsvinden voorafgaand aan de WK Triathlon. Een andere ambitie is het op de kaart zetten van Rotterdam. Beelden van de stad gingen de wereld over tijdens de Tour de France. Tenslotte wil de gemeente de verbinding leggen tussen het evenement en de Rotterdammer. 

“Sport heeft een maatschappelijke meerwaarde”, zegt de Koning. "Door beachvolleybalveldjes aan te leggen in de wijken - in aanloop naar het WK Beachvolleybal in 2015 - kwamen mensen samen. Ze werden op een laagdrempelige wijze in contact gebracht met de sport en er werd verbinding gelegd met het topsportevenement in de stad. De stap om een wedstrijd te gaan bezoeken werd kleiner en het wij-gevoel groter."

“Dit is echt een kwestie van teamwork en het leggen van de juiste verbindingen”

Meerdere partners
De gemeente is trekker van de side-events, maar De Koning waakt ervoor de indruk te wekken dat hij al het werk alleen verricht. Er zijn meerdere partners aangesloten, alle met hun eigen inbreng. “Dit is echt een kwestie van teamwork en het leggen van de juiste verbindingen.” Om van de side-events een succes te maken zijn er binnen de gemeente meerdere teams betrokken, zoals Rotterdam Lekker-Fit!, Schoolsport010 en SportRegie. Daarnaast bestaat de coalitie uit Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport. Juist die brede samenwerking zorgt er volgens De Koning voor dat er echt resultaten worden geboekt. 

“Wij hebben hierdoor directe relaties met scholen en sportverenigingen. Als mensen enthousiast worden van een sport, kunnen wij ze direct doorverwijzen en begeleiden naar een vereniging.” Omdat er sprake is van maatschappelijke meerwaarde heeft de gemeente bij grote evenementen structureel budget gereserveerd voor side-events. Ook het ministerie van VWS stimuleert dergelijke programma’s en stelt een subsidie in de vorm van cofinanciering beschikbaar. 

Rotterdammer in beweging
De side-events zijn een middel voor verbinding en meerwaarde voor Rotterdam. "We moeten daarom goed na blijven denken hoe we side-events insteken", zegt De Koning. Hoewel de side-events gericht zijn op plezier, zijn er duidelijke doelstellingen aan gekoppeld. Een daarvan is de Rotterdammer meer XL14-SideEventsRotterdam-2in beweging te krijgen. Via het programma SportRegie is er goed inzicht in het beweeggedrag van mensen in de verschillende Rotterdamse wijken en wordt ook duidelijk in welke buurt bij welke doelgroep de grootste winst te behalen. De side-events kunnen eventueel zelfs een blijvende bijdrage leveren aan de stad. 

“Zo hebben we als legacy van het WK BMX een BMX-baan in gebied Feijenoord overgehouden waar nu dagelijks Rotterdammers kunnen BMX'en. Hetzelfde geldt voor het WK Beachvolleybal dat zes wijk gebonden beachvolleybalafdelingen opleverde onder de koepel van Beach Club Rotterdam.” Het komende EK Vrouwenvoetbal heeft nu zelfs al zijn vruchten afgeworpen. In samenwerking met Excelsior Rotterdam/Barendrecht is de eerste betaalde vrouwenvoetbalorganisatie voor Rotterdam gerealiseerd. 

Voor meer informatie: www.rotterdamsport.nl en/of benader Edwin de Koning
Projectmanager Evenementen bij de gemeente Rotterdam via e.dekoning@rotterdam.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst