Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Award voor leefstijlcampagne SAP Nederland

door: Leo Aquina | 6 april 2017

Te veel zitten zonder beweging is niet gezond. Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun kantoormedewerkers desondanks een gezonde leefstijl ontwikkelen. “Je kunt de bron niet wegnemen, dat is de laptop”, zegt Simone Langewouters. “Maar je kunt wel werken aan gedragsverandering.” Langewouters is Global Health Ambassador van SAP Nederland. Als facility specialist en ergocoach begon zij in 2015 met het project ‘Run Your Health’ bij de Nederlandse tak van de wereldwijde softwareleverancier. Onlangs kreeg SAP Nederland voor die campagne de Good Practice Award van OSHA, het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Wat hield die prijswinnende campagne in?

XL12RunYourHealth-1SAP organiseerde Run Your Health in 2015 in samenwerking met partner It’s My Life. “Met een biofeedbacktracker monitoren we de beweging van medewerkers gedurende de dag. Zij krijgen waarschuwingen bij langdurige inactiviteit”, legt Langewouters uit. “We hebben daar zelfs een competitief element aan toegevoegd, door de resultaten onderling te laten vergelijken en via een onlinedashboard prijzen uit te delen.”

Gedrag
Langewouters zag om zich heen ook voorbeelden van initiatieven die minder effect sorteerden. “Het gaat om gedragsverandering”, zegt zij. “Ik zag bij bedrijven ook wel statafels, maar iedereen zit gewoon. Dan helpt het natuurlijk niet. De biofeedbacktracker stimuleert gedrag. Natuurlijk moeten we de kantooromgeving zelf ook langzamerhand veranderen, maar we beginnen met de gedachtegang van de mensen.” 

De biofeedbacktracker was een apparaatje ter grootte van een usb-stick dat mensen om hun middel konden dragen en inmiddels is het een wearable in de vorm van een armband, die je ook aan je broekriem kunt bevestigen. “In het begin konden we alleen stappen tellen en slaap”, zegt Langewouters. “Maar inmiddels meten we veel meer, zoals hartritme. Het is een soort dagboek van je beweging dat je via bluetooth op je laptop kunt aansluiten zodat je altijd kunt zien hoe je ervoor staat.” 

"We hebben minder prullenbakken per afdeling en we plaatsen aanwijsbordjes bij liften om de trap te nemen"

Subtiele maatregelen
De campagne bestond echter uit meer dan de biofeedtracker alleen. Langewouters: “We nemen ook allerlei subtiele maatregelen om de medewerkers te verleiden minder te zitten en meer te bewegen. We hebben minder prullenbakken per afdeling en we plaatsen aanwijsbordjes bij liften om de trap te nemen. Ook hebben we ergonomische werkplekvoorzieningen zoals deskbikes en we verzorgen het hele jaar door workshops over slaap, gezonde voeding, dynamisch werken en mentale flexibiliteit.”

XL12RunYourHealth-2Is Run Your Health eigenlijk verplicht voor medewerkers van SAP Nederland? “Nee”, antwoord Langewouters resoluut. “Medewerkers doen op vrijwillige basis mee. Op dit moment zijn dat er bijna 250. Dat was eind vorig jaar nog meer dan de helft, maar het bedrijf is in korte tijd snel gegroeid en inmiddels hebben we meer dan 600 medewerkers. Ik verwacht wel dat ook van de nieuwe medewerkers een groot deel mee zal doen. We zien echt een sneeuwbaleffect ontstaan.” 

Business Health Index 
Ziet SAP Nederland dankzij de campagne het ziekteverzuim ook daadwerkelijk teruglopen? "Op persoonsniveau kunnen we dat niet meten”, aldus Langewouters. “Dat mogen we niet monitoren in verband met de wet op de privacy. Op groepsniveau zien we wel dat de deelnemers zichzelf een gezondere leefstijl aanmeten. Of ons ziekteverzuim ook direct omlaag gaat, weet ik niet. Dat was altijd al heel laag en dat willen we graag zo houden. Internationaal hebben we wel vergelijkingsmateriaal. SAP heeft een wereldwijde Business Health Index en die meten we om de twee jaar, met uitgebreide vragenlijsten aan medewerkers. De afgelopen twee jaar is SAP Nederland gestegen op die lijst.”

Voor meer informatie: www.sap.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst