Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Lokale netwerken om kwetsbare mensen te laten sporten

door: Thomas van Zijl | 30 maart 2017 

Al ruim vijf jaar bereikt Life Goals via sport kwetsbare mensen, maar de manier waarop de stichting dat voor elkaar krijgt, gaat ingrijpend veranderen. Directeur Arne de Groote wil niet langer van het ene naar het andere subsidiepotje hoppen, maar steviger verankerd zijn in de steden waar Life Goals programma’s aanbiedt. Daarom komen er lokale stichtingen onder leiding van een zelfopgeleide coördinator. 

XL11LifeGoalsArneDeGrooteLife Goals richt zich op mensen die bijvoorbeeld dak- of thuisloos zijn, of in hun leven te maken hebben met meerdere problemen, variërend van armoede tot een drugsverslaving, of van een sociaal isolement tot een gebrek aan opleiding. Zij zijn bekend bij welzijnsorganisaties, maar blijven buiten het vizier van sportverenigingen. 

“Bijna iedereen ziet in dat het belangrijk is deze groep te betrekken bij maatschappelijke initiatieven, maar hoe dat precies aan te pakken blijft voor velen ingewikkeld. Juist daarom zijn we opgericht. We zien een enorme behoefte.” De afgelopen vijf jaar groeide het aantal projecten waar de stichting bij betrokken was, nu is het tijd voor een volgende stap. Life Goals verandert de organisatiestructuur om zich op de langere termijn te kunnen richten. 

“We hebben ons teruggetrokken in de Zeister bossen om een strategie voor de toekomst op te stellen”, zegt De Groote lachend, maar met serieuze ondertoon. De situatie, zo weet hij inmiddels uit ervaring, is in iedere gemeente anders. Landelijke aansturing blijft nodig, maar het zwaartepunt komt te liggen bij een speciaal aangestelde lokale coördinator.

“We zijn op zoek naar ondernemende mensen die een netwerk hebben in de sport en dat willen aanwenden om een sportaanbod te creëren voor dak- en thuislozen"

Coalitie smeden
In de praktijk gaat Life Goals in zee met franchisenemers die overal werken met dezelfde methodiek, maar zelf een coalitie smeden van partijen die op lokaal niveau het beste met elkaar kunnen samenwerken, dat wil zeggen gemeente, sportverenigingen, instellingen en mogelijke sponsoren. 

“We zijn op zoek naar ondernemende mensen die een netwerk hebben in de sport en dat willen aanwenden om een sportaanbod te creëren voor dak- en thuislozen. Echt iemand die de kar kan trekken.” De nieuw aan te stellen coördinator begint niet onvoorbereid aan zijn taak, maar wordt door Life Goals gedurende zes weken opgeleid. Na een pilot in acht steden, kan de Groote inmiddels concluderen dat het aan engagement eigenlijk nooit ontbreekt, maar ook de zakelijke kant moet op orde zijn. 

“Het opstellen van een begroting en ervoor zorgen dat hij ook echt gedekt is, dat is cruciaal en daar hebben mensen soms hulp bij nodig. Die krijgen ze via een opleiding en de aansturing van ons landelijk team.” 

XL22StichtingLifeGoals-1

100.000 euro per gemeente nodig
De Groote verwacht dat voor het draaien van een goed programma voor de doelgroep in iedere gemeente ongeveer honderdduizend euro nodig is, inclusief het salaris van de coördinator en de sportcoaches die hij of zij aanstuurt. Ongeveer een derde van dat bedrag zal moeten worden opgebracht door de gemeente, nog eens een derde door fondsen en het laatste deel door commerciële partijen. Acquisitie valt onder verantwoordelijkheid van de coördinator, die goed zal moeten aftasten wat waar mogelijk is en met wie. De Groote hoopt dat er langdurige samenwerkingen kunnen ontstaan. “Ons aanbod is nu vaak nog projectmatig, na verloop van tijd is het geld op en stopt het weer. Ik zou graag meer structuur zien en denk dat dit haalbaar is.” 

Aan het enthousiasme van de gemeenten ligt het niet en ook de meeste sportverenigingen stellen zich open en geïnteresseerd op. Bovendien heeft Life Goals instrumenten in handen om eventueel nog aanwezige twijfel weg te nemen. Centraal daarin staat een app die coördinatoren en sportcoaches in staat stelt de vorderingen van de deelnemers aan het programma nauwgezet te volgen. 

"Ook andere domeinen kunnen profiteren van de vooruitgang die tegen relatief lage kosten door het beoefenen van sport bereikt wordt"

“Wij zijn nadrukkelijk geen reïntegratiebedrijf, ons succes is niet te meten in banen”, zegt De Groote. Het gaat ons meer om sociaal welbevinden. Is iemand zelfredzaam? In staat om een afspraak na te komen of contact te maken met anderen?” Die zaken worden bijhouden in een app en daaruit blijkt een enorme progressie bij verreweg de meeste deelnemers. Ook andere domeinen kunnen profiteren van de vooruitgang die tegen relatief lage kosten door het beoefenen van sport bereikt wordt. Een van de grote uitdagingen voor met name de breedtesport is om dat beter over het voetlicht te brengen. 

“Vergeleken met budgetten die op gemeentelijk niveau omgaan in bijvoorbeeld de zorg vragen we echt een zeer bescheiden bedrag. Het zou gerechtvaardigd als ook vanuit die beleidsterreinen geld gereserveerd wordt voor de breedtesport.”

Mensen die geïnteresseerd zijn in de functie van coördinator kunnen tot 6 april hun CV en motivatiebrief sturen naar info@stichtinglifegoals.nl.

Voor meer informatie: www.stichtinglifegoals.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst