Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Oudste (90) voetbalscheidsrechter van het land still going strong

door: Marc Hoeben | 23 maart 2017

Eerst een jodenkoek of een gevulde koek, bij het kopje koffie. Elke ochtend verzamelt een groepje senioren zich bij de Edamse Voetbal Club (EVC), om daarna aan de slag te gaan met hun vrijwilligerstaken. De vereniging is daarmee misschien niet uniek in Nederland, maar dat is het wel met een andere ‘oudere jongere’. De 90-jarige Steef Nijenhuis fungeert nog steeds als vaste arbiter bij het derde elftal van de zondag en is volgens opgave van voetbalbond KNVB de oudste scheidsrechter van Nederland.

Vrouw Alie pakt zijn koffertje en bij terugkomst haalt ze de vuile plunje eruit en stopt ‘m in de was. Ze kan als de drijvende kracht achter de hobby van Steef Nijenhuis worden gezien en zonder enige moeite mengt ze zich in het gesprek. “Vroeger ging ik nog wel met hem mee. Maar nu zwaai ik hem uit en ga ik lekker mijn eigen ding doen.”

Dat doet Steef ook. De jongens van het derde van de zondag van EVC dragen de krasse knar op handen. Nijenhuis fluit elke thuiswedstrijd van ze en hoeft ook geen uitwedstrijd over te slaan. “Ze komen me hier voor de deur halen en leveren me weer keurig af. Bij uitwedstrijden speel ik een beetje voor elftalleider. Maar het is tegenwoordig ook al zo dat ze me bij andere clubs kennen en dat ze weten dat ik meekom. Dan hebben ze de fluit al voor me klaarliggen en zeggen ze dat ze wel een goede scheids kunnen gebruiken.”

XL10-arbiterSteefNijenhuis-1Fit genoeg
De waardering streelt Nijenhuis. Natuurlijk is er wel eens gedoe. “Maar dan roep ik ze bij me en zeg ik dat ik de volgende keer drie keer fluit en dat we dan een biertje gaan drinken. Dan houden ze wel op.” Hij probeert geen wedstrijd over te slaan en is ook nog fit genoeg om het te doen. “Ik loop nog steeds van strafschopgebied naar strafschopgebied. Dat gaat prima, maar dat kan ook omdat het niveau niet al te hoog is. Het is natuurlijk toch ook wel zo dat ik geen achttien jaar meer ben.”

“Ik heb tien jaar lang in het eerste van de zondag van EVC gespeeld, ik heb zelfs zo’n beetje tegen het niveau van het betaalde voetbal aangehikt"

Zijn geheim? Naar eigen zeggen is hij gezegend met een goede gezondheid. Nijenhuis rookt ook niet en probeert nog steeds zo veel mogelijk te bewegen. Het sportbloed is al die jaren gekropen waar het niet kon gaan. “Ik heb tien jaar lang in het eerste van de zondag van EVC gespeeld”, zegt hij niet zonder trots. “Ik heb zelfs zo’n beetje tegen het niveau van het betaalde voetbal aangehikt. Maar dat is er nooit van gekomen. Niet voor mij en niet voor Edam. De buren in Volendam hebben ons wat dat betreft altijd in de weg gezeten.”

Training geven
Voetbal was en is zijn passie. Moeiteloos somt hij een lange lijst met namen op van voetbalclubs uit Noord-Holland. Van Kwadijk tot Koedijk, van Avenhorn tot Ursem. Overal maakte hij ploegen kampioen, zo beweert hij. “Man, ik heb jarenlang overal training gegeven. Dan reed ik met mijn brommer - een Zündapp - daarnaartoe. Later werd het zo’n Dafje, dat eerste model. Zo heb ik ook nog het eerste zondagteam van EVC getraind.”

XL10-arbiterSteefNijenhuis-2Die ploeg bestaat bij de Edammers niet meer. Wegens gebrek aan belangstelling, zo legt aankomend voorzitter Henk Medik uit, is het team jaren terug opgedoekt. De vereniging met ruim zeshonderd leden (‘we zijn heel stabiel’) heeft nog wel een standaardteam op zaterdag en sluit daarmee aan bij de trend van het laatste decennium in het amateurvoetbal. Medik: “Ik heb Steef Nijenhuis eigenlijk nooit op zaterdag gezien. Dat moet een reden hebben. Kun je daarnaar vragen?”

Veel pijn
Zo gezegd, zo gevraagd. Nijenhuis antwoordt onomwonden. “EVC is een geweldige club, ik houd van de mensen en we hebben een prima bestuur en een prima voorzitter. Maar het stoppen van het eerste op de zondag heeft me wel enorm veel pijn gedaan. Eigenlijk heb ik er nog steeds de pest in. Je moet ook bedenken: we speelden vroeger op een heel knap niveau, tegen clubs als Koninklijke HFC.”

"We hebben de boel hier op orde en daar mogen we blij mee zijn. Jarenlang werd er gestolen uit de clubkas, we hebben nu tenminste weer zwarte cijfers"

Die tijden keren volgens de 64-jarige Medik – zelf iemand met een betaald voetbalverleden bij Ajax, FC Groningen, NEC, Telstar en in het Belgische Luik – nooit meer terug. “Maar we hebben de boel hier op orde en daar mogen we blij mee zijn. Jarenlang werd er gestolen uit de clubkas, we hebben nu tenminste weer zwarte cijfers. Onze vrijwilligers zijn we heel erkentelijk. Ik probeer elke morgen een bakkie met ze te drinken. Het gaat om een groep van een man of tien. Ze maken de kleedkamers schoon, de keuken, noem maar op. We hebben ook iemand die het onderhoud van het groen prachtig vindt. We proberen die mensen te pamperen, in ere te houden.”

Voor meer informatie: "Ik plak er nog een jaartje bij aan"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst