Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bestuurscrisis dreigt bij badmintonbond

door: Leo Aquina | 9 maart 2017

Het rommelt in de badmintonbond. Op 11 maart staat naast de finale om het landskampioenschap tussen Van Zundert/VELO en BC DKC in de Maaspoort in Den Bosch ook een bondsvergadering op het programma. De kans is groot dat daar een motie van wantrouwen richting het bestuur op tafel ligt. Aanleiding is een conflict tussen Paul Kleijn en zijn medebestuursleden. Kleijn zelf wil voorafgaand aan de bondsvergadering niets kwijt over het conflict. Voorzitter Clemens Wortel spreekt van een vertrouwensbreuk.

XL8BadmintonbondClemensWortel300Kleijn trad in 2015 toe tot het bondsbestuur. “Ik heb hem persoonlijk weggehaald bij de Bossche Badminton Federatie”, zegt Wortel. “Een gedreven vent vol passie.” Diezelfde Kleijn staat nu echter tegenover het bestuur. Op badmintonline.nl verscheen op 22 februari een artikel waarin afgevaardigde Rob Taconis schreef dat Paul Kleijn van medebestuurslid Ton Wijers te horen had gekregen dat hij niet meer welkom was. 

“Er is een beeld ontstaan dat Paul Kleijn uit het bestuur is gezet, maar dat is volstrekt niet aan de orde”, vertelt Wortel.

"Binnenskamers mag het knallen, maar naar buiten toe moeten we met één mond spreken"

Vertrouwensbreuk
De voorzitter licht toe hoe het in zijn ogen wel is gegaan. “Alle collega’s in het bestuur hebben veel waardering voor de mens Paul Kleijn en voor zijn drive voor het badminton, maar we hebben een bestuurscode dat iedereen altijd open en eerlijk naar elkaar is. Daar is Paul aan voorbij gegaan door stukken met anderen te overleggen, zonder dat andere bestuursleden – inclusief ikzelf – daar weet van hadden. Binnenskamers mag het knallen, maar naar buiten toe moeten we met één mond spreken.”

Wortel, die zelf de afgelopen maanden niet altijd aanwezig was vanwege familiebezoek in Zuid-Afrika, heeft geprobeerd het bestuur op één lijn te krijgen, maar volgens hem heeft Kleijn er uiteindelijk zelf voor gekozen eruit te stappen. “De essentie van het conflict was het feit dat Paul zijn vertrouwen had opgezegd in het bondsbureau. Ik heb via skype en de mobiele telefoon geprobeerd die breuk te helen, maar het gat was te diep geslagen en Paul heeft toen zelf aangegeven dat hij met pijn in het hart zijn portefeuille ter beschikking stelde.”

"Onze webmaster heeft wel eens wat wijzigingen in de woordkeuze aangebracht omdat ik dat wijzer vond en ook meer collegiaal"

XL24BadmintonPaulKleijn

Afgevaardigde Taconis suggereert ook dat de bloggende Paul Kleijn door het bestuur is gecensureerd. Iets wat Wortel ten stelligste ontkent: “Wij zijn hier niet in de DDR. Paul is gedreven en uitgesproken, maar op het niveau van de nationale bond moet je soms genuanceerd optreden. Onze webmaster heeft wel eens wat wijzigingen in de woordkeuze aangebracht omdat ik dat wijzer vond en ook meer collegiaal. Dat kun je zien als censuur, maar je kunt het ook zien als wijs om bepaalde zaken binnenskamers te houden.” 

Kritiek
Badmintonline.nl levert regelmatig kritiek op het bondsbestuur. Op 27 februari twitterde het medium: ‘Bijna 70% van bondsbijdrage leden @BadmintonNLD wordt uitgegeven aan topsport en Deens personeel.’ Wat vindt de voorzitter van de implicatie dat de badmintonbond zijn geld niet juist besteedt? Wortel: 

“Mijn primaire reactie is dat dit suggestief is. Vier jaar geleden kreeg ik van NOC*NSF de boodschap dat we niet langer konden rekenen op topsportsubsidie. We waren eruit gewipt vanwege bestuurlijk gerommel en slechte prestaties. Toen heb ik gezegd dat onze jongens en meisjes hoe dan ook naar Rio zouden gaan en dat hebben we waargemaakt. We hebben enorm moeten bezuinigen, maar we hebben het topsportprogramma in leven gehouden."

"Natuurlijk hebben we moeten snijden en in zo’n proces maak je niet alleen vrienden. Maar we hadden drie spelers in Rio en door intensief lobbyen zijn we terug in het topsportprogramma van NOC*NSF. Ja, we hebben mensen uit Denemarken in dienst, dat is de wereldtop. Onze jonge Nederlandse coaches – Thomas Wijers en oud-internationals Ruud Bosch en Dicky Palyama – maken daar dankbaar gebruik van.”

"Ik begrijp uit alle stukken op badmintonline.nl dat er maar twee goede bestuurders zijn, Paul Kleijn en ikzelf"

Toekomst ongewis
Wortel heeft zijn verhaal klaar voor de bondsvergadering op zaterdag 11 maart, maar hoe de toekomst eruit ziet, weet hij niet: “Ik heb van afgevaardigde Eric Bakker de mededeling gekregen dat we als bestuur vrijwillig konden opstappen, of dat we hun verhaal moesten aanhoren. Dat gaan we dus zien. Ik zal zelf als voorzitter reageren. Hoe het verder gaat, weet ik niet. Ik begrijp uit alle stukken op badmintonline.nl dat er maar twee goede bestuurders zijn, Paul Kleijn en ikzelf. Of wij na een zaterdag samen in één bestuur kunnen? Dat zijn als-dan-vragen, daar kan ik op dit moment echt geen zinnig woord over zeggen.”

Eerder op Sport Knowhow XL: interview in juli 2016 met Paul Kleijn: “Laat mij maar de Don Quichot zijn”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst