Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Verenigingen kunnen geld verdienen met een smart scorebord

door: Marc Hoeben | 16 februari 2017

Het begon twee jaar geleden met een beetje zoeken en proberen en van het een kwam het ander. Inmiddels wil Leo Groenendijk van ScorebordXL iedereen overtuigen van de hoogwaardige kwaliteit en de extra mogelijkheden qua marketing van zijn scoreborden/advertentieschermen. Zijn focus ligt momenteel op de hoofdklassers en overgangsklassers uit het hockey en de clubs uit de nieuwe tweede divisie van het voetbal. En wie weet wat er allemaal daarna nog komt.

XL6ScorebordXL-Leo-GroenendijkVerwacht van hem geen ellenlange verhandelingen over technische snufjes en hoe het tot in detail allemaal in elkaar steekt. Leo Groenendijk komt uit de wereld van de sales, was jarenlang werkzaam in de IT-sector voor een dochteronderneming van het Japanse Mitsubishi in Nederland, België en Luxemburg. “Een paar jaar terug deed ik een opdracht voor FoxL in Rotterdam. FoxL doet research en development voor LED-schermen en het heeft de divisie LedXL, voor verkoop en verhuur. Daar is het allemaal begonnen.”

Nieuwe software
Groenendijk is zelf een enthousiast hockeyer en Leonidas is zijn club. “Ze hadden een oud scorebord en dat deed het niet meer. Ze vroegen of ik het scorebord misschien aan de praat kon krijgen als vrijwilliger. Ik ging toen op zoek naar een softwarebedrijf, maar al snel was één plus één twee. Het idee voor een nieuw scherm kreeg vorm, het moest nieuwe software krijgen, die gericht was op hockey. Je hebt dan toch wat specifieke dingen, zoals de tijd die terugloopt. De database moest ook gekoppeld worden aan hockey.nl, de logo’s van de clubs moesten automatisch kunnen worden ingevoerd, het moest heel gebruiksvriendelijk zijn. De onderzijde moest de scorefunctie hebben en te bedienen zijn met een smartphone, tablet of computer. De bovenzijde moest te gebruiken zijn met software voor advertentiecarrousels en alle hedendaagse toepassingen hebben voor social media en URL’s.”

“Naast een op maat gemaakt scherm hebben we nu ook een ‘plug and play’-versie met voet en mast"

Een interactiever scherm, met state of the art software. Dat werd het streven en dat is het volgens Groenendijk ook geworden. Hij is de enige in Nederland die gebruik maakt van de modules van deze innovatieve leverancier. “Naast een op maat gemaakt scherm hebben we nu ook een ‘plug and play’-versie met voet en mast. Als clubs willen, bestaat de mogelijkheid om een versie van het scorebord voor periodes vanaf drie maanden tot een jaar te huren. Ik ben niet de enige met mooie borden, dat zal ik zeker niet zeggen. Maar je ziet er toch ook heel veel troep tussen, als je bijvoorbeeld met de auto over de snelweg rijdt. Dan zie je borden waarvan de kleuren na een paar jaar minder worden. Nou, daar ben je als adverterend bedrijf natuurlijk niet blij mee.”

De markt op
Nederland is een land met vele sportverenigingen. “Waar de traditionele scoreborden op dit moment aan vervanging toe zijn en clubs op zoek gaan naar nieuwe technologie in zowel de hardware als de software”, zo luidt de overtuiging van Groenendijk. “Na Leonidas kreeg ik al snel van meer clubs vragen over de mogelijkheden. Toen kwam voor mij het moment dat het serieuzer werd, dat ik een naam moest verzinnen, een website heb laten bouwen, ging deelnemen aan beurzen en relaties wilde aanknopen met andere partijen. Ik ging, kortom, de markt op.”

“De meeste voorzitters zijn bijvoorbeeld altijd meteen enthousiast en zij zien de mogelijkheden. Tot je bij de penningmeester aankomt"

Hij noemt het een tijd van ‘pionieren.’ Beter en beter leerde hij het Nederlandse verenigingsleven kennen. “De meeste voorzitters zijn bijvoorbeeld altijd meteen enthousiast en zij zien de mogelijkheden. Tot je bij de penningmeester aankomt en deze vraagt wat het precies kost en of het terug te verdienen is.”

Kinderziektes
FoxL en LedXL hebben ruimschoots ervaring met de techniek en de kinderziektes, zegt Groenendijk. “Ze hebben alles al een keer kapot zien gaan en die kennis is gebruikt om een intelligente module te maken met een optimale beeldkwaliteit, een levensduur die drie keer langer is dan de huidige LED-systemen en aanzienlijk eenvoudiger in installatie en onderhoud. Samen met de Taiwanese partner van FoxL, Foxconn, zijn patenten aangevraagd. Alle componenten zijn volledig zelf bedacht en ontwikkeld.”

XL6ScorebordXL-2Groenendijk had een pilot van acht maanden bij hockeyclub Rotterdam, voordat de club tot aankoop overging. “Dat was de ideale mogelijkheid om allerlei kinderziektes eruit te halen.” Wie een scorebord afneemt, kan een servicecontract afsluiten voor een kleine zeventig euro per maand. Een belangrijk verkoopargument, naast de hoogwaardige techniek en de vele mogelijkheden, is voor Groenendijk ook de samenwerking met Clingendael Media Groep. 

“In november raakte ik op een sportvakbeurs in Gorinchem in gesprek met mensen van de Clingendael Media Groep. Zij zijn al ruim veertig jaar actief in sportaccommodaties en willen nu ook de sportverenigingen omarmen en kijken naar nieuwe mogelijkheden. Wij leveren de software en de hardware via de borden, Clingendael heeft expertise voor de invulling van de advertentieruimte, het liefst met contracten voor drie tot vijf jaar. Volgens hen is het mogelijk om via het aanbieden van advertentieruimte op het scorebord extra advertentie-inkomsten binnen te halen. Dat betekent dat je het scherm, dat afhankelijk van de maat tussen de 32.000 en 40.000 euro kost, in een aantal jaar kunt terugverdienen en dat je op termijn netto inkomsten hebt.” 

Ontzorging
Door de samenwerking met Clingendael wordt clubs veel zorg uit handen genomen, weet Groenendijk. De interesse groeit. “Ik heb een vliegende start in 2017. Ik ben in gesprek met verschillende voetbalclubs, met een Indoor Sportcentrum en hockeyclubs. Ik concentreer mij nu heel duidelijk op de hoofdklasse en overgangsklasse van het hockey en daarnaast de tweede en derde divisie van het voetbal.”

Voor meer informatie: www.scorebordxl.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst