Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Amerikaanse' bonden delen méér dan hetzelfde kantoor

door: Thomas van Zijl | 16 februari 2017 

De een doet het buiten met een knuppel, de ander kiest voor binnen en heeft er een netje voor nodig, maar tussen de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de Koninklijke Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Zo verwonderlijk is het dus niet dat zij op verschillende terreinen samenwerken; een samenwerking die de komende jaren alleen maar geïntensiveerd zal worden.

XL6SamenwerkingFrankBertelingHet is verleidelijk te veronderstellen dat de wens om nauw te gaan samenwerken voortkomt uit budgettaire overwegingen. NBB-directeur Frank Berteling benadrukt dat daar in dit geval geen enkele sprake van is. Zowel Berteling als zijn KNBSB-collega Bart Volkerijk denken met zijn tweeën sterker te staan dan alleen. “Deze samenwerking maakt onze organisaties minder kwetsbaar en biedt ons de mogelijkheid meer te differentiëren met medewerkers,” zegt Berteling. Bij beide bonden werken - exclusief technische staf - gezamenlijk ongeveer vijftig mensen. Die kunnen nu meer ingezet worden op hun specialisme. Als onderdeel van een groter apparaat hoeven ze niet langer de allrounder te zijn die van alles wat doet. Overigens is het merendeel van de medewerkers nog altijd specifiek voor één bond werkzaam, maar vaak delen zij wel een kamer met hun directe collega van de andere bond.

“Wij delen de Amerikaanse sportcultuur, die stroomt door onze aderen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onze gedeelde liefde voor statistieken”

Virtuele drempel
Berteling en Volkerijk hoefden geen grote barrières te slechten om de samenwerking tot stand te brengen. Beide bonden vinden onderdak in het Huis van de Sport in Nieuwegein en zaten al bij elkaar op de gang. Volkerijk is naar eigen zeggen vooral een virtuele drempel over gestapt. Zo hoog was die drempel trouwens niet. De KNBSB-directeur noemt het een groot voordeel dat basketbal net als honk- en softbal zijn origine vindt in de Verenigde Staten. 

“Wij delen de Amerikaanse sportcultuur, die stroomt door onze aderen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onze gedeelde liefde voor statistieken.” Berteling is het daarmee eens. Hij zette in Zoetermeer als directeur van de Nederlandse Tafeltennis Bond eerder een samenwerking op met verwante sporten squash en schermen. Met succes. “Ik was daar zo enthousiast over dat ik de voorzichtig gestarte samenwerking op deze plek verder wilde uitbouwen en ook nu heb ik er zeker geen spijt van. 

XL9-ProvincialeSport-BartVolkerijk

Minder versnippering
De samenwerking tussen NBB en KNBSB beslaat nu vooral de secretariële ondersteuning, facilitaire zaken, financiën en opleidingen. Er is op laatstgenoemde vlak bijvoorbeeld iemand aangesteld die voor beide bonden de kwaliteitscriteria in de gaten houdt. Daarnaast delen NBB en KNSBSB een medewerker die zich bezighoudt met het afhandelen van tuchtzaken. Mede door dit soort oplossingen zijn er meer voltijd banen en minder versnippering. Een direct voordeel voor de leden, meent Berteling . 

“Zij gaan geen eurocent meer betalen, maar als ze een vraag of een zaak hebben wordt die wel sneller afgehandeld. Die efficiëntie- en kwaliteitsslag kunnen we op meerdere fronten maken, onder meer door onze verenigingsondersteuners samen te laten werken en kennis te laten delen.” Dat het voor de medewerkers die twee broodheren dienen wel eens te druk zou kunnen worden, zien de directeuren niet als een groot risico. Volkerijk: “Wij hebben daar van tevoren uiteraard over nagedacht, maar ons geluk is dat de piekmomenten voor onze sporten op een ander moment in het seizoen vallen.” 

“We zijn aan iets moois begonnen waar iedereen de voordelen van plukt. We zijn vast van plan in ons nieuwe onderkomen op dezelfde weg door te gaan” 

Verhuizing op stapel
Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd en dat gaat ook op voor deze samenwerking. Volkerijk en Berteling verwachten op termijn nog meer zaken gezamenlijk op te pakken, maar hechten er belang aan niet te veel te snel te willen. Medewerkers moeten de tijd en ruimte hebben om te wennen. Wat al wel vaststaat is dat beide bonden zullen verhuizen, want het Huis van de Sport houdt in zijn huidige vorm op te bestaan. Dat betekent geenszins het einde van de samenwerking. Sterker nog, een gezamenlijk onderkomen is voor NBB en KNBSB een keiharde voorwaarde voor de nieuwe locatie. Berteling: “We zijn aan iets moois begonnen waar iedereen de voordelen van plukt. We zijn vast van plan in ons nieuwe onderkomen op dezelfde weg door te gaan.” 

Voor meer informatie: www.basketball.nl, www.knbsb.nl

« terug

Reacties: 1

Wilco Nuiten
21-02-2017

Mooi om te lezen dat verschillende sportbonden meer gaan samenwerken. Vanuit het oogpunt van efficiency een hele logische maar ook belangrijke stap. Daarnaast denk ik dat het goed kan uitpakken als meerdere sportbonden intensiever kennis en ervaringen met elkaar gaan uitwisselen. Op veel verschillende vlakken en maatschappelijke thema's zullen verenigingen en bonden worden geconfronteerd met soortgelijke kansen en uitdagingen. Hoe mooi is het vervolgens om deze sportoverstijgend met elkaar op te kunnen pakken. Als voorzitter van Volleybalvereniging Langhenkel/HEC te Heerde werk ik intensief samen met de voorziiter van HBC (badmintonvereniging) en de voorzitter van Pegasus (turnvereniging). Dit vanuit ons gezamenlijk belang omtrent de exploitatie van onze sportaccommodatie door de gemeente en een mogelijke privatisering. Als ik in deze samenwerking één ding heb geleerd, dan is het dat de uitdagingen waar wij als volleybalvereniging mee worden geconfronteerd onverminderd van toepassing zijn voor de badminton- en de turnvereniging. Door echter elk vanuit onze eigen kaders (eigen vereniging en eigen sportspecifieke kansen en risico's) met elkaar van gedachte te wisselen. Kun je elkaar sterker maken!

Zonde om te lezen dat het Huis van de Sport niet meer doorgaat in de huidige vorm. Terwijl dit juist een mooie drempelverlagende optie was om bonden in ieder geval al fysiek bij elkaar te brengen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst