Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Snel einde samenwerking tennis- en padelbond

door: Leo Aquina | 26 januari 2017

Het is niet goed voor de sport, dat zeggen zowel de tennisbond KNLTB als de padelbond NPB. In april vorig jaar kondigden de bonden een samenwerkingsverband aan, maar dat is inmiddels ten einde. Beide bonden organiseren dit jaar hun eigen padelcompetitie en zijn op die manier elkaars concurrent geworden. Oorzaak van de breuk zijn de voorwaarden die de NPB stelde bij het gezamenlijk organiseren van die nieuwe voorjaarscompetitie. Het was de KNLTB een doorn in het oog dat de NPB de padelcompetitie deels op dezelfde speeldata wilde houden als de voorjaarscompetitie in het tennis. “We wilden elkaar versterken en op die manier word je elkaars concurrent”, aldus Henk Schut van de KNLTB. Volgens Peter Bruijsten van de NPB klopt die lezing niet.

Afgelopen najaar organiseerden de NPB en de KNLTB als pilot gezamenlijk een padelcompetitie. “Dat was een succes”, vertelt Schut. Beide bonden waren gaan samenwerken om elkaar te versterken. Padel is een kruising tussen tennis en squash. “Padel is booming”, aldus NPB-bestuurslid Bruijsten: “De KNLTB wilde graag met ons werken, en wij met hen. Zij zijn specialist als het gaat om het organiseren van een competitie en zij hebben ons vorig jaar geholpen met de pilot.” 

De tennisbond zag ook voordelen. “We wilden gebruik maken van elkaars kracht”, zegt Schut. “De NPB heeft kennis in huis over padel en er waren specialisten als het ging om topsport, maar er was weinig aandacht voor breedtesport. Wij konden met padel bovendien onze verenigingen versterken. Als je de sport ernaast zet, maak je de vereniging zwakker en ga je je vereniging splitsen waardoor je in je ALV problemen krijgt. Maar als een vereniging twee sporten kan aanbieden voor hetzelfde geld, wordt de hele vereniging sterker.” 

XL3Padel-1Sein op groen
Alle seinen stonden volgens Schut op groen om na de geslaagde pilot met de najaarscompetitie in het voorjaar opnieuw een gezamenlijke competitie op te zetten. “Wij hebben een voorstel daartoe gedaan, en het leek een formaliteit, maar zij hebben het akkoord vervolgens uitgesteld tot hun bestuursvergadering van 14 januari.” Bruijsten beaamt die lezing: “Wij zijn een vereniging en wij willen dit soort besluiten nemen in samenspraak met onze leden. Er zijn zo’n 25 padelverenigingen bij ons aangesloten. Dat zijn commerciële aanbieders, maar ook tennisverenigingen die padel aanbieden.”

"Wij hebben constant gevraagd om overleg, maar dat werd afgehouden"

De KNLTB en zijn tennisverenigingen konden in verband met de planning niet wachten tot 14 januari. Schut: “Dat hebben wij ook aan de NPB verteld en wij hebben gezegd dat wij sowieso een padelcompetitie zouden uitschrijven. In de tussentijd hadden wij echter ook vernomen dat de NPB zelf een padelcompetitie wilde organiseren, waar ze ook een sponsor voor hadden gevonden. De padelbond heeft dat ook via een brief aan de verenigingen laten weten, maar niet aan ons. Wij hebben constant gevraagd om overleg, maar dat werd afgehouden. Uiteindelijk zijn we een paar dagen voor de ALV van de padelbond toch bij elkaar gekomen. Toen kwamen er voorwaarden op tafel: de competitie zou de naam van hun nieuwe sponsor moeten krijgen, zij zouden de organisatie doen en dat moest via het platform Setteo.” 

Niet werkbaar
Volgens Schut wilde de KNLTB aan de eerste en derde eis voldoen, maar de tennisbond wilde voor de padelcompetitie niet overstappen op Setteo. “Hoewel wijzelf een andere sponsor hebben, konden we daar een mouw aan passen, maar wij hebben met toernooi.nl ons eigen systeem. Een ander systeem betekent ook weer een nieuwe database, dat is voor ons niet werkbaar.” Na het gesprek waarin de eisen op tafel kwamen, is er geen overleg meer geweest. “Wij hoorden dat de voorzitter van de NPB aan het rondbellen was om te vertellen dat de KNLTB de stekker eruit had getrokken.”

XL3Padel-2De KNLTB en de NPB hadden ook onenigheid over de data van de competitie. De tennisbond wilde niet dat die zouden samenvallen met die van de tenniscompetitie. Schut: “Dan dwing je spelers te kiezen tussen padel en tennis. Dat wilden wij niet.” Ook vindt Schut het vreemd dat de NPB zelf de organisatie in handen wilde houden. “Dat is nu juist onze kracht. Als je daar niet meer vanuit gaat, ontbreekt de basis voor een goede samenwerking.”

Niet op papier
Volgens Bruijsten heeft de KNLTB de stekker er inderdaad uit getrokken. Hij erkent onenigheid over de data, maar zoals het op dit moment gepland is, overlappen de data niet. Maar er is meer. “Wij wilden de afspraken met de KNLTB op papier hebben en dat wilden zij niet. Ze wilden zelfs geen antwoord meer geven per mail, maar alleen telefonisch. Wij hebben natuurlijk wel notulen gestuurd met gespreksverslagen. Als zij de afspraken niet op papier vast willen leggen, houdt het op. “De NPB heeft de verantwoordelijkheid en verplichting om de padelsport te ontwikkelen en te organiseren. Dat kunnen we niet uitbesteden. We kunnen wel partnerships aangaan, graag zelfs, maar de NPB moet daarin leidend zijn. Hier had de KNLTB echter vanaf het begin problemen mee.”

"Voor ons weegt de eenheid van onze verenigingen echter zwaarder. De tennisverenigingen worden niet sterker als padel er tegenover wordt gezet"

De KNLTB en de NPB organiseren dit jaar nu  dus allebei een eigen padelcompetitie. Zij zeggen allebei dit te betreuren, maar leggen de Zwarte Piet nadrukkelijk op het bord van de andere partij. “Padel en tennis passen goed bij elkaar”, aldus Schut: “De padelbond verdient ook credits. Ze zijn padelanimatoren van het eerste uur en ze hebben enorm veel gedaan voor die sport. Voor ons weegt de eenheid van onze verenigingen echter zwaarder. De tennisverenigingen worden niet sterker als padel er tegenover wordt gezet.” 

“Wij willen de KNLTB bedanken voor de samenwerking”, zegt Bruijsten. “Het is jammer dat we nu aparte competities organiseren. Wat ons betreft is de samenwerking niet over, maar we trekken nu ons eigen plan. We denken ook dat het nog wel goedkomt. Uiteindelijk zullen de padelspelers voor één competitie kiezen en dan is er niets aan de hand.” Vanzelfsprekend gaat Bruijsten ervan uit dat die ene competitie de door de NPB georganiseerde competitie is.

Voor meer informatie: Persbericht Nederlandse Padelbond: aankondiging NPB padelcompetitie en/of kijk op www.knltb.nl/padel 

« terug

Reacties: 1

Marc Budel
26-01-2017

Ik heb me vorige week voor de (?) padelcompetitie opgegeven. Ik denk die van de KNLTB, maar zeker weten doe ik dit niet. Een nieuwe sport, lijkt me leuk om dit te leren. Een aanvulling op mijn tennissport.
Wat bovenstaand artikel (weer) illustreert is dat eigenbelang (onder wiens vlag, expertise, platform en sponsor) van bonden de 'samenwerking' bepalen. Klantgericht denken valt nog niet mee: wat wil de (potentiële) padelspeler? Als hoofdsport of als aanvulling op een andere racketsport? Welke prijs wil hij daarvoor betalen? Competitie op welke dagen en hoe lang mag dat duren? Hebben beide bonden daar onafhankelijk onderzoek naar laten doen?
Goede dienstverlening op basis van de wensen individuele sporter (de klant) ...nog een weg te gaan.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst