Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Betere energiebalans voor betere prestaties

door: Leo Aquina | 19 januari 2017

“Wij maken mensen bewust van hun energie om op die manier tot betere prestaties te komen”, zegt Ingeborg van der Kerk. Samen met oprichter Bert Arons is zij het gezicht van Couleur-Locale, dat mensen begeleidt bij het vinden van de juiste energiebalans. Topsporters die op zoek zijn naar betere prestaties kunnen ook bij Couleur-Locale terecht. “We zijn actief in drie pijlers: werk & energie, gezondheid & energie en (top)sport & energie”, vertelt Van der Kerk. Couleur-Locale ontwikkelde een eigen instrument om mentale kracht te meten en te beïnvloeden. Hoe gaat dat in zijn werk?

XL2-CouleurLocale-1“We meten aan de hand van acht energiebronnen”, vertelt Van der Kerk: “Dat zijn acht oorsprongen van energiewinst en energieverlies. Je moet daarbij denken aan zaken als inhoud, onderlinge relaties, communicatie. Waar haalt iemand zijn energie vandaan en wat kost het? Daarvoor hebben we een meetlat van +3 tot -3. Aan de hand van 37 trefwoorden en door hun zelf gekozen onderwerpen vertellen mensen hun eigen verhaal. Die trefwoorden houden allemaal verband met die acht energiebronnen. Uit dat gesprek krijgen we een totaalbeeld dat we vervolgens mooi verwerken in grafieken. Mensen krijgen daardoor inzicht in hun eigen energiebalans. Als mensen weten waar zij energie verliezen en waar zij energie kunnen winnen, kunnen ze die kennis inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling.” 

Energie winnen of verliezen
Bert Arons heeft de methode zelf ontwikkeld. Hij begon elf jaar geleden met Couleur-Locale. Van der Kerk: “Hij heeft zich laten inspireren door het gedachtengoed van David Kolb en vooral door dertig jaar werken met gedrag en individuen, teams en bedrijven. Het model en de werkwijze van Couleur-Locale staan echter volledig op zichzelf. Wat we vooral niet doen, is mensen reduceren tot een typetje. Vaak worden mensen in modellen in een hokje gestopt, of ze worden een kleur. Dat is bij ons niet het geval. We maken een grafisch beeld en daarin kunnen mensen zien op welke terreinen zij energie winnen en waar ze energie verliezen.”

"Onze licentiehouders betalen een jaarlijkse fee. Daarvoor mogen ze met onze methode werken en krijgen ze toegang tot de software"

XL2-CouleurLocale-2Couleur-Locale werkt met licentie-houders. “Zij betalen een jaarlijkse fee. Daarvoor mogen ze met onze methode werken en krijgen ze toegang tot de software.” In totaal heeft Couleur-Locale twaalf licentiehouders, waaronder  voormalig tophockeyster Wietske de Ruiter. “Zij werkt vanuit haar eigen bedrijf Wiets1919 met diverse topsporters en gebruik dit concept daarbij.”

Rol van de ouders
Van der Kerk begeleidt zelf niet alleen sporters, maar ook de ouders van sporttalenten. “Ouders kunnen onbewust gedrag vertonen dat niet bijdraagt aan de talentontwikkeling van hun kinderen”, vertelt zij. “Ik zet altijd het talent centraal. Daar hangt een krachtenveld omheen met onder anderen trainers, coaches en ook de ouders. Juist die ouders hebben een belangrijke rol, daarom doe ik ook begeleidingssessies met de ouders. Ik wil ze laten zien wat de impact van hun gedrag is op het kind. Wat ze vooral wel moeten doen en wat ze beter kunnen vermijden." 

XL2-CouleurLocale-3"Kinderen willen ouders niet teleurstellen en daardoor leggen ouders vaak onbewust teveel druk op hun kinderen. Ouders willen ook graag dat hun kinderen succesvol zijn, want dat geeft ze zelf een goed gevoel. Ze gaan vaak op de stoel van de trainer zitten, maar daar moeten ze van wegblijven. Wees ouder, faciliteer, motiveer, enthousiasmeer en stimuleer.” 

Beleving, gevoel en gedrag
In de methode van Couleur-Locale gaat het nadrukkelijk om de beleving van mensen. Wetenschap en kennis kunnen veel bijdragen aan prestaties, maar juist die belevingskant kant is volgens Van der Kerk vaak onderbelicht. “Bij ons gaat het om beleving, gevoel en het gedrag van mensen. Veel mensen weten dat gedrag een rol speelt, maar focussen zich bij het zoeken naar oplossingen toch op de inhoud. Toch geeft het ook hen vaak bevestiging van wat ze onderbewust al wisten. Mensen met een gezonde energiebalans presteren beter.”

Voor meer informatie: www.couleur-locale.nl, Boek Hoera!Energie.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst