Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Speel Verantwoord wil meepraten over matchfixing

door: Leo Aquina | 22 december 2016

“Als kansspelaanbieders hebben wij er belang bij dat de consument vertrouwen heeft in eerlijke sport”, zegt Rutger-Jan Hebben. Hij is directeur van Speel Verantwoord, de brancheorganisatie van online kansspelaanbieders die staan te popelen om de Nederlandse markt legaal aan te boren. De Tweede Kamer heeft reeds ingestemd met het wetsvoorstel voor legalisering en regulering van de online kansspelmarkt en als ook de Eerste Kamer in het voorjaar akkoord gaat, komt het er in 2018 eindelijk van. Op donderdag 15 december was er in de Tweede Kamer algemeen overleg over matchfixing, naast gokverslaving het grote risico dat kleeft aan sportweddenschappen. Speel Verantwoord is niet formeel betrokken bij het Nationaal Platform Matchfixing, maar Hebben denkt dat de kansspelaanbieders wel een grote rol kunnen spelen bij de bestrijding van matchfixing.

XL22-Kansspelen-1

Hebben volgde het overleg in de Tweede Kamer vorige week op de voet. “Iedereen onderkent dat matchfixing een groot probleem is”, zegt hij. “De Kamer gaf daarbij duidelijk aan dat de sport daar zelf een grote verantwoordelijkheid in heeft. Goede sport begint bij zichzelf, denk aan goed bestuur; zorg ervoor dat de salarissen op tijd worden betaald; zorg dat scheidsrechters beslagen ten ijs komen; zorg dat sporters niet in kwetsbare posities komen.”

Informatie delen
Naast de verantwoordelijkheid van de sport, ziet Hebben een verantwoordelijkheid van de kansspelaanbieders. “Vanuit de Kamer werd de minister gevraagd waarom wij niet aan tafel zitten bij het Nationaal Platform Matchfixing en dat is een aanbod dat wij zelf ook altijd doen. Wij hebben veel kennis en expertise en die brengen we graag in.”

Op welke gebied kunnen de kansspelaanbieders sportorganisaties en justitie helpen bij het bestrijden van matchfixing? “Sportbonden zouden lijsten met sporters met ons kunnen delen. Wij kunnen die informatie checken met onze eigen databases. Gokken ze bijvoorbeeld niet op hun eigen wedstrijden? Bij sommige bonden is dat contractueel verboden, maar andere bonden hebben op dat gebied minder vastgelegd, maar het is een belangrijk slot op de deur.” Komt de privacy van sporters niet in gevaar als bonden databases delen met kansspelaanbieders? “Dat moet je waarborgen”, zegt Hebben. “Terugkoppeling van informatie kan geanonimiseerd gebeuren.”

"Bij matchfixing die is gerelateerd aan sportweddenschappen, kopen criminelen sporters om. Als criminelen ergens een hekel aan hebben, is het transparantie"

Vertrouwen
Hoewel de wet op de regulering van de online kansspelen al door de Tweede Kamer is, moet veel lagere regelgeving nog worden ingevuld. Welke regels zijn volgens Hebben belangrijk? “Het belangrijkste is transparantie. Bij matchfixing die is gerelateerd aan sportweddenschappen, kopen criminelen sporters om. Als criminelen ergens een hekel aan hebben, is het transparantie. Gokaanbieders moeten weten wie de gokkers zijn, er mag alleen worden gespeeld met geverifieerde accounts. Dat moeten voorwaarden zijn om gokaanbieders een vergunning te verlenen." 

"Goede regelgeving gaat enerzijds over afspraken, maar het gaat ook over vertrouwen. Als de kansspelautoriteit straks vergunningen verleent, gebeurt dat op basis van vertrouwen dat die aanbieders ook daadwerkelijk integer zijn. Ik zeg niet dat sporters nooit meer worden omgekocht als de online markt transparant is. Een dik pak geld in contanten is moeilijk te traceren. Maar voor criminelen wordt het erg onaantrekkelijk om de gereguleerde online wedmarkt te beïnvloeden.” 

Zelfreinigend vermogen
XL44SpeelVerantwoord-2De onlineaanbieders werken in Europees verband samen in de ESSA (European Sports Security Association). Volgens Hebben werken de aanbieders op die manier naast de wet- en regelgeving zelf aan de bestrijding van matchfixing. 

“Het is ook in het belang van de industrie dat de sport integer is. Als mensen geen vertrouwen meer hebben in het spelletje, komen er ook geen weddenschappen meer. Via de systemen van ESSA worden de internationale wedmarkten gemonitord. Er wordt melding gedaan aan sportbonden en autoriteiten wanneer er afwijkende wedpatronen te zien zijn. Er worden ook bewustwordingscampagnes opgezet. In de meeste Europese landen is het online aanbieden van sportweddenschappen al legaal. De grote Europese aanbieders moeten in al die landen voldoen aan wet- en regelgeving en daar is ook toezicht op. Natuurlijk zijn er aanbieders die het minder goed voorhebben met de sport. Die moeten dus geen vergunning krijgen. Nederland is niet het eerste land dat dit reguleert.” 

Voor meer informatie: www.speelverantwoord.nl

« terug

Reacties: 1

Emiel Krijt
23-12-2016

Beste Rutger-Jan

Gokken op (eigen) wedstrijden door topsporters is verboden. NOC*NSF heeft dat ook in de blauwdruk ter bestrijding van matchfixing en betting vastgelegd die alle topsportbonden verplicht zijn te implementeren in hun tuchtrecht. Belangrijke sportbonden hebben de regels al (lang) aangepast en onze verwachting is dat elke topsportbond dit in 2017 gerealiseerd heeft. 

De sportbonden zijn gebonden aan de privacy-regels. Het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat gehele databases met persoonsgegevens van de sportorganisatie worden overgedragen aan kansspelaanbieders (of andere private organisaties). De kansspelaanbieder staat het vrij om, als dat mogelijk is, informatie over het gokken op eigen wedstrijden te delen met de sportorganisatie en zo bij te dragen aan een integere sportbeoefening. Indien een kansspelaanbieder melding doet van een overtreding van de sportregels zal de sportorganisatie in kwestie gericht onderzoek (kunnen) doen en eventueel, bij constatering van een overtreding van de regels, een tuchtrechtelijke sanctie opleggen. Helaas zeggen kansspelaanbieders -mede in een hoorzitting bij de Tweede Kamer- wel over dergelijke informatie te beschikken, maar hebben tot op heden geen actie ondernomen om de daad (het delen van die informatie met de sportbond) bij het woord te voegen. 

Vanzelfsprekend nemen wij tal van maatregelen om match-fixing en het gokken op eigen wedstrijden te voorkomen en trekken daarin op met de sportbonden en vertegenwoordigers van de atleten. Zo zijn we ook op het preventieve vlak zeer actief. Daarnaast zijn wij blij met aanpassingen in de wet Kansspelen op afstand, waaronder de instelling van een Sports Betting Intelligence Unit binnen de Kansspelautoriteit en hopen dat de wet snel zal worden behandeld in de Eerste Kamer. 

Met vriendelijke groet

Emiel Krijt
Programmamanager Sport en Integriteit NOC*NSF

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst