Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Tijdsmeting bij trainingen en wedstrijden kan beter

door: Marc Hoeben | 1 december 2016

De hardware met decoders en timinglussen is op veel plekken in Nederland al te vinden. Maar deze wordt nauwelijks benut om exact in kaart te brengen wat de prestaties van wielrenners, schaatsers, zwemmers of triatleten zijn. Met coachTIMING hoopt Studio2 - het Nederlandse bedrijf achter Sporteronline.com - de modernste meettechnieken binnen het bereik van een grote groep topsporters te brengen.

De mannen achter Studio2 zijn bekenden in de sportwereld. Ronald Stolk - de grondlegger van het bedrijf - en Robert Slippens hebben sinds enkele jaren de krachten gebundeld. Stolk is zwemtrainer, werkte bij De Fuut in Maarssen en heeft tegenwoordig het talentencentrum in Alkmaar onder zijn hoede. Slippens, inmiddels 41 jaar, was als wielrenner vooral succesvol op de baan. Hij won twee keer zilver en een keer brons bij verschillende wereldkampioenschappen, genoot tijdens zesdaagsen faam als koppel met Danny Stam en nam deel aan vier Olympische Spelen.

XL41SportOnline-1

"Ik was na een training altijd anderhalf uur bezig om data te verwerken in een logboek. Dat moest in mijn ogen sneller en beter kunnen"

Bondscoach
Slippens stopte in 2008 zelf met zijn actieve loopbaan en ging aanvankelijk verder als coach. Hij fungeerde bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 nog als bondscoach en in die periode werd zijn interesse voor de inzet van technische hulpmiddelen bij trainingen en wedstrijden verder getriggerd.

“Sportkoepel NOC*NSF heeft een afdeling van technologische ontwikkeling. Als bondscoach van wielerunie KNWU kwam ik daar met een vraagstuk en zo werd ik vanzelf verder geleid naar Ronald Stolk. Als velen stond ik altijd zelf met een stopwatch langs de baan. Vervolgens was ik na een training altijd anderhalf uur bezig om data te verwerken in een logboek. Dat moest in mijn ogen sneller en beter kunnen.”

Gegevens uitwisselen
Tijdens de Spelen van Londen werkte Slippens al met Sporteronline, het platform van Studio2. “Heel belangrijk, want als bondscoach heb je niet altijd de beschikking over je atleten. Wielrenners zijn in dienst van ploegen en zijn een groot gedeelte van het jaar zelf onderweg. Dan is het belangrijk als je gegevens en schema’s kunt uitwisselen, zonder dat je fysiek bij elkaar bent, en dat je - waar nodig - programma’s kunt bijsturen.”

Samen met Stolk ontwikkelde Slippens coachWATCH. “Eigenlijk een applicatie voor de iPad, een veredelde stopwatch. Het scheelde al veel tijd dat de resultaten van het klokken automatisch werden weggeschreven. Dan hoefde je dat niet meer handmatig in te voeren.”

XL41SportOnline-2Na de Spelen van Londen, waar alleen Teun Mulder brons op de keirin won, moest de KNWU bezuinigen op het baanwielrennen. De Duitser René Wolff mocht als coach voor de sprintdisciplines aanblijven, Slippens sneuvelde als coach voor het langere werk. “Ik was ook het reizen zat. Ik heb een gezin met twee jonge kinderen, terwijl ik wel honderdvijftig dagen per jaar van huis was.”

Rode draad
Gretig haakte Slippens in op het verzoek van Stolk om aan te schuiven als partner bij Studio2. “Het is toch een rode draad door mijn leven dat ik geïnteresseerd ben in technologische systemen. Waarom werkt het één wel? Waarom werkt het ander niet? Dat soort dingen vind ik mooi. Ik heb na 2009 een jaar een sabbatical gehad. Ik kwam erachter dat ik sport nog altijd heel mooi vond, maar ook dat ik er niet per se in hoefde te blijven werken. Toen kwam dit op mijn pad. Met nog wel sport, maar met ook wat meer afstand. Perfect.”

Studio2 doet veel meer dan Sporteronline. “We ontwerpen huisstijlen voor MKB-bedrijven, we ontwerpen en beheren websites, we ondersteunen het netwerkbeheer en bouwen apps. Dat vormt voor zo’n zeventig procent van onze activiteiten. Die andere dertig procent is Sporteronline.”

"Bij veel wielerbanen, wielerparcoursen, zwembaden en schaatsbanen ligt al de hardware om de tijden nog tijdens de wedstrijd of training in beeld te brengen"

Driedeling
Bij Sporteronline is grofweg een driedeling terug te vinden: sportLOG, coachWATCH en coachTIMING. “SportLOG is een app die je voor 4,99 euro kunt koppelen aan het platform van Sporteronline. Daarbij kun je voor je coach alles handmatig invoeren, zoals je EMI-scores, hoe zwaar je bent, hoeveel kilometers je hebt getraind, noem maar op."

"CoachWATCH is een veredelde stopwatch voor de iPad. Je betaalt er 44,99 euro voor, je kunt er als coach de namen van verschillende atleten invoeren en van hen de trainings- en wedstrijdtijden bijhouden. CoachTIMING zijn we nu nog aan het ontwikkelen. Bij veel wielerbanen, wielerparcoursen, zwembaden en schaatsbanen ligt al de hardware om de tijden nog tijdens de wedstrijd of training in beeld te brengen. Maar het wordt alleen maar voor evenementen gebruikt. Wij willen dat toegankelijker maken, voor trainingen, voor een bredere groep van wedstrijdsporters onder de topsport. De enige belemmering is dat we daarbij afhankelijk zijn van het internet en dat accommodaties of organisaties de toegang daarvoor niet vrij willen geven.”

Nationale korfbalploeg
De kosten voor coachTIMING kan Slippens nog niet geven. Opmerkelijk: de nationale korfbalploeg werkt er al mee. “Het wordt door iedereen onderschat wat daar allemaal wordt gemonitord. Ik hoop dat coachTIMING een succes wordt, we hebben er veel in geïnvesteerd.”

Slippens en Stolk werken ook nog aan een vernieuwde en verbeterde versie van Sporteronline. Rijk zijn ze er nog niet van geworden, maar de sportwereld weet hen wel te vinden. “In februari verbrak de Amerikaanse Eveline Stevens het werelduurrecord in Colorado. Ik zag haar coach Neal Henderson met onze coachWATCH langs de baan staan. Dan vind ik dan natuurlijk een mooi gezicht.”

Voor meer informatie: www.sporteronline.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst