Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Mark Huizinga loodst survivalrunbond NOC*NSF binnen

door: Leo Aquina | 1 december 2016

NOC*NSF is een nieuw lid rijker. De Algemene Ledenvergadering van de sportkoepel ging op 21 november jl. akkoord met het aspirant-lidmaatschap van de Survivalrun Bond Nederland. “Wij zijn een van de snelst groeiende bonden van Nederland”, zegt Mark Huizinga. De olympisch judokampioen van 2000 is sinds 2015 voorzitter van de survivalrunbond. “We willen dat de sport in Nederland voor meer mensen bereikbaar wordt en dat we het groeiende aantal beoefenaars ook goed kunnen bedienen“, vertelt Huizinga. Als het aspirant-lidmaatschap voorspoedig verloopt, wordt de bond over twee jaar volwaardig lid van NOC*NSF.

XL41Survivalbond-1bSurvivalrun ontstond in de jaren tachtig in de Achterhoek en de survivalrunbond bestaat al 25 jaar. Survivalrun is een combinatie van hardlopen in de natuur en het overwinnen van hindernissen met netten, touwen en balken. Er bestaan tegenwoordig veel hardloopevenementen met hindernissen, maar daar moeten we survivalrun volgens Huizinga niet mee verwarren.

“Dat zijn vaak grootschalige, commerciële fun-evenementen, bij ons is er echt sprake van serieuze competitie en de hindernissen zijn zwaarder en technischer. Alle deelnemers krijgen een polsbandje en als je een hindernis niet haalt, moet je dat inleveren. Dat betekent twee uur straftijd en daarmee ben je dus kansloos voor de overwinning. Er zijn verschillende afstanden, maar met de kortste afstand ben je nog altijd minimaal een uur onderweg. Overigens komen bij ons ook veel recreanten aan de start, voor wie de moeilijkheidsgraad wat aangepast wordt, maar je zult altijd specifieke klimtechnieken moeten beheersen om de hindernissen te overwinnen.“

Snelst groeiende bond
Hoewel de bond nu is aangesloten bij NOC*NSF heeft de voorzitter vooralsnog geen internationale ambities. “Dat is geen voorwaarde voor NOC*NSF. We zijn een Nederlandse sport en we zijn niet bezig met een olympische agenda. We willen ons nationaal profileren. We groeien al zes jaar op rij met twintig procent en we hebben nu 7.600 leden. Die hoge groeicijfers zullen wel afvlakken, maar vooralsnog hebben we geen reden om aan te nemen dat die ledengroei zal stoppen."

"Iedereen kan zomaar een sport verzinnen en die fase zijn wij inmiddels wel voorbij"

Er worden jaarlijks zo’n vijfendertig survivalruns georganiseerd in Nederland en België. Naast de bondsleden kunnen niet-leden zich voor twee euro extra inschrijven. Alles bij elkaar doen er in Nederland ongeveer vijftienduizend mensen actief aan survivalrun.

XL41Survivalbond-2Keurmerk
Om de sport een steviger fundament te geven en om alle leden goed te kunnen faciliteren leefde bij de bond al langer de ambitie om lid te worden van NOC*NSF. “Het geeft je organisatie een soort keurmerk. Het laat zien dat we de zaken goed voor elkaar hebben. Iedereen kan zomaar een sport verzinnen en die fase zijn wij inmiddels wel voorbij. Het is mooi om nu ook die erkenning te krijgen”, aldus Huizinga.

Om lid te worden van NOC*NSF moet de bond voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. “Daarin heeft Sport Assist ons het afgelopen jaar begeleid. Het zijn in totaal zestien eisen en daar voldoen we nu aan, anders konden we geen aspirant-lid worden. Veel zaken deden we in de praktijk wel al, maar het was nog niet vastgelegd in procedures. We moesten bijvoorbeeld een meerjarenbeleidsplan en functieprofielen van bestuursleden opstellen. Onze financiële huishouding was in orde, maar ook dat moesten we in kaart brengen. Het traject bood ons allerlei handvatten om de eigen organisatie ook sterker te maken.”

Samenwerking
Hoewel de survivalrunbond aan alle formele lidmaatschapseisen van NOC*NSF voldoet, heeft het aspirant-lid ook een opdracht meegekregen van de sportkoepel. “We moeten actief de samenwerking zoeken met andere bonden”, aldus Huizinga. “Welke bonden dat zijn, weten we nog niet. Dat kan heel divers zijn en op verschillende terreinen: het werven van vrijwilligers, de inrichting van de ledenadministratie. Ik kan me ook voorstellen dat we ervaringen delen met bijvoorbeeld de triatlonbond, die ook evenementen organiseert in de natuur en daar waarschijnlijk gelijksoortige problemen tegenkomt.”

“We zijn geen lid geworden omdat ik toevallig een bekende naam heb. Er zijn harde eisen en daar valt niet mee te marchanderen"

Naast de organisatorische voordelen, brengt het lidmaatschap van NOC*NSF ook financiële voordelen mee. Huizinga: “Als aspirant-lid krijgen we een bijdrage van negenduizend euro. We blijven een organisatie van vrijwilligers, maar met dat bedrag kunnen we wel een aantal zaken verbeteren en we streven er op termijn wel naar om een aantal zaken te professionaliseren.”

Bekend met het speelveld
In hoeverre heeft de naam van olympisch kampioen Mark Huizinga geholpen om de survivalrunbond NOC*NSF binnen te loodsen? “We zijn geen lid geworden omdat ik toevallig een bekende naam heb. Er zijn harde eisen en daar valt niet mee te marchanderen. Wat wel hielp, is dat ik de weg kende op Papendal. Ik kende het speelveld en ik had goed inzicht in de structuur van NOC*NSF. Daarom kon ik meer tempo maken vanaf het moment dat ik voorzitter was.”

Voor meer informatie: www.survivalrunbond.nl. Download hier het Jaarverslag 2015/2016 van Survivalrun Bond Nederland.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst