Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Volleybalbond neemt beachvolleybalcircuit over

door: Marc Hoeben | 24 november 2016

Op het strand lag een grote kans en die kans denkt Nevobo nu met beide handen aan te grijpen. Vanaf 1 januari 2017 gaat het zogeheten Summer Beach Volleyball Circuit onder de vlag van de volleybond varen. De bondsraad keurde het besluit onlangs goed, het omarmen van de circa vijftigduizend recreatieve deelnemers aan het circuit past binnen een nieuw strategisch denken.

Onder de vorige voorzitter Hans Nieukerke zette de Nevobo al de deur voor nieuwe initiatieven open en onder zijn opvolger Peter Sprenger gaat die ontwikkeling door. Zo kon het gebeuren dat de volleybalbond en Imre van Leeuwen van het evenementenbureau Shivers het laatste jaar met elkaar in gesprek waren over onder meer het Summer Beach Volleyball Circuit.

XL40Beachvolleybal-1“Het beachvolleybal stelde 25 jaar geleden nog weinig voor en toen pakte ondernemer Frank van Overeem het recreatieve gedeelte op,” vertelt Sprenger. “We hebben dat als bond op de achtergrond altijd wel ondersteund, hij heeft het met veel passie ontwikkeld en later is het overgegaan naar Imre van Leeuwen. Ondertussen bestond bij ons de beachcompetitie voor de eredivisie tot en met de derde divisie. Dat waren twee parallelle ontwikkelingen. Onze competitie is meer binnenstedelijk, via de verenigingen en meer prestatief. Het circuit is breder, draait om lifestyle, is recreatiever en trekt jaarlijks zo’n veertig- tot vijftigduizend deelnemers.”

Brug naar niet-gebonden sporters
De Nevobo wilde graag de brug slaan met deze zogeheten niet-gebonden sporters. “Wij vinden het belangrijk dat we meegaan met het flexibele aanbod. De mensen willen niet alleen in vaste competitievormen spelen. Je hebt enerzijds volleyballers die bij ons lid zijn. Anderzijds heb je de ongebonden sporters. Wij zien het als een transitie die nu in de sport plaatsvindt. Je moet deze mensen willen vasthouden door op hun wensen in te spelen.”

"Voor ons als bond is het interessant, omdat wij vinden dat we onze vleugels moeten uitslaan"

Met het Summer Beach Volleyball Circuit hoeft de Nevobo niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het gaat om een bestaande en beproefde reeks van dertig losse toernooien, in vijftien weekeindes op elf locaties. Telkens wordt er ergens anders langs de kust opgebouwd. De Nevobo wordt eigenaar en organisator.

XL40Beachvolleybal-2“Het is een zakelijke transactie,” zegt Sprenger. “Voor beide partijen gebeurt dat vanuit een situatie van sterkte. Shivers heeft een goed lopend concept, het past alleen niet meer helemaal binnen de kernactiviteiten van het bedrijf. Voor ons als bond is het juist interessant, omdat wij vinden dat we onze vleugels moeten uitslaan. Dat doen we met evenementen, zoals het WK beachvolleyball in 2015. En dat willen we ook met dit. De samenleving is aan het veranderen, we willen aandacht voor onze sport genereren en een bredere groep bedienen. Daar passen andere accenten bij. Dat je bijvoorbeeld niet dertig keer per jaar competitie speelt, maar in een losser verband aan toernooien kunt deelnemen en af en toe ook een toernooi kunt overslaan.”

Rondreizend circus
Sprenger wil niet zeggen welke prijs voor het zomercircuit moet worden neergelegd.
"Voor de door Shivers opgebouwde waarde betalen wij uiteraard een eerlijk bedrag. Tegelijkertijd blijven zij betrokken bij een groot deel van de puur logistieke uitvoering van het circuit. Dat hebben we natuurlijk ook meegenomen in de overeenkomst die we gesloten hebben. Wij als bond zullen ons primair richten op de marketing, de beleving van het evenement en de totale exploitatie. Maar we hoeven bij wijze van spreken geen vrachtwagens neer te zetten op ons parkeerterrein in Nieuwegein. Het is echt een rondreizend circus en daar komt heel wat bij kijken. Maar het moet wel duidelijk zijn dat het concept, met de rechten en de marketing, nu van ons is.”

"Het gaat ons om groei. Maar dan niet zozeer om groei in termen van geld, als wel dat zo veel mogelijk mensen in aanraking komen met onze sport"

XL40Beachvolleybal-3Wat Sprenger wel kwijt wil: het circuit heeft een omzet van circa zes ton. “Met een winstmarge van vier tot acht procent. Maar het behalen van winst is dus niet ons doel. Het is een gezonde activiteit, dat is belangrijk. Maar dat is niet de manier waarop we moeten denken. Zo moet je ook niet naar het risico van een mislukking kijken en dat proberen af te dekken in een of andere rechtsvorm als een stichting. Dat is in mijn ogen een verkeerde redenering."

"Als je ergens verantwoordelijk voor bent, moet je de risico’s accepteren. Wij kennen de markt goed, wij hebben onze afwegingen qua risico gemaakt en wij achten het risico laag. Het gaat ons om groei. Maar dan niet zozeer om groei in termen van geld, als wel dat zo veel mogelijk mensen in aanraking komen met onze sport en hun interesse blijven houden. Juist voor onze continuïteit is het belangrijk dat we deze vorm van ondernemerschap ontwikkelen. Het gaat er ook niet om dat de deelnemers van het Summer Beach Volleyball Circuit lid worden van de Nevobo. Nee, het gaat erom dat ze plezier beleven aan volleybal en dat ze misschien ook de sport op een andere manier gaan beleven of beoefenen."

"De Nevobo heeft nu zo’n 130.000 leden. Maar in allerlei vormen doen naar schatting 500.000 tot 600.000 mensen aan volleybal en daar omheen heb je ook nog een groep belangstellenden die niet meer actief speelt. Wij willen ze allemaal bedienen en nog beter leren kennen.”

Voor meer informatie: www.volleybal.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst