Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Titel European City of Sport erkenning beleid Noordwijk

door: Leo Aquina | 10 november 2016

“Allereerst is het een enorme eer”, zegt burgemeester Jan Rijpstra van Noordwijk. Zijn gemeente is European City of Sport 2017. Die eretitel wordt toegekend door ACES, European Capitals and Cities of Sports Federation, een door de Europese Unie ondersteunde non-profitorganisatie die met de prijzen voor European Town, City en Capital of Sports de maatschappelijke impact van sport wil stimuleren. Noordwijk is na Den Bosch (2012) en Tilburg (2015) de derde Nederlandse City of Sport. Er zijn ieder jaar meerdere City’s of Sport en één Capital of Sport. Die eer viel in 2005 Rotterdam te beurt. Rijpstra neemt de prijs op 16 november in ontvangst en krijgt dan één minuut spreektijd in het Europees Parlement in Brussel.

XL38-Noordwijk-JanRijpstra“Voor ons is de titel een erkenning van het sportinclusieve beleid in de gemeente, bovendien geeft het ons de mogelijkheid om Noordwijk nog beter op de kaart te zetten als sportgemeente”, aldus de trotse burgemeester. Wat bedoelt Rijpstra met sportinclusief beleid? “Dat houdt in dat sport in onze gemeente een volledig gelijkwaardig beleidsterrein is. Het wordt bij alle besluitvormingstrajecten meegenomen, denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke ordening of onderwijs. Sport maakt integraal onderdeel uit van het beleid. Verenigingen worden daar zeer nauw bij betrokken en we zien dan ook dat de sportparticipatie in de Gemeente Noordwijk ver boven het landelijk en Europees gemiddelde ligt."

Uit een rapportage van Sportservice Zuid-Holland in 2014 bleek dat de sportdeelname in Noordwijk met 88 procent het hoogst was in Zuid-Holland. Het landelijk gemiddelde ligt op 67 procent.

Breed gedragen
Rijpstra, oud-gymleraar, voormalig Kamerlid en onder meer voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding KVLO benadrukt dat de prijs een erkenning is voor de hele gemeente en het beleid dat daar al jarenlang wordt gevoerd. Zelf is hij een kleine twee jaar burgemeester van Noordwijk:

“Zonder de kracht van de verenigingen bereik je dit niet. Bovendien heeft wethouder Gerben van Duin hier jarenlang aan getrokken"

“Ten eerste is dit een titel van de verenigingen. Zonder de kracht van de verenigingen bereik je dit niet. Bovendien heeft wethouder Gerben van Duin hier jarenlang aan getrokken. Sport wordt breed gedragen door vrijwilligers en combinatiefunctionarissen. Toen ik hier als burgemeester binnenkwam, zag ik het sportbeleid dat ikzelf voor ogen had toen ik als Kamerlid mede het nationale sportbeleid in de steigers heb mogen zetten.”

European White Paper
De burgemeester benadrukt dat European City of Sport niet zomaar een titel is. “Je wordt door je land genomineerd en dan komt er een auditcommissie langs die overal heel kritisch naar kijkt. Ze hebben met iedereen gesproken en naar alle cijfers gekeken.” Waar heeft Noordwijk de titel aan te danken? “Naast de hoge sportparticipatie, voldoen wij aan veel zaken waaraan in het European White Paper on Sport aandacht wordt besteed. Daarin wordt beschreven wat sport is, waaraan het moet voldoen, welke doelen het heeft en welke middelen. Het is geen dwingend document, maar men hoopt dat de lidstaten het omarmen om het sportbeleid richting te geven. In Nederland zijn er ambtenaren mee bezig om die ideeën in de praktijk te brengen en in Noordwijk zijn we daar dus al heel ver mee.”

"Sport is echt een middel om mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt"

Als voorbeeld van de activiteiten in Noordwijk op dat gebied noemt Rijpstra een re-integratietraject. “We werken hier aan een innovatief idee om mensen op sportparken bij elkaar te brengen om ze te laten sporten, maar tegelijkertijd komen ze met elkaar in contact, ze krijgen sollicitatietrainingen, noem maar op. Sport is daarbij echt een middel om mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt.”

WK Hobiecat
Wat levert de titel European City of Sport Noordwijk op? “Ten eerste enorm veel publiciteit”, aldus Rijpstra. “Je ziet ook dat andere gemeenten daardoor geïnteresseerd raken in ons sportbeleid. Ze willen graag zien wat wij in de loop der jaren voor meer dan veertig miljoen euro hebben gedaan op het gebied van sportbeleid. Andere gemeenten en verenigingen kunnen leren van de good practises. Daarnaast gaan we in 2018 onder auspiciën van ACES een groot internationaal congres organiseren over nieuwe trends in sportbeleid.”

XL38-Noordwijk-2Noordwijk mikt ook op de organisatie van andere grote sportevenementen en de titel European City of Sport is daarbij een steuntje in de rug. “Er gebeurt natuurlijk al veel in onze gemeente. Het Nederlands Elftal heeft hier zijn vaste uitvalsbasis, maar ook Duitse en Engelse voetbal- en hockeyclubs beleggen vaak trainingskampen in Noordwijk. Komend jaar worden hier ook wedstrijden gespeeld in het kader van een groot internationaal jeugdtoernooi van de KNVB. Ook in andere sporten zijn we actief, zo organiseren we volgend jaar het WK Hobiecat, dat is catamaranzeilen.”

Minuut spreektijd
Wat gaat Rijpstra op 16 november in zijn minuut aan het Europees parlement vertellen? 'To teach is to touch a life forever'. Ik wil de nadruk leggen op het belang van het overdragen van kennis en het goed leren bewegen. Als je iemand kan enthousiasmeren, als je sport op een goede manier bij mensen onder de aandacht kan krijgen, kun je mensen ervan overtuigen wat het die mensen zelf en de maatschappij allemaal op kan leveren.”

Voor meer informatie: www.aceseurope.eu

« terug

Reacties: 1

Frank Brilman
10-11-2016

Gefeliciteerd mensen (en vooral kinderen) in Noordwijk met bestuurders en ambtenaren die de bereidheid, vaardigheid en moed tonen om te doen wat nodig is voor de lange termijn, voor wat belangrijk is en voor de mensen In Noordwijk. Mooi voorbeeld en benchmark voor alle andere gemeentes. Fijn dat het gewaardeerd is met een prijs, nog mooier dat het echt wat oplevert voor kwaliteit van leven.   ('Nothing happens untill something moves', Einstein.)

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst