Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Wilde' wielervereniging FC Trappist viert 40-jarig jubileum

door: Thomas van Zijl | 10 november 2016

Voorzitter Peter Hormeijer hoeft er niet lang over na te denken: FC Trappist uit Amsterdam is de leukste wielervereniging ter wereld. De club vierde onlangs het 40-jarig jubileum en de finish is nog lang niet in zicht. De leden zijn gezellig, het clubblad van hoog niveau, maar wat FC Trappist met name bijzonder maakt is dat de vereniging volledig los opereert van een bond. En dat houden ze graag zo.

Het gaat Hormeijer te ver om te spreken van anarchisme, maar FC Trappist koestert zijn onafhankelijkheid. In 1976 werd de club door een paar enthousiastelingen opgericht in een Amsterdams café. Inmiddels zijn er zo’n 250 officiële leden, maar aan de sfeer en structuur is in de afgelopen decennia weinig veranderd. Van wetenschappers - onder wie bijvoorbeeld Ivo van Hilvoorde, lector ‘Bewegen, School & Sport’ bij Windesheim - tot timmerlieden; iedereen fietst mee in toertochten of de clubwedstrijden. Ten opzichte van andere verenigingen is er wel een fundamenteel verschil: FC Trappist valt niet onder de KNWU en stelt zich ten doel lekker te fietsen, daarover te kletsen en belangstelling voor het fietsen te kweken. Hormeijer: “Trappisten die wel willen meedoen aan officiële wedstrijden kunnen daarnaast uiteraard lid zijn van een andere club, dat is zeker niet uitzonderlijk.”

XL38Trappist-1Toertochten in binnen- en buitenland
De kalender van FC Trappist is de afgelopen jaar aanzienlijk voller geworden. De club organiseert vele toertochten in binnen- en buitenland en woensdagavond is het vaste moment voor de onderlinge competitie op het wielercircuit in Spaarnwoude, zo’n vijftien kilometer buiten Amsterdam. Hormeijer: “Wij huren dat met grote regelmaat. Het is onze vaste uitvalsbasis, maar we zijn ook wel eens te vinden op een parcours in Beverwijk of Sloten en de wedstrijd op het circuit van Zandvoort is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt.”

Anders dan veel andere wielerclubs heeft FC Trappist ook geen clubhuis. Voor de ledenvergadering en de Nieuwjaarsborrel wordt onderdak gevonden bij korfbalvereniging Swift, het jubileum werd gevierd in cultuurtheater Lab111, waar de jubileumfilm in première ging. “We betalen geen geld om deel te nemen aan competities, we zijn particulier WA-verzekerd en onze overige kosten zijn ook beperkt. Daarom kunnen we het lidmaatschap al aanbieden voor slechts 45 euro per jaar.”

Trappisten zijn meer dan nostalgische romantici op de fiets, velen zijn wel degelijk competitief ingesteld

Passie voor fietsen
Leden krijgen er onder andere een clubblad voor terug dat meer behelst dan een kalender en de laatste uitslagen. “Onze leden delen de passie voor het fietsen en zeker ook de verhalen die er bij horen. Reken maar dat ze daar graag over vertellen en schrijven.” Toch zijn Trappisten meer dan nostalgische romantici op de fiets, velen zijn wel degelijk competitief ingesteld. Tijdens de toertochten houden de renners een kruissnelheid aan van ongeveer dertig kilometer per uur, bij wedstrijden gaat er het fanatieker aan toe. Voor Hormeijer schuilt daarin ook het bijzondere van de vereniging.

XL38Trappist-2“Er is hier ruimte voor iedereen. Voor degene die zich Eddy Merckx waant, maar net zo goed voor de fietser die graag een gezellig rondje rijdt.” Ook daar worden mensen een betere wielrenner van, is de overtuiging van Hormeijer. In een groep gaan mensen nu eenmaal verder dan alleen en verkennen ze hun grenzen.

Geen jeugdopleiding
Het opleiden van jeugd is voor FC Trappist in tegenstelling tot andere clubs geen doel. Dat betekent overigens niet dat er geen ruimte is voor jonge wielrenners. Graag zelfs. De club merkt dat de samenleving en ook de club vergrijst. De gemiddelde leeftijd kruipt zo langzaam maar zeker naar de vijftig. Door zich te richten op verschillende takken van sport, hoopt FC Trappist zich te verzekeren van nieuwe aanwas.

Zo is de crossafdeling, toegespitst op het veldrijden, erg in trek bij dertigers en veertigers. De jaarlijkse competitie tussen Amsterdamse clubs staat op punt van beginnen en wordt steeds groter. Voorzitter Hormeijer maakt zich al met al geen zorgen over de toekomst van de vereniging. Het ledenaantal van 250 is stabiel en het enthousiasme onverminderd aanwezig. “Niemand kan met zekerheid voorspellingen doen, maar als ik het mag inschatten zeg ik: deze club is veel te leuk om niet nog jarenlang in stand te houden.”

Voor meer informatie: www.fctrappist.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst