Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Topsportpoli: Formule 1 van de geneeskunde

door: Leo Aquina | 3 november 2016

Diagnostiek, behandeling en revalidatie naar wedstrijdfitheid onder één dak, dat is het ideaalplaatje van sportarts Simon Goedegebuure. Op de Topsportpoli in Amsterdam zijn ze erin geslaagd die eerste twee zaken al bij elkaar te brengen. De speciaal voor topsporters ingerichte polikliniek in het AMC werd twee jaar geleden geopend en onlangs heeft de poli het servicepakket uitgebreid. “We kunnen nu met behulp van drie superspecialisten multidisciplinair binnen één dagdeel een diagnose en een behandelplan opstellen, en binnen één week een eventuele operatie realiseren”, vertelt Goedegebuure.

“Een enorme verbetering”, zegt Goedegebuure over de nieuwe werkwijze. “We hebben op donderdagmiddag een spreekuur en er zijn plekken voor topsporters gereserveerd op de poli’s orthopedie met Gino Kerkhoffs en radiologie met Mario Maas. De medische wereld is complex en vroeger moest je veelal een vervolgafspraak maken om bijvoorbeeld een MRI-scan te maken, dat hebben we nu allemaal gestroomlijnd, waardoor we het hele traject van diagnose tot behandelplan in één middag doorlopen.”

XL37Topsportpoli-1

Doel van ACES is om de sportmedische zorg te verbeteren door geïntegreerde diagnose, op maat gesneden behandelplannen en het monitoren van de resultaten

De topsportpoli is onderdeel van ACES (Academic Center for Evidence based Sports Medicine), een samenwerkingsverband van diverse medisch specialisten van het AMC, De Sportartsen Groep, onderzoekers en medische professionals. ACES is de medische zorg tak binnen het AISS (Amsterdam Institute of Sport Science). Doel van ACES is om de sportmedische zorg te verbeteren door middel van geïntegreerde diagnose, op maat gesneden behandelplannen en het monitoren van de resultaten. De topsportpoli is er speciaal voor topsporters van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam, voor olympische en andere professionele sporters, zowel nationaal als internationaal, maar de ‘gewone’ patiënt heeft hier volgens Goedegebuure uiteindelijk ook baat bij.

Formule 1
“De blessures van topsporters en recreatieve sporters zijn hetzelfde, maar het verschil zit vaak in de diagnostiek. Een topsporter heeft vaak sneller last van kleine dingen omdat hij dan niet meer precies kan doen wat nodig is voor een topprestatie. De belasting van topsporters is hoger en onder die hoge belasting heeft een topsporter vaak sneller last van een kleine blessure. Een recreatieve sporter heeft vanwege de veel geringere belasting minder snel last van iets kleins.”

Goedegebuure ziet de topsportpoli als de pitstraat van een Formule 1-team. Daar worden de nieuwste technieken op het allerhoogste niveau ontwikkeld. Net zoals in de autowereld technieken uit de Formule 1 uiteindelijk ook in gewone personenauto’s terecht komen, kunnen technieken en inzichten van de topsportpoli uiteindelijk ook in de reguliere geneeskunde worden ingezet.

"We hopen natuurlijk dat zorgverzekeraars hier in de toekomst nieuwe tarieven voor gaan bepalen"

Geld
Wie financiert de topsportpoli? Goedegebuure: “Voor de topsporter valt de behandeling op de topsportpoli gewoon onder de zorgverzekering. Het ziekenhuis krijgt er echter niet meer geld voor, terwijl deze manier van diagnose stellen en behandelen in multidisciplinaire teams natuurlijk wel veel meer tijd en dus geld kost. Daar draait het ziekenhuis nu voor op. Het is een service die het AMC verleent. We hopen natuurlijk dat zorgverzekeraars hier in de toekomst nieuwe tarieven voor gaan bepalen.”

XL37Topsportpoli-2Hoewel Goedegebuure tevreden is over de ontwikkeling van de topsportpoli, blijft er nog wel iets te wensen over. “We hebben nu de diagnose en het opstellen van een behandelplan en de behandeling bij elkaar gebracht. We willen ernaartoe dat we naast de behandeling ook de volledige revalidatie naar wedstrijdfitheid integreren. Op moment is dat vaak lastig omdat topsporters naar het AMC komen voor de diagnose en behandeling, maar de revalidatie is vaak dichter bij huis."

"Als iemand bijvoorbeeld in het noorden van het land woont, speelt dat traject zich toch voor een groot deel buiten ons blikveld af. Communicatie is belangrijk. Als de behandeling niet plaatsvindt in het AMC, moeten artsen, fysiotherapeuten en trainers goed van elkaar weten wat ze doen. De aanpak is multidisciplinair. We hebben ook een grote spreekkamer, zodat alle betrokken specialisten van artsen tot fysiotherapeuten, trainers en andere betrokken erbij aanwezig kunnen zijn.”

"Zo creëren we een ideale situatie voor het behandelen van, maar ook het voorkomen van blessures en het verbeteren van de prestaties"

Ideaal
Uiteindelijk hoopt Goedegebuure dat de topsportpoli uitgroeit tot een groter centrum. “Naast diagnostiek brengen we daar de behandeling en revalidatie onder, en we integreren wetenschap, onderwijs en kennis vanuit alle aanpalende disciplines - zowel paramedisch als technisch - rondom de sporter. Zo creëren we een ideale situatie voor het behandelen van, maar ook het voorkomen van blessures en het verbeteren van de prestaties. Uiteindelijk heeft elke sporter daar profijt van."

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst