Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbal is méér dan alleen voetbal voor Nathan Rutjes

door: Marc Hoeben | 27 oktober 2016

Nathan Rutjes van Roda JC werd vorige maand bij het gala Voetballer van het Jaar uitgeroepen tot 'Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016'. De 32-jarige middenvelder trad daarmee in de voetsporen van zijn voorgangers Jeroen Zoet, Deniz Türüc, Siem de Jong, Tim Gillissen en Giovanni van Bronckhorst en ‘klopte’ de andere genomineerden van de shortlist, Dirk Kuyt (Feyenoord) en Robert Zwinkels (ADO Den Haag). Naast een beeldje ontving Rutjes een cheque van 50.000 euro, beschikbaar gesteld door de VriendenLoterij, die hij gaat besteden aan enkele goede doelen.

XL36NathanRutjes-1-300Met Rutjes koos het Nederlandse publiek en de vakjury bestaande uit van Alex Tielbeke (directeur Eredivisie CV), Michiel Verboven (managing director VriendenLoterij), Jaap de Groot (chef sport De Telegraaf) en PSV-doelman Jeroen Zoet (Maatschappelijk Speler Eredivisie 2015) niet zo- maar iemand. De rasechte Rotterdammer wordt na wedstrijden vaak voor de camera gevraagd en heeft dan dit seizoen de ondankbare taak de wedstrijden van Roda JC door te lopen met de interviewer. De club uit het Limburgse Kerkrade staat momenteel onderaan in de eredivisie, maar de tegenvallende resultaten krijgen geen vat op de opgewekte toon van Rutjes.

"Toen ik 13 jaar was, gaf ik al training bij mijn amateurclub Alexandria. Ik vind het leuk om voor een groep te staan en mensen te helpen"

“Ik ben nu eenmaal positief. Altijd. Werkelijk. Ik speel ook geen toneel. Ik weet maar al te goed dat het ene deel dat prachtig vindt en dat het andere deel het maar niks vindt als ik zo reageer. Waar ik me aan vasthoudt: mensen van vroeger zeggen dat ik altijd dezelfde ben gebleven en dat ze me precies in die gesprekjes herkennen. Ik vind het leuk als mensen me erom waarderen, maar het interesseert me niks als mensen het maar niks vinden. Zo heb ik ook een wat bijzonder kapsel. Dat leidt ook weer soms tot ergernis. Man, ik heb de klodders spuug er soms uit moeten halen. Doet me ook niks. Kijk, ik kan het van fanatieke supporters wel begrijpen dat ze er moeite mee hebben als ik na een verloren wedstrijd meteen zo opgewekt ben. Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik relativeer snel en probeer dan alweer verder te kijken dan die ene verloren wedstrijd.”

Midden in de maatschappij
Dankzij die positieve instelling is Rutjes, die in het verleden voor het Rotterdamse Sparta en MVV uit Maastricht uitkwam, ook buiten het veld iemand waar zijn club een beroep op kan doen. Met 'Roda JC Midden in de Maatschappij', een speciale stichting waarmee de voetbalclub maatschappelijke initiatieven ondersteunt, stapt Rutjes net zo gemakkelijk af op de begeleiding van gezondheidsprojecten, geeft hij op scholen lessen over zelfvertrouwen, zit hij in de jury bij een voorleeswedstrijd of bemoeit hij zich met projecten voor vroegtijdige schoolverlaters.

“Mijn maatschappelijke betrokkenheid komt voort uit een karaktertrek. Toen ik dertien jaar was, gaf ik al training bij mijn amateurclub Alexandria. Ik vind het leuk om voor een groep te staan en mensen te helpen. Ik ben relatief laat prof geworden, pas na mijn twintigste kreeg ik een contract bij Sparta. Ook daar liep ik altijd voorop bij maatschappelijke activiteiten, zoals ziekenhuisbezoeken of meedoen met de nationale voorleesdagen. Mijn werkgevers altijd actief zijn geweest op maatschappelijk vlak. Ik zie dat als geluk.”

Moeder Anneke
Van wie hij het sociale heeft? Die vraag stemt tot enig nadenken. En een lach. “Dat moet ik toch hebben van mijn moeder Anneke. Mijn vader is introverter, maar zij dus echt niet. Ze praat tegen iedereen. Als je met haar het winkelcentrum ingaat, duurt het uren voordat je weer buiten staat. Ze weet echt alles, van iedereen.”

XL36NathanRutjes-2Rutjes weet het, niet voor elke profvoetballer is het zo vanzelfsprekend om met overgave deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten, die soms verplicht worden door de club. “Soms is het lastig, maar zo heb ik dat bij Roda JC nog totaal niet ervaren. Sommige jongens hebben er wat meer moeite mee. Dat is wel jammer. Want het gaat er niet alleen om dat je ergens bent, maar het gaat er ook om hoe je er staat. Ik vind het geen belasting. Bij Roda JC worden we ook maar één keer per twee maanden ingezet.”

Goede doelen
Met de 50.000 euro, horend bij zijn titel als Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016, wist Rutjes wel raad. Roda JC liet Rutjes vrij zelf zijn goede doelen te kiezen en die vrijheid stelde hij zeer op prijs. De helft gaat naar een nieuw project 'Roda JC Op Gezond Gewicht'. Dit project gaat de strijd aan met obesitas en overgewicht in de regio Zuid-Limburg. De andere helft wordt verdeeld over de afdeling neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (10.000 euro), Make-A-Wish Nederland, CliniClowns en Jeugdsportfonds Limburg (samen 15.000 euro).

“Mijn zoontje Lavezzi is vernoemd naar een Argentijnse voetballer. Hij is nu vier jaar, maar werd destijds te vroeg geboren. Vandaar dat ik vond dat een deel van het geld naar de afdeling neonatologie moest gaan. Dan praat je dus inderdaad over een vorm van persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp. Zo is het ook wel met de CliniClowns. Destijds kwam ik met Sparta een keer in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar zag ik zelf wat een positivisme de CliniClowns brengen, dat was zo mooi om te zien, ik stond er echt met tranen in de ogen.”

"Ik vind het normaal wat ik doe. Maar het leuke is nu wel dat ik geld kan geven aan dingen die ik een warm hart toedraag"

Rutjes zegt zich ‘lichtelijk ongemakkelijk’ te hebben gevoeld toen hij genomineerd werd voor de titel en prijs en deze ook uiteindelijk ontving. “Want ik hoef er eigenlijk ook geen prijs voor. Ik vind het normaal wat ik doe. Maar het leuke is nu wel dat ik geld kan geven aan dingen die ik een warm hart toedraag.”

Vroegtijdige schoolverlaters
Waar hij ook wel wat mee heeft: vroegtijdige schoolverlaters. “Vind ik mooi om te doen, om met die gasten te praten. Ik ben toch een beetje één van hen. Ik ben Nathan van de straat, ik was een lastige puber en ben zelfs later nog van het CIOS gestuurd. Ik ben toen echt gered door een fysiotherapeut die mij een baantje gaf voor veertig uur.”

Alle activiteiten met kinderen vindt hij leuk, het een is voor hem niet belangrijker dan het andere. “Je moet het niet op een weegschaaltje leggen.” Wat zijn eerstvolgende activiteit is? “Een jongen van groep 8 van een basisschool vroeg of ik bij zijn spreekbeurt kon zijn. Ha, schiet ik gewoon even de klas binnen in mijn trainingspak met Roda JC-logo. Dan krijg je ze wel stil. Geweldig man.”

Voor meer informatie: www.rodajc.nl/maatschappij en/of klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst