Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Student aan huis, nu ook voor sportclubs

door: Marc Hoeben | 6 oktober 2016

Ontbreekt het je als sportvereniging aan voldoende kennis voor een sponsorplan of een nieuw project? Heb je niet voldoende slagkracht om iets vlot te trekken? Of lukt het maar niet op een slimme en originele wijze nieuwe leden te werven, zodat het voortbestaan gered is en er weer zonder zorgen naar de toekomst kan worden gekeken? Geen nood, de redding is sinds 1 september nabij, in de vorm van de studenten van Jong Gras.

XL21-AcademieVanDeStad-1

Het studentenadviesbureau komt voort uit een samenwerking tussen de afdeling Sportstimulering (voorheen Sportservice) van de gemeente Amsterdam en de stichting Academie van de Stad. Het laatste is een ideële stichting en een sociale ondernemer, om studenten te verbinden met de samenleving.

“De oorsprong ligt bij Wilfred Fischer, in 2008,” legt Loes Geijsen uit. Zij is projectcoördinator bij Academie van de Stad. “Hij was werkzaam als aanjager bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij zag dat er kansen lagen en wilde systematisch gebruikmaken van het talent van de vele studenten in Nederland om sociale problemen in wijken aan te pakken. De natuurlijke partners in deze wijken - de gemeente, woningcorporaties en andere maatschappelijke instellingen - lopen aan de andere kant tegen stedelijke uitdagingen aan. Studenten kunnen hun kennis uit de schoolbanken inzetten en de uitdagingen aanpakken. Uiteindelijk zijn studenten namelijk de professionals en burgers van de toekomst.”

Maatschappelijke studentprojecten
Academie van de Stad hoopt met maatschappelijke studentprojecten in Amsterdam, Utrecht en Almere - met thema’s als jeugd en educatie, integreren en participeren, wonen en leven, veiligheid, werken en economie en stedelijke ontwikkeling - daarin verandering aan te brengen.

“Het kan om van alles gaan, met studenten uit verschillende expertisegebieden. Denk aan jeugdwerkloosheid, aan fietsparkeren, aan afval, aan buurthuizen, aan integratie, aan inburgering, aan alles met jeugd, wonen en leven. Academie van de Stad is vanuit de HvA opgericht, maar we werken samen met alle hogere onderwijsinstellingen in Amsterdam, Utrecht en Almere. We mogen voor onze werkplekken gebruik maken van die instellingen, waardoor we geen kosten hebben en waardoor we gemakkelijk contact hebben met docenten voor de vraagstukken.”

Projectvormen
XL34JongGras-1Academie van de Stad onderscheidt vier verschillende projectvormen. Het eerste zijn de onderwijsprojecten, waar studenten studiepunten voor krijgen, afhankelijk van wat het beste bij hen past en welke mogelijkheden binnen de opleidingen liggen. Bij de tweede vorm gaat het om stages van een half jaar tot een jaar, bij het derde om zogeheten projecten van de ‘Springlevende Wijk.’ Bij het laatste krijgen studenten huurkorting van hun woonruimte, in ruil voor inzet bij projecten voor de leefbaarheid in hun wijk, variërend van de groenvoorziening tot en met huiswerkbegeleiding van kwetsbare kinderen. De vierde en laatste vorm heet ‘Young Professionals.’ “Dan gaan ze voor geld aan de slag met een project. Dan heb je het dus al over een stap richting een echte baan.”

"Er zijn allerlei ontwikkelingen waar verenigingen bij willen aansluiten, maar daarin soms toch niet slagen"

Maatschappelijke functie sportverenigingen
Jong Gras is nieuw, sinds 1 september. Aanvankelijk zou het Student Consulent Sport heten, maar dat bekte minder lekker. “De maatschappelijke functie van sportverenigingen wordt steeds belangrijker. Je hebt te maken met vergrijzing, met nieuwe media. Er zijn allerlei ontwikkelingen waar verenigingen bij willen aansluiten, maar daarin soms toch niet slagen. Het is de bedoeling om de studenten van verschillende opleidingen met die partijen te verbinden.”

Sportverenigingen kunnen met de meest uiteenlopende vragen bij Jong Gras komen. “Er is volgens ons wel behoefte aan. Dat is door zes studenten van de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming onderzocht, onder studenten en clubs. Onder studenten leefde vaak de veronderstelling dat het wellicht te veel werk zou zijn, naast hun studie en hun bijbaantje. Terwijl verenigingen aangaven graag hulp te krijgen, alleen wisten ze niet zo goed waar ze hulp konden krijgen.”

Sport, Management en Ondernemen
Bij Jong Gras ligt het voor de hand om aan studenten van de opleiding Sport, Management en Ondernemen te denken. Maar dat hoeft helemaal niet. “Want het kan voor een club gaan om het bouwen van een nieuwe website, om ledenwerving, om een sponsorplan, om een nieuw logo, noem maar op.”

"Bij Amsterdam Windsurfing in Nieuw-West gaat het om een sponsorproject, bij honkbalclub Amsterdam Marshalls in Zuidoost gaat het om het opzetten van een sportgerelateerde BSO"

De start was 1 september. “Een vierdejaars student is coördinator van het project, in november komt er een team van jongerejaars. Dan gaat het in eerste instantie om acht tot tien studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie. We hebben al verschillende gesprekken bij clubs gehad en enkele projecten zijn al benoemd. Bij Amsterdam Windsurfing in Nieuw-West gaat het om een sponsorproject, bij honkbalclub Amsterdam Marshalls in Zuidoost gaat het om het opzetten van een sportgerelateerde BSO. Dan hebben we nog voetbalclub Zuidoost United, ook in Amsterdam Zuidoost, met een sponsorvraag. En turn- en handbalvereniging De Vriendschap in Amsterdam-Noord met een concept voor werving van jeugd. Bij stichting De Eendracht in Nieuw-West, waar veel verenigingen bij zijn aangesloten, gaan we binnenkort een presentatie geven.”

Geen kosten voor vereniging
Het nu al goede nieuws voor de geïnteresseerde verenigingen: de inzet van de studenten is kosteloos. “Maar we vragen wel een tijdsinvestering en commitment van de vereniging terug. Het is belangrijk voor studenten dat ze feedback en richting krijgen en altijd bij iemand aan de bal kunnen trekken.”

Voor meer informatie: www.academievandestad.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst