Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wielrentrainers overwegen vereniging in belangengroep

door: Thomas van Zijl | 29 september 2016

Wielrentrainers zijn er genoeg in Nederland, maar hun organisatie laat te wensen over. Een initiatiefgroep met onder anderen vertegenwoordigers van KNWU en wielersportbond NTFU onderzoekt of er behoefte is aan een belangenvereniging. Op de Dag van de Wielersport op 22 oktober moet blijken of dit initiatief voldoende medestanders heeft.

XL33WielrentrainersMichelSchoenmakerEen van de leden van de initiatiefgroep is sportopleider Michel Schoenmaker. Als een van de weinigen kan hij op dit vlak spreken uit ervaring. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij betrokken bij een soortgelijk plan. Terugblikkend stelt hij vast dat de tijd er toen niet rijp voor was.

“Inhoudelijk is er inmiddels veel veranderd en staat het vak van wielrentrainer hoger aangeschreven. Steeds meer verenigingen en coureurs zien de toegevoegde waarde.” Schoenmaker schat dat er in Nederland 1800 gediplomeerde of gelicenceerde wielrentrainers zijn, van wie er 650 actief zijn. Hij vindt het niet vreemd dat wielerbond KNWU aandringt op meer organisatie binnen de beroepsgroep.

“Een jaar of dertig geleden werd ons initiatief met argusogen bekeken, nu is het de KNWU zelf die een aanzet geeft tot een belangenvereniging. Die kan dan optreden als serieuze gesprekspartner, als vertegenwoordiger van het werkveld.”

Enquête
Of de wielrentrainers er zelf net zo op zitten te wachten is de vraag. Schoenmaker heeft een enquête uitgezet. Op die manier wil hij boven water krijgen of er behoefte is en zo ja, hoe de vereniging vorm zou moeten krijgen. Voor Schoenmaker is het duidelijk dat er meer dan voorheen belangstelling is voor thema’s als verzekeren, bijscholen en kennisdelen. Lokale initiatieven en wielergroepjes om de individuele recreatieve fietser te binden schieten als paddenstoelen uit de grond, dus ook talentherkenning wordt steeds belangrijker.

"Wij hebben er vijftig jaar over gedaan om twee maal de Tour te winnen. De Britten pakken ‘m in de laatste vijf jaar vier keer. Dat is geen toeval"

“Nu is er weinig georganiseerd. Wielrentrainers komen elkaar soms tegen, maar toeval is de basis. Structureel staat er niets vast, wat mij betreft kan en moet dat beter.” Schoenmaker kijkt met veel belangstelling naar Brittish Cycling, de Britse bond die de afgelopen jaren met zevenmijlslaarzen de sprong naar de wereldtop maakte. Wielrentrainers trekken daar samen op en talent wordt tot in de puntjes begeleid aan de hand van de nieuwste inzichten. “Wij hebben er vijftig jaar over gedaan om twee maal de Tour te winnen. De Britten pakken ‘m in de laatste vijf jaar vier keer. Dat is geen toeval.”

Goed bedoeld amateurisme
Het is nog niet te laat om de achterstand op de Britten in te halen, maar Schoenmaker maant wel tot spoed. De gedachte dat veel kilometers maken voldoende is om de top te halen is inmiddels achterhaald, maar Schoenmaker constateert dat er in Nederland nog altijd veel oud-profs bij verenigingen op sleutelposities zitten, die niet anders weten. Het resultaat laat meestal te wensen over.

XL33Wielrentrainers-2“Iemand die vaak in het ziekenhuis ligt is nog geen goede chirurg. Wielrennen is geen autodidactische kwestie en coachen is een vak apart.” Toch ziet Schoenmaker nog altijd veel goed bedoeld amateurisme en ook de nodige huiver om samen met andere experts te kijken naar een hedendaagse aanpak. “Van oudsher is wielrennen een sport waar behoorlijk wat mystiek omheen hangt. Daar hoorde bij dat mensen niet in hun keuken lieten kijken. Dat beeld kantelt langzaam, maar er zijn mensen die nog altijd in die reflex schieten.”

Onafhankelijke entiteit
De reacties op de enquête zijn een eerste aanzet om nut en noodzaak van een belangengroep te bespreken. Op 22 oktober is er op de Dag van de Wielersport een speciale sessie waar wielrentrainers elkaar kunnen ontmoeten. Daar zal ook ter tafel komen hoe een eventuele vereniging zich moet verhouden tot de KNWU. De voorkeur van Schoenmaker gaat uit naar een onafhankelijke positie, een eigen entiteit. “Ik ben gelukkig met het feit dat de zowel de KNWU als de NTFU hier veel in ziet, maar mocht het tussen beide bonden en een wielrentrainer bijvoorbeeld tot een juridisch verschil van inzicht komen, dan lijkt me een onafhankelijke positie beter.”

Michel Schoenmaker is bereikbaar via info@michelschoenmaker.nl. Voor meer informatie: Programma 'Dag van de wielersport 2016'

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst