Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hockeyclub Feijenoord mikt op continuering succes na verhuizing

door: Thomas van Zijl | 8 september 2016

Hockeyclub Feijenoord is een succes. In de Rotterdamse wijk is voldoende sporten en bewegen bepaald geen vanzelfsprekendheid, maar de vereniging wist in haar vijfjarig bestaan liefst 400 jeugdleden aan zich te binden, veelal met een verschillende culturele achtergrond. Volgens plan verhuist HC Feijenoord volgend jaar naar de Sportcampus. Jammer, maar niet onoverkomelijk zegt Marian ter Haar. Zij is verbonden aan het Kenniscentrum Sport en schreef op de website Allesoversport.nl een vijfdelig feuilleton over de club.

Ter Haar kijkt met bewondering naar wat er de afgelopen vijf jaar in de kwetsbare wijk Feijenoord tot stand is gebracht. De uitgangspositie leek bij aanvang niet buitengewoon gunstig. De locatie is bescheiden, net als de sportparticipatie en het aantal verenigingen in de buurt. Toch lukte het om de club te laten groeien en te laten versmelten met bewoners van de wijk. Ter Haar verklaart dat deels vanuit het feit dat de vereniging zijn oorsprong vindt op pleintjes en trapveldjes uit diezelfde wijk. Daar vinden nu nog altijd regelmatig clinics plaats.

Er heerst bij HC Feijenoord een duidelijk pedagogisch klimaat, er is vanuit gemeentelijk budget zelfs een pedagoog in dienst van de club

XL30hcFeijenoord-1

“Het slagen van dergelijke initiatieven is afhankelijk van sleutelfiguren. In dit geval is dat Paul Veldhuijzen die al jaren met jongeren hockeyde op Krajicek Playgrounds. Hij zette zich daarna in voor de oprichting van de laagdrempelige hockeyclub die HC Feijenoord nu is.” Hockey elitair? Niet in deze Rotterdamse wijk waar kinderen met een verschillende culturele achtergrond elkaar ontmoeten en samen een team vormen. Ter Haar realiseert zich dat sport de afgelopen jaren veelvuldig is ingezet om integratie te bevorderen.

“Misschien wordt daar wel te makkelijk over gedacht. Laat ze samen sporten en het komt goed. Zo simpel ligt het natuurlijk niet.” Net zoals het te eenvoudig is om de aanpak die in Rotterdam uitstekend werkt elders te kopiëren en hetzelfde resultaat te verwachten. Het blijft een combinatie van factoren en de situatie verschilt van club tot club. Toch ziet ook Ter Haar wel factoren die bijdragen aan het succes en die kunnen gelden als algemene randvoorwaarden. Zo heerst er bij HC Feijenoord een duidelijk pedagogisch klimaat en is er vanuit gemeentelijk budget zelfs een pedagoog in dienst van de club.

“Om een voorbeeld te geven: afspraak is afspraak. Er kan een keer iets tussenkomen, maar als iemand meerdere keren een training mist, dan wordt er thuis geïnformeerd of er misschien iets aan de hand is.”

Chocoladekant koekje
Net zo belangrijk is de vrijwillige inzet van ouders, die vanaf dag één nauw betrokken zijn bij de vereniging. “Mensen hebben er veel voor over dat dit slaagt. Hoogopgeleide autochtone tweeverdieners uit de buurt lopen net wat harder voor HC Feijenoord. Het zijn mensen aan de chocoladekant van het koekje die zien dat er iets bijzonders gebeurt.”

XL30hcFeijenoord-2Waar ouders het bij andere clubs soms laten afweten, rijden ze hier hun kinderen naar uitwedstrijden, zitten ze in commissies of staan ze achter de bar. Ter Haar prijst het engagement van alle betrokkenen en heeft lovende woorden over voor wat er tot stand gebracht is, maar ziet HC Feijenoord niet als een voorbeeld voor andere verenigingen. “Het is verleidelijk om dit een best practice of effectieve interventie te noemen, maar dit is waarschijnlijk eerder een uitzondering.”

Verhuizing
Vanaf volgend jaar gaat er voor HC Feijenoord veel veranderen door de aanstaande verhuizing naar de nieuwe Sportcampus op de locatie van het huidige sportcomplex Varkenoord. Naast hockey wordt daar onder andere tennis, voetbal, dans, korfbal en atletiek aangeboden. Cruciale vraag is of de binding sterk genoeg is om mee te verhuizen naar de nieuwe locatie, die voor de meesten van hen verder weggelegen is. Ter Haar:

“Het plan van de campus was er eerder dan deze vereniging. Ik snap dat dit doorgaat, de gemeente heeft er valide argumenten voor, maar ik was er eerst wel boos over.” Dat dit het einde van HC Feijenoord is, kan ze zich niet voorstellen. Er komt een tussenoplossing, dat kan bijna niet anders. “Die verhuizing is een feit, maar er wordt al wel gesproken over satellietclub in de wijk om het voor iedereen mogelijk te houden te sporten en elkaar te ontmoeten.”

Voor meer informatie: vijfdelig feuilleton over HC Feijenoord op Allesoversport.nl en/of kijk op www.hcfeijenoord.nl

« terug

Reacties: 1

Frank
08-09-2016

Jammer van de verhuizing. Juist de centrale ligging in de wijk is goed voor de club. De centralisatie van sportverenigingen levert ook logistieke problemen op.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst