Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fonds NutsOhra bevordert met programma’s zorg en welzijn

door: Marc Hoeben | 1 september 2016

De stichting Fonds NutsOhra (FNO) werkt sinds vorig jaar aan een viertal programma’s waarmee projecten op gebied van welzijn moeten worden bevorderd. Het gaat daarbij om verschillende doelgroepen. Passende projecten op het kruispunt van sport en gezondheidszorg worden bij een eventuele aanvraag voor financiële ondersteuning zeker in overweging genomen, belooft het fonds.

Ann Kusters is directeur/bestuurder van de stichting Fonds NutsOhra. “Fonds NutsOhra - kortweg FNO - is een zelfstandige stichting die ontstond in 1999, na de fusie van Delta Lloyd met NUTS OHRA Beheer,” zo legt zij uit. “Maar de geschiedenis van het fonds gaat een kleine tweehonderd jaar terug. We blijven trouw aan de traditie van NUTS en OHRA. FNO zet de inkomsten uit het vermogen in voor verbeteringen in de gezondheidszorg. De rode draad daarbij is altijd geweest: het stimuleren van innovaties die bijdragen aan de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen. We zijn met een klein bureau begonnen en werken nu nog met een tiental collega’s.”

XL29FondsNutsOhra-1

"Ons vermogen is behoorlijk risicomijdend belegd en zorgt voor een relatief zekere, jaarlijkse inkomstenstroom"

Renderend vermogen
Het gaat in elk geval om ‘serieus’ geld. “Jaarlijks wordt gemiddeld tien miljoen euro door FNO besteed aan de vier programma’s,” weet Kusters. ”Dat kunnen we doen dankzij de gelden die ons vermogen opbrengt. Ons vermogen is behoorlijk risicomijdend belegd en zorgt voor een relatief zekere, jaarlijkse inkomstenstroom.”

Aan fondsenwerving wordt niet gedaan, zegt Kusters. “We vragen aanvragers wel om co-financiering te regelen. Soms dwingen we ook af dat de helft moet worden bijgelegd door anderen. De ervaring leert dat dit de borging na afloop van de projectsubsidie ten goede kan komen.” Gedeeltelijk grenzen de doelstellingen aan die van ZonMw van het ministerie van VWS en diverse andere organisaties. “We hebben geregeld overleg en financieren sommige projecten gezamenlijk. Samen met een andere organisatie een programma opzetten is nog niet gebeurd. Maar ik sluit het ook niet uit voor de toekomst.”

Kwetsbare mensen
Aanvragen voor een bijdrage liepen vroeger via een klassieke, generieke aanvraagprocedure. Maar zorg en welzijn is heel breed, weet Kusters, en het fonds heeft geprobeerd het een en ander te stroomlijnen en af te bakenen. “Sinds 2015 werken we daarom programmatisch en zetten we binnen een programma regelmatig voor een beperkte periode een ‘call’ (oproep tot het doen van subsidieaanvragen, red.) open. Het gaat ons daarbij steeds om het vergroten van kansen van kwetsbare mensen, op gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.”

XL29FondsNutsOhra-2Het eerste programma gaat door het leven onder de noemer ‘Klein Geluk.’ “Voor dat programma hebben we twee miljoen euro uitgetrokken, voor de jaren 2015 en 2016. Het draait om mensen die langdurig van intensieve zorg afhankelijk zijn, wij bieden ze de mogelijkheid om geld aan te vragen. Het idee is dat alle kleine beetjes helpen. Die zogeheten ‘call’ staat voor individuen nog open, maar voor organisaties niet meer. Aan organisaties gaven we bijvoorbeeld subsidie voor projecten als een voorleeswedstrijd voor doven en slechthorenden met gebruik van gebarentaal. Of een aanvraag voor het materiaal van een snoezelkamer of een duofiets voor een zorginstelling, zodat een vrijwilliger of een verzorger met de bewoner kan meefietsen. We hebben bij de aanvragen voor individuen voor een wat strakker kader gekozen en de huidige focus ligt op talentontwikkeling. Dan kan het ook zo zijn dat het gaat om de ontwikkeling van een sporter met een beperking. Zo hebben we ook twee sporters aan een aanpassing van hun rolstoel geholpen.”

"Jongeren, onder 25 jaar, met een chronische aandoening ervaren op verschillende gebieden een achterstand ten opzichte van gezonde jongeren en daar proberen we wat aan te doen"

Zorg en perspectief
‘Zorg én Perspectief’ is de naam van het tweede programma, met een financiële backup van zes miljoen euro voor de periode tot en met december 2018. “Hier gaat het om jongeren, onder 25 jaar, met een chronische aandoening. Zij ervaren op verschillende gebieden een achterstand ten opzichte van gezonde jongeren en daar proberen we wat aan te doen. Dat is zeker ook nodig op het gebied van sport! Voor dit programma loopt de openstaande call tot 8 september. We werken bijvoorbeeld al samen met de Edwin van der Sar Foundation, voor jongeren met een niet-aangeboren hersenafwijking.”

XL29FondsNutsOhra-3Met ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis’ heeft het fonds een programma van drie jaar en twaalf miljoen euro voor alleenstaande, thuiswonende ouderen met één of meer beperkingen. “Dat is een groep van zo’n 300.000 mensen, ze zijn bovendien moeilijk te bereiken. Blijven bewegen en blijven meedoen is hier heel belangrijk. Momenteel loopt een call die tot 10 oktober open is.”

Gezondheidsachterstanden
Het laatste programma heet ‘Gezonde Toekomst Dichterbij.’ Het kent de langste termijn, van vijf jaar, en het hoogste bedrag: twintig miljoen euro. “Dat is niet gek, want het gaat om het terugdringen van gezondheidsachterstanden bij gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Het is nog steeds zo dat mensen met alleen een diploma van de basisschool zes tot zeven jaar eerder doodgaan dan mensen die hoogopgeleid zijn en gemiddeld 19 jaar eerder problemen met de gezondheid krijgen."

"Je kunt niet simpel zeggen dat bijvoorbeeld kinderen meer moeten gaan fietsen tegen overgewicht"

"Van de meeste voorlichting over een gezonde leefstijl profiteren tot op heden de hoger opgeleiden ook al meer. Op dit gebied is een lange weg te gaan, het is taaie materie. Je kunt niet simpel zeggen dat bijvoorbeeld kinderen meer moeten gaan fietsen tegen overgewicht. Dan moet er ook voor worden gezorgd dat ze dat kunnen doen in een veilige omgeving en dat hun ouders een fiets kunnen kopen en het goede voorbeeld kunnen geven. Bij dit programma staat een call gericht op het terugdringen van roken en overmatig alcoholgebruik open tot 15 september en ook alle projecten met beweegelementen zijn welkom bij het doen van een aanvraag.”

Voor meer informatie zie ook: www.fondsnutsohra.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst