Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wereldprimeur op vlak blessurepreventie uit Eindhoven

door: Thomas van Zijl | 25 augustus 2016

De techniek van echografie is al meer dan een eeuw oud, maar door een even eenvoudig als ingenieus product kan hij nu veel beter worden toegepast. De Eindhovense startup Medacc ontwikkelde de ProbeFix S; een houder uit de 3D-printer, die de scanner met een band om een lichaamsdeel bindt. Het grootste voordeel: sporters kunnen daardoor gewoon blijven bewegen terwijl een echo gemaakt wordt.

XL28-Medacc-1Met Medacc en hun ProbeFix S is het snel gegaan. Wat begon als een leuk experiment voor een afstudeeronderzoek, is inmiddels uitgegroeid tot een product met internationale potentie. Zelfs de oprichters hadden dat een jaar terug niet kunnen bevroeden.

“Samen met studiegenoot Jori Verbeek bedachten we iets voor het afstudeerproject van mijn hockeyteamgenoot Benjamin Tchang. Een paar enthousiaste reacties verder leek het ons de moeite waard na te gaan of er wellicht meer interesse was”, zegt Victor Donker. De startup werd opgenomen in het acceleratieprogramma op de High Tech Campus in Eindhoven en de belangstelling komt inmiddels van verschillende kanten. Medacc ziet mogelijkheden voor de topsport en binnen de ziekenhuiswereld. Voor bepaald onderzoek moeten cardiologen soms tot wel veertig minuten lang een scanner handmatig op precies de goede positie houden. Door de ProbeFix S kunnen ze in de toekomst handsfree te werk gaan. Donker: “Artsen hebben hun handen nu vrij voor betere analyse. Bovendien wordt hun schouder ontlast en neemt de kans op RSI-klachten dus af."

“Spelers hebben hem gedragen tijdens trainingen, terwijl ze slalommend of in volle sprint het veld over gingen. Dat is wereldwijd nog nooit gebeurd"

Veelvuldig getest
De ProbeFix S doet nu al wat hij belooft, maar er is altijd ruimte en aanleiding voor meer onderzoek, voor verdere validatie. In die fase zitten Donker en de andere oprichters nu. Samen met sporters en sportartsen wordt het product veelvuldig getest. PSV, Ajax en Feyenoord zijn op de hoogte, eredivisionist Excelsior paste de ProbeFix S al toe bij trainingen. Donker: “Spelers hebben hem gedragen tijdens trainingen, terwijl ze slalommend of in volle sprint het veld over gingen. Dat is wereldwijd nog nooit gebeurd. En de houder bleef gewoon op zijn plaats.”

Sportartsen kunnen op die manier kijken of spelers die terugkomen van een blessure de inspanning al weer aankunnen, maar de ProbeFix S is ook bedoeld om informatie te verkrijgen over sporters die fit zijn. “Het gaat in de sport om het optimaliseren van trainingen. De belastbaarheid van spieren verschilt per persoon. Wij willen met de ProbeFix S bijdragen aan op maat gesneden trainingen om blessures en daarmee kapitaalverkwisting, te voorkomen.”

XL28-Medacc-2Geld nodig
Medacc wentelt zich inmiddels in de warme belangstelling van Philips. Dat andere, wat grotere bedrijf uit Eindhoven wil de ProbeFix S graag koppelen aan hun product Lumify, een draagbaar echoapparaat dat op dit moment alleen nog maar op de Amerikaanse markt beschikbaar is. De gesprekken zijn op hoog niveau gaande en Donker ziet het wel tot een samenwerking komen, maar op de korte termijn is er voor verdere studie en ontwikkeling toch echt geld nodig via andere kanalen.

Een overname door een multinational of samenwerking met een grote investeerder ligt in de lijn der verwachting

Medacc begon daarom deze week een leapfunder-campagne; een soort crowdfunding waarbij mensen minstens duizend euro investeren en in ruil daarvoor in de volgende fase van het bedrijf met korting aandelen kunnen verwerven. Een overname door een multinational of samenwerking met een grote investeerder ligt in de lijn der verwachting. Op 22 september heeft Medacc tijdens het pitch-event XL Day van het acceleratorprogramma HighTech XL in het Klokgebouw in Eindhoven een uitgelezen mogelijkheid zich in de kijker te spelen.

Wachten op de handbalsters
De startup heeft de komende tijd dus meer dan genoeg omhanden. Zo wachten de oprichters met meer dan gemiddelde interesse op de handbalsters, nu ze terug zijn uit Rio. Ook de medische staf van dat team heeft aangegeven de ProbeFix S graag te testen. Medacc blijft op zoek naar sporters die met de nieuwe houder willen experimenteren. De mogelijkheden zijn wat de founders betreft eindeloos; van ziekenhuis tot sportveld. Donker:

“We richten ons nu nog voornamelijk op balsporten, maar ik zie ook opties voor de atletiek. Het Paramedisch Expertise Centrum Eindhoven wordt onze grote validatiepartner. Daarmee is de toegang tot heel veel verschillende sporters en hun begeleiding een stuk eenvoudiger en kunnen steeds meer mensen kennis maken met ons product.”   

Voor meer informatie: www.medacc.nl, www.hightechxl.com en www.pece-zorg.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst