Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Na succes voetbalkampen volgt nu ook voetbalschool

door: Marc Hoeben | 26 mei 2016

Warme herinneringen koesterden ze aan hun eigen jeugd, aan de dagen die ze tijdens vakanties doorbrachten in een voetbalkamp. Het zette Paulo Meijndershagen en Gertjan Tamerus van de nieuwbakken tweede divisionist Koninklijke HFC uit Haarlem aan het denken en leidde vorig jaar tot de oprichting van Top-Camps. Maar daarbij zal het niet blijven, want het duo gaat de activiteiten uitbreiden en komt deze zomer met een voetbalschool onder dezelfde naam.

Voetbal is passie en het is hún passie, een onvoorwaardelijk gedeelde liefde voor de bal. Minder direct en helder kan Gertjan Tamerus - ook werkzaam bij sportmanagementbureau SCIANDRI - het niet uitleggen. Zelf geldt hij na omzwervingen in het profvoetbal bij HFC Haarlem, Heracles, NAC Breda en een half jaartje Griekenland als de 35-jarige routinier van het eerste elftal van tweede divisionist Koninklijke HFC. Hij is bovendien trainer van de A1-junioren van die club, waar Paulo Meijndershagen – voorheen actief bij de profs van AZ, in Portugal en bij topklasser IJsselmeervogels – assistent-trainer is van de hoofdmacht.

XL19Topcamps-1“We vroegen ons af wat we nog meer met voetbal konden doen,” legt Tamerus uit. “Wij vinden voetbal nu eenmaal het leukste dat er is. Je kunt er ons altijd voor wakker maken en wij hadden het er wel eens over dat die herinneringen uit je jeugd aan zo’n voetbalkamp geweldig zijn. Bij HFC is er jaarlijks ook zo’n kamp en daar keken we dan naar. Wij dachten: 'dit kan beter en - vooral - leuker'.”

“De ouders kunnen met een onbezorgd gevoel naar het werk, ze weten dat de kinderen lol gaan maken"

Voetbalkamp van drie dagen
In december 2014 begon het tweetal met de voorbereidingen. In de meivakantie van 2015 gingen ze met Top-Camps van start met het eerste voetbalkamp van drie dagen (‘van 9 tot 5, zonder slapen’) bij Koninklijke HFC in Haarlem. “De ouders kunnen met een onbezorgd gevoel naar het werk, ze weten dat de kinderen lol gaan maken en dat ze thuiskomen en van vermoeidheid snel het mandje opzoeken. Ha, dat is ook wat waard. Het gaat bij ons niet om presteren of beter worden. Het plezier staat voorop.”

Tamerus noemt die eerste keer een succes, met een deelname van een kleine zestig kinderen. In de zomervakantie volgde het tweede kamp, Koninklijke HFC nam afscheid van de oude partner voor de voetbalkampen. In de laatste week van de zomervakantie was het kamp, het kwam daarnaast tot een ‘voetbalfeestje’ in de herfstvakantie en zo kwam de groei er aardig in. Dit jaar werd de voorjaarsvakantie en meivakantie al benut en bij die laatste gelegenheid had Top-Camps een tweede locatie bij het naburige BVC Bloemendaal. “Continu met vijftig of zestig kinderen. We kunnen een maximum van honderd kinderen aan, vinden wij. Anders wordt het te onoverzichtelijk en kun je de kinderen niet genoeg aandacht geven.”

XL19Topcamps-2Per tien kinderen heeft Top-Camps een ‘hoofdtrainer’ (‘dat zijn jongens die al bij clubs jeugd trainen’) en een jeugdlid als assistent. “Bovendien hebben we een moederfiguur, voor als kinderen even geen zin hebben en opgevangen moeten worden. We hebben daarnaast nog een kampleider die alles coördineert.”

Geen VOG...
Top-Camps richt zich op voetbaljeugd in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar. De trainers en kampleiding hoeven geen Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. “Maar kinderen zitten niet in de kleedkamers en ze douchen niet bij ons. Wij weten met wie we werken, ze zijn actief bij de jeugd.” Het gaat niet alleen om voetbal. Top-Camps werkt veel met luchtkussens, met behendigheidsspelletjes, met zaken als een voetbalquiz of het bekijken van filmpjes. “De organisatie is strak. Bij voetbalkampen zie je soms grote groepen over een veld zwerven. Bij ons zijn ze continu bezig.”

Een driedaags kamp bij HFC kost 180 euro, waarbij inbegrepen lunch, fruit, drinken, een middagse snack en een trainingspak

Top-Camps trekt vooral jeugd uit de regio Haarlem. “Maar ze komen inmiddels ook wel uit bijvoorbeeld Badhoevedorp.” Kinderen worden op leeftijd ingedeeld. “Als ze er eenmaal zijn, kijken we of ze goed kunnen meekomen in een groepje.” Een driedaags kamp bij HFC kost 180 euro, waarbij inbegrepen lunch, fruit, drinken, een middagse snack en een trainingspak. “We zitten daarmee wel een beetje aan de bovenkant, maar die prijzen laten zich lastig vergelijken en zijn natuurlijk afhankelijk van wat je ervoor krijgt.”

Voetbalschool
Tamerus en Meijndershagen hebben de smaak te pakken en willen van Top-Camps echt hun ‘business’ maken. “Wij willen onder dezelfde naam deze zomer beginnen met een voetbalschool, bij HFC en bij BVC Bloemendaal. We willen jeugd een extra trainingsmoment bieden en ook de mogelijkheid voor talenten om individueel te worden begeleid. Samen met een fysiotherapeut en een sportpsycholoog zijn we bezig met een concept voor kinderen die de top willen halen. Het is de bedoeling dat in de verdere toekomst andere clubs gaan aansluiten.”

Voor meer informatie zie: www.top-camps.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst