Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Olympiërs na Rio 'Welkom Thuis' bij de RAI

door: Leo Aquina | 26 mei 2016

Na Den Bosch (Londen 2012) en Assen (Sotsji 2014) is het dit jaar andermaal de beurt aan Amsterdam om de Nederlandse olympiërs te verwelkomen bij terugkeer van de Spelen. Op 23 augustus is evenemententerrein voor de RAI plaats van handeling. Activatiebureau Kumpany organiseert ‘Welkom Thuis’ alweer voor de zesde keer. De organisatie verwacht zo’n 10.000 mensen. “We schuiven steeds meer op van publieksevenement naar media-evenement”, vertelt Jan Paul de Wildt van Kumpany.
 
Vóór 2006 werden de Nederlandse olympiërs nooit in het openbaar onthaald. “Er was altijd een officiële ontvangst voor de medaillewinnaars bij de Koningin, maar daar bleef het bij”, vertelt De Wildt. ‘Welkom Thuis’ ontstond min of meer toevallig na de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006. “De NS was destijds partner van NOC*NSF en zij vroegen ons om een activatie die relevant was voor hun product. Toen kwamen we op het idee om de sporters met de trein terug naar Nederland te laten reizen en dat leidde tot de eerste ontvangst in Zwolle.”

XL19ThuiskomstOlympiers-1Rondreizend circus
Na Zwolle is het ‘Welkom Thuis’ voor de Nederlandse atleten eigenlijk niet meer weg te denken. Hoewel de NS inmiddels geen partner meer is van NOC*NSF, organiseert Kumpany het evenement na iedere olympiade voor de sportkoepel. Amsterdam (2008), Haarlem (2010), Den Bosch (2012) en Assen (2014) waren de achtereenvolgende gaststeden. Steden stellen zich bij NOC*NSF kandidaat als gastheer en de sportkoepel kiest in overleg met Kumpany een geschikte locatie. “Het is een rondreizend circus. Het is een feestje van heel Nederland en dat is dus niet aan één specifieke plaats gebonden”, aldus De Wildt.

“Met een lange vlucht vanuit Rio de Janeiro achter de rug, wil je zorgen dat de sporters snel op de plaats van bestemming komen"

Bij de keuze voor de gaststad speelt logistiek een grote rol. De Wildt: “Na Sotsji was het makkelijk om de sporters op vliegveld Eelde te laten landen en daarmee lag Assen als welkomststad voor de hand.” Dit jaar waren er meerdere kandidaatssteden, waaronder de hoofdstad. “Met een lange vlucht vanuit Rio de Janeiro achter de rug, wil je zorgen dat de sporters snel op de plaats van bestemming komen en van daaruit ook weer makkelijk door kunnen naar huis”, verklaart De Wildt de keuze. De gemeente Amsterdam levert een bijdrage aan de kosten van de organisatie, maar dat speelde geen doorslaggevende rol in de keuze. De Wildt: “Amsterdam krijgt er natuurlijk ook weer veel exposure voor terug.”
 
Geen massapubliek
XL19ThuiskomstOlympiers-2De opzet van het ‘Welkom Thuis’-evenement is tot nu toe iedere keer ongeveer gelijk geweest. De prestentatie wordt aan elkaar gepraat door bekende sportpresentatoren, bekende artiesten zorgen voor muzikale omlijsting en de sporters staan centraal. Aan dat concept verandert Kumpany ook dit jaar niet veel, op accentverschillen na. “Dit jaar is de lancering van TeamNL en dat zal ook bij de thuiskomst centraal staan”, aldus De Wildt. NOC*NSF mikt niet per se op een massaal publiek.

“Mensen besluiten voor dit soort evenementen vaak op het laatste moment of zij erheen gaan. Het is een lokaal evenement. In het verleden trokken we tien- tot vijftienduizend toeschouwers en dit jaar hebben we capaciteit voor tienduizend toeschouwers. Het wordt minder een publieksevenement en meer een media-evenement. Natuurlijk is er ruimte en aandacht voor de sporters op het podium, maar alles is afgestemd op anderhalf uur live-televisie. De Spelen zijn ver weg, waardoor veel media om budgettaire redenen minder mensen ter plekke zullen hebben. In Amsterdam krijgen zij de eerste gelegenheid om opnames de maken met de sporters in Nederland. Daarin moeten wij ze goed faciliteren.”  
 
Voor meer informatie: www.kumpany.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst