Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Weg met de koudwatervrees voor fitnesscentra

door: Marc Hoeben | 26 mei 2016

Het is een primeur voor Kenniscentrum Sport en Fit!vak. Gezamenlijk organiseren ze op 16 en 17 juni de combinatie van een studiereis met Kenniscafé Sport Live! Daarvoor gaat het naar Zeeuws-Vlaanderen, om precies te zijn naar Terneuzen waar de gemeente participeert in de bijeenkomst. En die plek is niet voor niets gekozen. Juist Terneuzen geldt als een mooi voorbeeld van een bloeiende samenwerking tussen overheid, zorginstellingen, bedrijfsleven, sportverenigingen en beweegaanbieders.

Kenniscentrum Sport is een stichting die is voortgekomen uit het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Onbeperkt Sportief, met als belangrijkste zorg het behandelen van vraagstukken over gezondheid en maatschappij. Zij staat, legt adviseur communicatie Jacqueline Kronenburg uit, geregeld in contact met Fit!vak, de brancheorganisatie voor erkende sport- en beweegcentra.

"Het idee leeft dat bij fitnesscentra de commercie de overhand heeft"

XL19Studiereis-1“In die gesprekken liepen we ergens tegenaan. Het bleek nog wel voor te komen dat gemeenten, zorginstellingen en huisartsen koudwatervrees hebben om samen te werken met fitnesscentra en mensen daarnaar door te sturen. Vaak wordt aan de rol van sportverenigingen gedacht, terwijl elke wijk toch ook een fitnesscentrum heeft met meestal uitstekende faciliteiten en veel kennis. Het idee leeft bij zulke partijen dat bij fitnesscentra de commercie de overhand heeft en daardoor vindt de verbinding soms niet eens plaats. Wij willen juist duidelijk maken dat bijvoorbeeld ook de meer kwetsbare groepen hier terecht kunnen.”

Verouderd beeld
Voor de tweedaagse in Zeeuws-Vlaanderen zijn fitnessondernemers, beleidsmedewerkers in de zorg of bij de overheid, onderzoekers, sportaanbieders en adviseurs in sport en bewegen uitgenodigd. Kronenburg: “We willen laten zien welke succesfactoren bij dat verbinden een rol spelen en waar het goed gaat. Gemeenten hebben bijvoorbeeld vaak een verouderd beeld van fitnesscentra. Andersom moeten fitnessondernemers, die vaak minder geduld hebben, leren omgaan met gemeenten. Maar het gaat om het vinden van slimme oplossingen en samenwerkingsvormen om meer mensen in beweging te krijgen. Fitnesscentra hebben zich ook meer en meer tot preventiecentra ontwikkeld, waardoor blessures kunnen worden voorkomen en waardoor zoiets als overgewicht bestreden kan worden.”

Terneuzen is bewust gekozen, vanwege het lokale succes van het gezondheidscentrum Bodyline. Bauke Boon van het managementteam van Bodyline en adviseur van Fit!vak geeft aan dat het gezondheidscentrum van origine een fitnesscentrum was.

"Afhankelijk van de fitheid wordt een individuele keuze gemaakt, voor het volgen van een beweegprogramma of het volgen van een dieet"

“Dat is nog wel de kern van de zaak, maar het is uitgegroeid tot veel meer. Achter Bodyline schuilt een ambitieuze ondernemer, Pim Lesmond. Hij heeft zich hard gemaakt voor een samenwerking met gemeenten en zorginstellingen, hij heeft bedrijven bezocht en het netwerk vergroot. Daar plukken we de laatste twee, drie jaar de vruchten van. Een voorbeeld is de samenwerking met Dow Chemical, een grote werkgever hier in de regio. Het is tot een programma gekomen met een verbinding tussen verschillende partijen. Het gaat om het fit maken en fit houden van medewerkers van Dow. Afhankelijk van de fitheid wordt een individuele keuze gemaakt, voor het volgen van een beweegprogramma of het volgen van een dieet. Hierbij worden ook sportmedische voorzieningen en een sportarts ingeschakeld.”

Active kids
Als tweede voorbeeld noemt Boon Active Kids in Terneuzen, wat mede met de subsidie van de Sportimpuls van de grond is getrokken. “Dan heb je het over een samenwerking met basisscholen, sportverenigingen en wijken. Wij participeren en de gemeente zit erin, net als maatschappelijk werk. Kinderen kunnen eerst op school sporten, dan in de wijk, dan bij een club. We hebben vier sporten gekozen die misschien niet zo voor de hand lagen: hockey, tennis, basketbal en korfbal. Ze kunnen daarmee gratis kennismaken, we hopen dat kinderen van ouders uit de lagere inkomensgroepen doorstromen naar clubs. Van die groep was slechts twintig tot dertig procent lid van een sportclub. Dat willen we omhoog brengen.”

Bodyline heeft in Terneuzen de verbinding tot stand gebracht, al is het nooit helemaal vanzelfsprekend en blijft het een zaak van goed contact onderhouden. Maar, zegt Boon: “Van het een komt het ander. Dit is wel echt iets van de lange adem. Als je snel geld wilt verdienen, moet je dat op een andere manier doen. Dit is echt iets voor centra die voor kwaliteit gaan en een keurmerk hebben, bijvoorbeeld als preventiecentrum. Het gaat om het netwerk, om het vinden van stakeholders en dat daardoor mensen worden doorgestuurd.”

XL19Studiereis-2bis
Studiereis en kenniscafé
Op 16 juni wordt om 11.00 uur begonnen bij Bodyline met het startprogramma van de studiereis, in de middag gaat het onder meer naar voetbalclub Philippine. Die vereniging beschikt over een fitnessruimte, werkt samen met sporten als wielrennen en tennis, verkent de mogelijkheden voor sportieve kinderopvang en wandelgroepen en is weer een belangrijke sociale factor in het dorp geworden. De tweede dag, vanaf 11.30 uur, staat in het teken van Kenniscafé Sport Live!, gepresenteerd door journalist Marcel Rözer en in het teken van een discussie over onderzoek, beleid en praktijk.

Voor meer informatie: www.kenniscentrumsport.nl, www.fitvak.com, www.healthcenterbodyline.nl

« terug

Reacties: 1

Loek Jorritsma
26-05-2016

Heel belangrijk hierbij is vast te stellen hoe dit krachtenspel tussen sportverenigingen, overheid, fitnesscentra en deelnemers/leden/klanten er juridisch uitziet. Denk aan de evaluatie van de wet markt en overheid waarbij de lokale overheid haar accommodaties op marktconforme wijze dient aan te bieden. En waarbij de sport nu nog op een uitzondering mag bogen, maar straks misschien niet meer. Want sport - en de specificiteit daarvan - is volstrekt onvoldoende juridisch verankerd als publieke functie en de clubs hebben geen publieke taak. Dat hebben ze volstrekt gemeen met fitnesscentra. Dus bedenk dat wanneer fitnesscentra (Basic Fit gaat naar de beurs en beurt misschien meer dan 1 miljard) ook als sportorganisaties worden beschouwd (BTW%) voor de overheid terecht haar legitimering voor bemoeienis vervalt. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst