Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vrouwen zonder ervaring op de racefiets

door: Thomas van Zijl | 19 mei 2016

In het leven van veel wielrenners is er meer dan het halen van de hoogste snelheid of als eerste boven komen op een berg. Vooral voor vrouwen is het sociale element van een rondje fietsen vaak net zo belangrijk. Sinds augustus vorig jaar kunnen zij in Amsterdam aansluiten bij 'Fietsbelles', de damesdivisie van wielervereniging ASC Olympia.

XL18-Fietsbelles-1Fietsbelles is een idee van Kim Peters en Ping Sterke. Er gaat voor Peters bijna geen dag voorbij zonder fiets. Ze rijdt haar rondjes alleen, met mannen of bij het Vrouwenwielrennen in Amsterdam. Peters is dus zeker op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn, maar kwam tot de conclusie dat het ruime aanbod toch nog niet compleet was.

“Het draait bij de al bestaande initiatieven om mensen die al behoorlijk wat kilometers in de benen hebben nog beter te maken of samen te laten trainen voor een groot evenement. Voor veel vrouwen die weinig ervaring hebben is dat een te grote stap.”

Vrouwendivisie ASC Olympia
Nadat ze vorig jaar een evenement organiseerde voor beginnende wielrensters, raakte zij met de oudste wielervereniging van het land, ASC Olympia, in gesprek over het opzetten van een speciale vrouwendivisie. Fietsbelles is het uiteindelijke resultaat. De club is er voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd en niveau, maar wil het met name voor beginners aantrekkelijker maken om die nog nauwelijks aangeraakte fiets uit het schuurtje te halen. “Doorgewinterde fietsers realiseren zich niet meer hoe het is om voor het eerst vast te zitten met klikpedalen. Voor veel van onze leden is dat nog best spannend.”  

Klein beginnen, maar groot denken, op die manier hoopt Kim Peters haar initiatief Fietsbelles steeds verder uit te breiden

Fietsbelles Faster voor meer getrainde deelneemsters
Voor vrouwen die zelf geen fiets hebben, maar wel nieuwsgierig zijn naar wielrennen is er de mogelijkheid een fiets te huren. Om de basisvaardigheden van het fietsen onder de knie te krijgen organiseerde de Fietsbelles in samenwerking met ASC Olympia ook al een clinic op het circuit. Peters bespeurt veel enthousiasme voor die aanpak. Klein beginnen, maar groot denken, op die manier hoopt ze Fietsbelles steeds verder uit te breiden. Op dit moment zijn er veertien leden die elke dinsdag een rondje fietsen van ongeveer 50 kilometer. De meeste vrouwen zijn aan het einde van de rit behoorlijk moe. Voor de fanatiekere en toch al iets meer getrainde deelnemers is er Fietsbelles Faster op zondag. De afstand is dan langer en het tempo ligt hoger. Peters rijdt zowel op dinsdag als op zondag mee.

XL18-Fietsbelles-2

“Vrouwen willen precies weten met wie ze fietsen, hoe de route is. Tussendoor moet er genoeg ruimte zijn voor een praatje. Dat zorgt voor een andere beleving"

Er is een duidelijk verschil in hoe mannen en vrouwen de sport beleven. Peters weet het uit eigen ervaring, want ze fietst in verschillende groepen. “Bij mannen draait het om de snelheid, om de prestatie. Misschien moet ik het niet zeggen, maar ik geniet daar eigenlijk wel van. Het is ongecompliceerd en overzichtelijk: zo hard mogelijk gaan.” Fietsen met vrouwen is net zo leuk, maar wel totaal anders. Peters stelt vast dat er in het vrouwenpeloton, zeker onder beginners, meer behoefte is aan zekerheid en gezelligheid. “Vrouwen willen precies weten met wie ze fietsen, hoe de route is. Tussendoor moet er genoeg ruimte zijn voor een praatje. Dat zorgt voor een andere beleving.”  

XL18-Fietsbelles-3Talent genoeg
Toch heeft Peters onder de leden van Fietsbelles al vrouwen ontdekt die als ze iets eerder waren begonnen, echt heel goed hadden kunnen worden. Er is talent genoeg. Ze sluit niet uit dat er op termijn vrouwen van de nieuwe club gaan meetrainen met de mannen van ASC Olympia.

“Dit is een ideale manier om ervaring op te doen, maar het hoeft absoluut niet het plafond te zijn.” Deelnemers van Fietsbelles zijn voor de 27,50 euro die ze per jaar betalen ook meteen lid van de KNWU en aspirant-lid van ASC Olympia dus ze kunnen op meerdere fronten vooruit. Voor Peters ligt het plafond dit jaar waarschijnlijk in de Provence op de top van de Mont Ventoux. Ze is van plan de legendarische berg deze zomer op een dag langs verschillende kanten drie keer op te fietsen.

Voor meer informatie: Fietsbelles op Facebook of www.ascolympia.nl

« terug

Reacties: 2

Bep Timmer
19-05-2016

Hoezo de titel van het interview 'Vrouwen zonder ervaring op de racefiets'..? Drie keer de Mont Ventoux opfietsen? Hoezo zonder ervaring?

En, er is bij ASC Olympia ervaring genoeg.. op de fiets, in de organisatie van het wielrennen voor vrouwen EN mannen bij de club, er kan op alle niveaus gefietst worden zoals gemengd wielrennen.

De titel dekt de lading absoluut niet (zoals zovaaak als het over vrouwensporten gaat)...:(
 

Anne van de Swaluw
20-05-2016

Voor veel dames is de drempel om tussen mannengroepen te rijden erg groot, dus dit is een heel mooi initiatief om het wielrennen voor vrouwen aantrekkelijker en laagdrempelig te houden. Top! 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst