Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Crowdfunding voor gelijk prijzengeld vrouwen in BMX

door: Leo Aquina | 28 april 2016

Gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar in de sport is dat lang niet altijd het geval. De UCI BMX Supercross World Cup op Papendal maakt zich er sterk voor. Geld hebben de organisatoren daar echter niet voor, dus zijn zij een crowfundingcampagne gestart. Het initiatief om de prijzengelden in het BMX-en gelijk te trekken kom overigens van de internationale wielerunie (UCI). “In het kader van een campagne om fietsende vrouwen meer over het voetlicht te brengen hebben zij de organisatoren van de wereldbekerwedstrijden gevraagd om naar een eerlijke verdeling van het prijzengeld te streven”, vertelt Jacqueline Hoeks, projectmanager bij BMX Holland.

XL16BMX-prijzengeld-1Het idee van de UCI viel op Papendal in vruchtbare aarde. “Toevallig zijn alle projectcoördinatoren bij BMX Holland vrouwen, dus het idee sprak ons wel aan.” Toch is het gelijktrekken van de prijzengelden bij de wereldbekerwedstrijd op Papendal minder eenvoudig dan op het eerste gezicht lijkt.

“De UCI heeft voor de wereldbekerwedstrijden minimumbedragen aan prijzengeld vastgesteld. Bij de mannen liggen die hoger dan bij de vrouwen. Om alles gelijk te trekken kunnen we dus niet simpelweg iets bij de mannen weghalen om het aan de vrouwen te geven, want we moeten voldoen aan de tabel van de bedragen die de UCI heeft vastgelegd in de Organization Guide. We moeten dus op zoek naar extra geld”, aldus Hoeks.

Geen vetpot
Hoewel de Colombiaanse Mariana Pajon met haar olympische titel in Londen een status van rockster heeft verworven, is BMX geen sport van het grote geld. “Pajon is een uitzondering”, vertelt Hoeks. “Zij heeft een bijzonder verhaal en ze zou met goud in welke sport dan ook een megaster geworden zijn in Colombia. Ze heeft bijna anderhalf miljoen volgers op Twitter. Voor de meeste BMX-ers, ook de mannen, is topsport geen vetpot. Als ze in Nederland een A-status hebben krijgen ze minimumloon via NOC*NSF en dat wordt in sommige gevallen aangevuld met sponsorgelden vanuit het team. Een mannelijke BMX-er vertelde me onlangs dat hij sowieso moest winnen, om uit de kosten te komen bij een wereldbekerwedstrijd in Argentinië.”

“Wij hebben gezocht naar geldschieters om het prijzengeld voor de vrouwen gelijk te trekken, maar vooralsnog is dat niet gelukt"

XL16BMX-prijzengeld-2Het verschil tussen de prijzengelden in de finale (eerste acht) tussen mannen en vrouwen is in totaal 5.000 euro. Bij de mannen krijgt de winnaar bijna 2.900 euro. Bij de vrouwen is dat 1.500 euro. “De verschillen zijn groot”, aldus Hoeks. “Wij hebben gezocht naar geldschieters om het prijzengeld voor de vrouwen gelijk te trekken, maar vooralsnog is dat niet gelukt. Ik denk dat er best partijen zijn voor wie dit een interessante sponsorpropositie is, maar als je toevallig geen warm contact hebt bij dergelijke partijen kom je toch niet zo makkelijk aan tafel.”

Rockhill en Manchester
Hoeks heeft contact met andere organisatoren in het buitenland, die ook met het verzoek van de UCI aan de slag zijn gegaan. “In Manchester zijn ze er wel in geslaagd er een sponsor voor te vinden. In het Amerikaanse Rockhill wordt de wedstrijd georganiseerd door de overheid en die heeft het ook opgepikt. Daar waren de prijzengelden vorig jaar al gelijk. Als BMX Holland zijn wij een commercieel bedrijf, dan gaat het niet zo makkelijk.”

Hoewel Hoeks hoopt met de crowfdfundingcampagne zoveel mogelijk geld op te halen, gaat zij er niet vanuit het prijzengeld daarmee dit jaar al volledig gelijk te kunnen trekken. “Het is een manier om geld bijeen te brengen, maar het is vooral ook een manier om hier aandacht voor te krijgen. In totaal hebben we 5.400 euro nodig om de vrouwen precies hetzelfde prijzengeld te kunnen bieden als de mannen. De campagne is nu een week online en we zitten inmiddels op 18 procent.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst