Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wielrenners en fietsers gaan gesprek aan met elkaar

door: Thomas van Zijl | 28 april 2016

Er staat nog net geen file, maar het wordt op het fietspad wel steeds drukker. Recreatieve fietsers, e-bikers en wielrenners maken allemaal gebruik van beperkte ruimte. Meestal gaat dat goed, maar er kan tussen die verschillende groepen ook irritatie ontstaan. De regio Arnhem-Nijmegen pakte de ergernissen de afgelopen weken aan met de campagne ‘Veilig recreatief fietsen’.

XL17VeiligFietsen-1Beleidsmedewerkers van gemeenten in de regio hebben fietsveiligheid al langere tijd hoog op de agenda staan. Hetzelfde geldt voor hun collega’s van de provincie Gelderland. Een bekend knelpunt uit de buurt is De Posbank, geliefd onder zowel wielrenners als de meer recreatieve fietsers. Als er daarvan te veel samenkomen op een krap bemeten fietspad, kan frictie ontstaan.

“Veel fietsers schrikken er bijvoorbeeld van als ze plotseling worden ingehaald door een pelotonnetje wielrenners”, zegt Esther van der Heijden van wielersportbond NTFU. Voor haar is die irritatie niet nieuw. Er wordt al jaren aandacht gevraagd voor meer hoffelijkheid op het fietspad en het rekening houden met de soms aanzienlijke snelheidsverschillen. Zelfs als daar veel aan verbetert zal het onverminderd druk blijven. Daarom wordt er door de NTFU ook nagedacht over een alternatieve oplossing waar in België al mee geëxperimenteerd wordt. Daar kunnen wielrenners sommige delen van hun route op de autoweg afleggen. De NTFU is op zoek naar een partner voor onderzoek om ook hier een pilot uit te voeren.

Onderling betere verstandhouding
Voorlopig blijven onder meer gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen voorlopig inzetten op en budget reserveren voor een betere verstandhouding tussen de fietsers op het fietspad. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) werd ingeschakeld voor coördinatie van de afgelopen campagne, die verder handen en voeten kreeg door de inzet van de NTFU. Van der Heijden:

Wielrenners van bij de NTFU aangesloten clubs gingen de afgelopen weken op drukke fietspaden het gesprek aan met recreatieve fietsers

“Het ROV nam al snel contact op. Wij zijn voor hen geen onbekende gezien onze campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’, die ongeveer hetzelfde beoogde.” Het is voor Van der Heijden lastig het effect daarvan te meten. Begrippen als bewustwording en irritatie laten zich moeilijk vatten in harde cijfers. Wel signaleert ze dat ongelukken en asociaal gedrag misschien wel onevenredig veel aandacht krijgen. “Mensen maken makkelijk en snel gebruik van social media om hun ergernissen te ventileren. Daar stellen wij graag een alternatief tegenover.”

Fietsers verleiden met bike whiper
En dus gingen wielrenners van hoofdzakelijk bij de NTFU aangesloten clubs de afgelopen weken op drukke fietspaden het gesprek aan met recreatieve fietsers. Zo hadden wielrenners in ’s-Heerenberg bike whipers (doekjes om een nat zadel af te vegen) bij zich om fietsers te verleiden even af te stappen voor een praatje. Van der Heijden realiseert zich dat dergelijke acties niet direct een heel groot publiek bereiken, maar dat is ook niet de voornaamste doestelling:

XL17VeiligFietsen-2“Juist dat kleinschalige werkt goed. Het gaat om persoonlijke ervaringen en verbeterpunten, bij bijvoorbeeld het inhalen of het gebruiken van een bel.” Voor de dialoog met andere en meer weggebruikers is er regelmatig contact tussen NTFU en de ANWB. Uiteraard is er veel aandacht voor de relatie tussen fietsers onderling, maar ook de verhouding met automobilisten verdient aandacht en zorg. “Fietsers op een klein en smal dijkweggetje zijn voor mensen achter het stuur een grote bron van ergernis.”

Geen campagne samen met KNWU
De NTFU merkt bij de clubs veel bereidheid om de situatie op het fietspad voor iedereen zo ideaal mogelijk te maken. Van der Heijden hoopt en verwacht dat clubleden op hun beurt weer andere wielrenners aanspreken op hun gedrag en positie op het fietspad. Het ligt voor de hand om in dat opzicht ook met een schuin oog te kijken naar wielerbond KNWU. Er zijn in het verleden al gesprekken gevoerd over een gezamenlijke campagne, maar ondanks goede intenties werden NTFU en KNWU het toch niet eens over de boodschap en insteek. NTFU lanceerde daarom op eigen kracht de campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen.’

“Dat deden we inderdaad alleen, maar wat ons betreft blijven we in de toekomst kijken naar gezamenlijke initiatieven. Uiteindelijk delen we hetzelfde belang: dat iedereen op zijn eigen manier en niveau plezier heeft in fietsen.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 5

Kees Renzenbrink
28-04-2016

Als frequente fietser (geen wielrenner) overkomt mij dit regelmatig. Het motto van deze z.g. 'wielrenner' is 'OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ!'. Iedereen moet voor hen opzij! Veel geschreeuw, niet eens een fietsbel, en als je zo dom bent er iets van te zeggen krijg je een hijs. Even later zie je ze onderuitgezakt op een terras zitten met koffie en appelgebak! Die z.g. 'haast' is dus maar tijdelijk en relatief. Wie denken zij wel dat zij zijn? Hoe asociaal kun je zijn?

Dezelfde soort sporters kom je op de ijsbaan tegen. Waarschijinlijk is het dezelfde groep. Iedereen moet ook voor hen opzij. Als zij dan hun 10 rondjes hebben gedaan rijden ze vijf man breed rustig over de baan en gaan zelf voor niemand opzij. Hoe asociaal kun je zijn?

Ik heb één keer de  moeite genomen (hoe naïef was ik toen?) het te melden bij de KNWU. Je krijgt niet eens een ontvangstbevestiging, laat staan een inhoudelijk antwoord. En dat terwijl ik betwijfel of dit soort sporters (?) lid is van dezelfde KNWU. Deze KNWU verdient dezelfde kwalificatie: 'asociaal'. 

Ik betwijfel of de in het artikel genoemde ANWB (waar staat die 'W' ook weer voor?) hier überhaupt is aan gaat doen.

Hetzelfde geldt voor de goede bedoelingen van de NTFU. Wie denkt nu serieus dat deze 'heren' zich hier iets van zullen aantrekken?

Wie heeft de oplossing? 

Kees Renzenbrink

HennyJP
28-04-2016

Beste Kees,

Jij gebruikt wel heel makkelijk het woord 'asociaal' en vooral ook heel vaak! Je hebt geen makkelijk leven met al deze 'sportieve' mensen om je heen die zich, althans in jouw ogen, niet sportief (sociaal) gedragen. Nou ga ik er gemakshalve even van uit dat jij het toonbeeld van sociaal/wenselijk gedrag bent en dus nooit de hond los laat lopen waar dat niet mag, altijd ontlasting verwijdert, nooit voordringt in een (willekeurige) rij, te hard door woonwijken of überhaupt te hard rijdt, altijd keurig al je afval in de juiste afvalscheidingskliko deponeert, zonder mopperen tijdig je belastingformulier inzendt, geen onvertogen woord uit tegen of over overheidsdienaars in het algemeen, lief bent voor mens en dier in je omgeving.

Dus bied ik je hierbij mijn nederige excuses aan voor alle keren dat je aanstoot hebt genomen aan fietsers die zich sneller dan jij wenselijk vindt door het verkeer bewegen. Ik vermijd bewust het woord 'wielrenners' omdat dat volgens mij mensen zijn die er van kunnen leven (iemand die af en toe een brood bakt is nog geen bakker).

Ook ik stoor me met enige regelmaat aan alle wannabe coureurs die zonder op of omkijken hun weg zoeken. Maar ik ben realist genoeg om te zien dat ik ook niet (altijd) perfect ben. Dus om nou iedereen die het anders doet dan ik zou wensen asociaal te noemen...

Als wij elkaar tegenkomen op de weg dan ben ik die ene knaap op die racefiets waar wel een bel op zit. En die ik regelmatig/vaak tevergeefs gebruik om aan te kondigen dat ik ga passeren omdat de persoon die ik wil passeren op leeftijd (doof?) is, druk met telefoon (doof?) is, dopjes in zijn/haar oren (doof?) is of gewoon denkt (invulling van mij natuurlijk): 'je wacht maar, met je irritante gejakker!'

Sportieve groet,

Henny

Kees Renzenbrink
28-04-2016

Beste Henny, ik voldoe in ieder geval aan alle criteria die jij in paragraaf 1 stelt. Ook blijk ik niet de enige te zijn die zich aan het in het artikel beschreven gedrag stoort. Kees

HennyJP
28-04-2016

Beste Kees,

Jij bent echt heel goed bezig! Chapeau!

Blijft echter wel de vraag of iedereen die het anders doet,  dan in jouw ogen wenselijk is, asociaal te noemen is. We hebben een landje ter grootte van een postzegel en daar moeten we met ons allen in proberen te leven en te bewegen. Misschien is het dus fijn als we elkaar daar ook een beetje ruimte voor gunnen. En dat begint, zoals altijd als je de wereld wilt verbeteren, bij jezelf. Het leven is zoveel fijner als je er een beetje gemoedelijk in kunt staan.

Nogmaals, sportieve groet,

Henny

Marco Kooiman
02-05-2016

Ah gelukkig, hier via het wereldwijde medium vindt ook al een hoop toenadering plaats, lees ik. Ga toch lekker fietsen jongens: kijk naar buiten, het is mooi weer! En als iedereen een beetje normaal doet is er (fiets)ruimte zat.

Groet,
Marco

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst