Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Zo'n 2.000 patiënten doen mee aan Nationale Diabetes Challenge

door: Marc Hoeben | 28 april 2016

Het is zo laagdrempelig mogelijk en het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen met ‘ouderdomssuiker’ – diabetes type 2 – in beweging komen. Het ziet ernaar uit dat de Bas van de Goor Foundation gaat slagen in die opzet. Nu al is de animo veel groter dan gedacht en hebben bijna tweeduizend patiënten zich aangemeld voor het wandelevenement van de eerste Nationale Diabetes Challenge, die op 15 oktober bij Paleis Het Loo in Apeldoorn de slotdag beleeft.

XL16BasVanDeGoor-1Wie anders dan Bas van de Goor kan de Nationale Diabetes Challenge vol vuur voor het voetlicht brengen. In zijn beste dagen was hij met zijn 2,09 meter en ziedende smashes een imposante verschijning in de zaal, met het Nederlands volleybalteam beleefde hij het hoogtepunt met het winnen van het olympisch goud bij de Spelen van 1996 in het Amerikaanse Atlanta.

Jeugddiabetes en ouderdomssuiker
Van de Goor was 25 jaar destijds, inmiddels is hij 44. Ruim 12 jaar heeft hij diabetes type 1. Nog tijdens zijn actieve loopbaan broeide het idee dat hij iets moest doen voor mensen met diabetes. Zo zag de Foundation het levenslicht. Zelf leerde hij op verbazingwekkende wijze omgaan met diabetes type 1. “Dan heb je het dus over jeugddiabetes. Dat is een groep van zo’n honderdduizend mensen in Nederland. De groep met type 2 - de ouderdomssuiker - is vele malen groter, rond de miljoen. Voor hen draait het meestal ook om leefstijl. Het is belangrijk in beweging te komen, als je meer grip op deze aandoening wilt hebben.’’

De Nationale Diabetes Challenge is een wandelevenement. “Het idee is om iedereen voor te bereiden voor vier dagen wandelen, over een afstand naar keuze. Dat kan gaan over vijf, tien of twintig kilometer. De eerste drie dagen doe je lokaal, de laatste dag is bij Paleis Het Loo in Apeldoorn op 15 oktober. Mensen trainen één keer per week samen met hun zorgverlener. Hoe meer ze in beweging komen, des te beter het is."

"Bewegen kan de kwaliteit van het leven verbeteren"

"We willen mensen met diabetes laten zien dat bewegen de kwaliteit van het leven kan verbeteren. Want op die manier hebben ze minder medicatie nodig. Het is zo laagdrempelig mogelijk. Bij deze groep blijkt het vaak moeilijk om de patiënten te motiveren. De meeste mensen hebben bij sport de associatie van zweten en hard werken. Bij de Diabetes Challenge ligt de nadruk op bewegen op eigen niveau, op deelnemen met een groepje gelijkgestemden en op wekelijks contact met de huisarts of zorgverlener die meeloopt.”

Dynamisch draaiboek
De Foundation tekent voor het idee, de online verwerking van de inschrijvingen en het koppelen van verschillende uitvoerende instanties. “Maar wij runnen de stichting met vijf man, wij hebben natuurlijk niet voldoende mankracht om alles te doen. We leveren een dynamisch draaiboek en werken samen met de eerstelijns hulpverleners van de gezondheidscentra, zoals de huisartsen en fysiotherapeuten. Het geeft hen ook de kans een keer mee te lopen, de reacties van zorgverleners zijn wat dat betreft ook zeer enthousiast. Het zorgt voor meer contacten met diabetespatiënten, die anders alleen af en toe op een consult worden gezien. Tijdens het wandelen komt er zoveel meer uit mensen.”

XL16BasVanDeGoor-2Het is de eerste keer dat de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge op deze schaal initieert. “We dachten voor dit jaar aan honderd locaties, met rond de tweeduizend deelnemers. Bij zoveel mogelijk huisartsenpraktijken en zorgcentra proberen we informatiemateriaal te verspreiden. We zitten inmiddels op 125 locaties en 1800 inschrijvingen, terwijl dat aantal nog steeds groeit. We denken ergens tussen de 2000 en 2500 deelnemers uit te komen. Dat overtreft dus onze verwachtingen.”

Groep naar IJsland
Twee jaar geleden kwam de Foundation op het idee voor een voorloper. “We zijn toen met een groep naar IJsland gegaan, dat is gekoppeld aan een tv-programma en een boek. We wilden het verhaal vanaf een mooi podium vertellen, hoe het vanuit een patiëntenperspectief is en hoe het is om de regie in eigen hand te nemen. Oud-schaatser Carl Verheijen is directeur van een gezondheidscentrum in Nijkerk, met hem raakte ik in gesprek. Hij bleek de problemen van deze groep te onderschrijven en was een voorstander van zo’n project."

We zijn vorig jaar voorzichtig begonnen op vijftien locaties. Van daaruit is dit nu een heel grote sprong"

"Voor de challenge in IJsland liep in Nijkerk parallel een programma van zes maanden, waarin mensen minstens zes tot acht uur wandelden. Het was zo’n succes dat we vonden dat we het groter moesten maken. Toen zijn we vorig jaar voorzichtig begonnen op vijftien locaties. Van daaruit is dit nu een heel grote sprong.”

10-jarig jubileum
De Bas van de Goor Foundation bestaat niet toevallig in 2016 tien jaar. “Dit is ons feestje,” zegt de naamgever, die deze dagen alweer op een andere manier op ‘missie’ is. “De start van de wielerronde van Italië, de Giro, is op 6 mei in mijn woonplaats Apeldoorn. Met een groepje diabetespatiënten halen we de roze leiderstrui op uit Italië en vragen zo ook aandacht voor de ziekte. De groep doet dat op de fiets. Zelf had ik graag meegefietst, maar ik ben helaas door een recente sleutelbeenbreuk niet voldoende getraind.”

Voor meer informatie: www.nationalediabeteschallenge.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst