Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

SoccerRocker combineert voetbal met muziek en bier

door: Thomas van Zijl | 31 maart 2016

Nog voor de eerste wedstrijd het bier laten aanrukken? Tijdens het Amsterdamse voetbaltoernooi annex muziekfestival SoccerRocker is dat geen enkel probleem. Meedoen is geheel in lijn met de olympische gedachte belangrijker dan winnen. Na de finale genieten van de bandjes die er optreden, dat komt op de eerste plaats.

Organisator en programmeur van voetbaltoernooi en festival Adriaan Woudstra is slecht in jaartallen. Wanneer de eerste editie van SoccerRocker was, weet hij niet meer precies. “We hebben nu voor de zesde keer een speciale poster ontworpen, maar in de begindagen was daar geen sprake van.”

XL12SoccerRocker-1

Woudstra en zijn medeorganisator David van Moppes hebben SoccerRocker door de jaren heen uit zien groeien tot een steeds groter en serieuzer evenement. Zelf voetballen, daar hebben ze allang geen tijd meer voor op de dag zelf. Hoe anders was dat toen het idee geboren werd. Woudstra en een aantal van zijn teamgenoten van DVVA 8 deelden niet alleen de passie voor het voetbal, maar ook die voor muziek. Ze speelden in verschillende bandjes en besloten na een toernooi om het beste van twee werelden te combineren. Ze gaven hun eigen bandjes een podium.

“Dat ging heel provisorisch, met een versterker en verlengsnoer voor de dug-out. Muziek voor bij de barbecue, meer was het niet. Onvergelijkbaar met wat er in mei weer staat te gebeuren.”

"Als Roelof Luinge een gele kaart trekt, gebeurt er echt iets, met die duizend andere deelnemers langs het veld"

Uitverkocht
Twee maanden voor aanvang van het toernooi is Woudstra al volledig volgeboekt. Er is zelfs een wachtlijst. Aan SoccerRocker kunnen 48 mannen- en 42 vrouwenteams deelnemen. Ze spelen vijf tegen vijfwedstrijden op een kwart veld. Het niveau zal wisselend zijn, aangezien daar geen eisen aan gesteld worden. Winst is voor velen waarschijnlijk geen doel op zich zijn, maar een plek in de finale brengt leuke extra’s met zich mee. Het live wedstrijdcommentaar wordt verzorgd door radioprofessionals Anne de Jong en Diederik van Zessen. Scheidsrechter is niemand minder dan Roelof Luinge, die al enkele keren eerder zijn opwachting maakte. “Hij maakt op dat moment een groot verschil. Als hij een gele kaart trekt, gebeurt er echt iets, met die duizend andere deelnemers langs het veld.” Op het voetbalveld moet Luinge wellicht meer dan eens handelend optreden, daarbuiten heerst een relaxte sfeer.
XL12SoccerRocker-2In de loop van de avond transformeert SoccerRocker van voetbaltoernooi naar muziekfestival. Voetballers hebben gratis toegang, mensen die later instromen betalen, dit jaar voor het eerst, tien euro entree. Het podium wordt niet meer betreden door goedwillende amateurmuzikanten als Woudstra, maar is het domein van gerenommeerde namen als Mozes and the Firstborn, zZz en Beans & Fatback. Woudstra benadert ze allemaal zelf en weet dat hij ze niet de hoofdprijs kan bieden. Dat is overigens lang niet altijd nodig. SoccerRocker heeft de gunfactor.

"We maken echt veel werk van de sfeer en het artwork. Onze poster, met Cruijff als Ziggy Stardust, is daar misschien wel de beste illustratie van"

“We staan er heel goed op, bijvoorbeeld omdat we echt veel werk maken van de sfeer en het artwork. Onze poster, met Cruijff als Ziggy Stardust, is daar misschien wel de beste illustratie van. Het is cult, zonder te hip te willen zijn.” Voor de bands is optreden bovendien interessant omdat en het festival goed wordt bezocht door boekers van poppodia in Amsterdam en daarbuiten.

XL12SoccerRocker-3Voetbal, bier en muziek
Voor de combinatie: voetbal, bier, muziek is grote interesse, zo blijkt tijdens SoccerRocker. Het lijkt een gat in de markt, maar Woudstra en zijn team gaan dat niet ten gelde maken. “We verdienen er niets mee, maar het is gelukkig ook niet zo dat er geld bij moet.” De afgelopen keren ontvingen zij subsidies vanuit verschillende fondsen. Deze editie heeft stadsdeel Amsterdam Oost zich voor het eerst aan het evenement verbonden. Woudstra ziet dat als een blijk van waardering en bevestiging van het feit dat SoccerRocker echt iets toevoegt. “Amsterdam is heel erg gericht op techno en dance. Wij breken een lans voor pop en rock van nieuwe bandjes. In combinatie met voetbal. Wat wil een mens nog meer?”

SoccerRocker is op 21 mei op Sportbark Drieburg in Amsterdam Oost. Voor meer informatie: www.soccerrocker.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst