Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Racketsport ricochet zoekt aansluiting bij fitnesscultus

door: Marc Hoeben | 18 februari 2016

Ricochet probeert al sinds 1995 naast squash een plek te veroveren in Nederland als indoor racketsport. Het is in Europa weliswaar groter dan in ‘geboorteland’ Canada, maar de groei is er in Nederland zeker uit, weet eigenaar en naambedenker Carl Waldron van Ricochet International bv, dat valt onder de bouwer van squash- en ricochetbanen Saxon. Hij ziet de meeste mogelijkheden voor de sport nog in een aansluiting bij de gezondheidscultus van de fitnessbranche en niet in de ontwikkeling van ricochet als wedstrijdsport.

Ricochet doet aan squash denken, wordt ook in een soort ‘kooi’ gespeeld. Maar het grote verschil is dat het plafond gebruikt kan worden. “De bal blijft veel meer in het spel. Zelfs met weinig vaardigheden kun je nog hele rally’s spelen. Dat is bij squash wel anders, zegt Carl Waldron.” Volgende maand is het zo ver, dan komen de Europese kampioenschappen ricochet naar de polder, naar Emmeloord. “Dan heb je het over zo’n zestig deelnemers, uit landen als Tsjechië, Noorwegen en Denemarken.” En Nederlanders, natuurlijk. Ons land, rekent Waldron voor, telt nu een kleine tachtig banen voor ricochet.

XL7 Ricochet-1

"Ik denk dat Nederland tussen de duizend en vijftienhonderd spelers en speelsters telt"

In de Randstad zijn minder ricochetbanen dan elders. "In de grote steden heb je toch te maken met de concurrentie van squash. Ricochet vind je meer rond Groningen en in het gebied bij Arnhem en Nijmegen. Ik denk dat Nederland tussen de duizend en vijftienhonderd spelers en speelsters telt.”

Canada
Waldron is een Australiër, die al lang in Nederland woont en werkt. De ‘geboorte’ van ricochet vond plaats in Canada, zij het onder een andere naam. “Een vader en twee zonen uit een boerengezin in Winnipeg hebben het bedacht en de naam ‘shortcourt’ gegeven. Zij hadden plannen om er een grote sport van te maken, maar ze hadden daarvoor ook niet echt de achtergrond. Wij waren wel geïnteresseerd, maar we hebben toen met hen gebroken en zijn met een investeerder verder gegaan. Hij heeft geprobeerd het in Canada van de grond te trekken, maar dat is niet helemaal gelukt. Wij zijn in Europa verder gegaan.”

De naam ricochet staat in het Frans voor ‘kaatsen’ of ‘terugkaatsen’, vertelt Waldron. Bij de introductie in Europa kwam hij zelf met die naam. We hebben het over het jaar 1995, met veel enthousiasme wilde hij de sport aan de man brengen. “We hebben in die jaren wel zo’n tweehonderd offertes uitgebracht. Maar het probleem was wel dat er in die tijd veel squashbanen werden gebouwd. De banken wilden de ricochetbanen niet financieren, eigenaren van sportaccommodaties vonden het gek om naast squashbanen ook banen voor ricochet neer te zetten als het nog geen trend was. Met Saxon bouwen we ook squashbanen en dat doen we nog steeds in Nederland. Begin jaren negentig was wat dat betreft de groei enorm en hebben we met collega-bedrijven zo’n negenhonderd banen in drie jaar tijd neergezet."

XL7 Ricochet-2"Maar dat is nu allemaal tot stilstand gekomen. Het is heel stabiel. De laatste vier jaar hebben we vijftien squashbanen en zes ricochetbanen gebouwd. Niemand durft het of wil het. Fitness kent in Nederland een enorme groei. Maar iedereen kijkt naar vierkante meters en wat je daarop kwijt kunt. Dan is de bouw van zulke banen qua bezetting per vierkante meter minder interessant.” Doodzonde vindt Waldron, want ricochet is in zijn ogen een prachtige sport.

Kosten
En betaalbaar, want rackets zijn voor bedragen tussen de dertig en honderd euro te koop, onder de vijftien euro moet het mogelijk zijn ergens een uur te spelen. Het balletje is zeventien gram, zo’n acht gram lichter dan bij squash. Deze stuitert hoger, wat de sport ook weer eenvoudiger maakt, net als de lichtere en kortere rackets. “Je kunt het ook als een mooie opstap voor squash zien of als vangnet voor de oudere squashspelers.”

"De wedstrijden zijn vaak spannender en dynamischer dan squash"

De laatste opmerking maakt Waldron niet voor niets. “Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat ricochet minder explosief is dan squash, waarbij je heel snel in de rode zone komt met je hartslag en vervolgens je best moet doen om die weer omlaag te krijgen. Met ricochet blijf je in een lagere range van je hartfrequentie.”

Fitness
Mede tegen die achtergrond zou hij een aansluiting bij de fitnesscultuur willen bepleiten. “Ik zie het nog eerder als een fitnessactiviteit dan als een sport. Het is ook zo: je hebt al zo veel sporten.” Evengoed is er een Nederlandse ricochetbond, die door het jaar heen rond de twintig toernooien organiseert. “Het is wel mooi om te zien. De wedstrijden zijn vaak spannender en dynamischer dan squash. Maar je hoeft niet de illusie te hebben dat het door de tv wordt uitgezonden. Dat gebeurt met het veel grotere squash ook al niet.”

Voor meer informatie zie: www.saxon-sports-systems.nl, www.ricochet-world.com
en/of www.ricochetbond.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst