Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Stimulans voor gezonde clubs die stapje extra willen zetten

door: Marc Hoeben | 18 februari 2016

Je hebt sportverenigingen en je hebt sportverenigingen die nog een stapje verder gaan dan het invullen van de traditionele taken van een sportclub. Vereniging Sport Utrecht – de belangenvereniging voor sportclubs in de regio Utrecht – wil het oppikken van maatschappelijke verantwoordelijkheid graag stimuleren en heeft daarom de term Vitaal+ bedacht.

Wie toch al sterk is, kan een beetje verder kijken. “Samen met de gemeente Utrecht,” zegt Hendrikjan Heijerman, “werken wij als VSU aan vitale verenigingen. Dan gaat het erom dat clubs financieel de zaken op de rit hebben, dat ze genoeg vrijwilligers hebben, noem maar op. Bij Vitaal+ draait om clubs die iets extra’s kunnen doen en het gaat daarbij meestal om activiteiten waarbij samengewerkt wordt met externe partijen.”

XL7VitaalPlus-1Vitaal+
Heijerman is projectleider van Vitaal+. Hij kent de voorbeelden in steden als Enschede en Rotterdam en het achterland aldaar, met - net als in Utrecht - een sterke nadruk op het ontplooien van activiteiten voor de meer kwetsbare doelgroepen in de samenleving. “Maar wij willen niet op die manier een onderscheid maken tussen verenigingen. Elke vereniging is welkom. We communiceren het, we hopen dat clubs bij elkaar hierover het licht opsteken, maar we leggen niks op.”

“In de toekomst zou het mooi zijn als elke vereniging weet wat de voordelen van extra maatschappelijke inzet zijn"

VSU is vorig jaar begonnen met Vitaal+. “In de toekomst zou het mooi zijn als elke vereniging weet wat de voordelen van extra maatschappelijke inzet zijn. In samenwerking met de organisatie Maatschappelijk Verantwoord Verenigingen worden aan verenigingen trajecten aangeboden om hierin stappen te maken. Als een club interesse heeft, dan komen we naar ze toe. De Utrechtse korfbalvereniging Synergo heeft dat net gedaan.”

Keurmerk
De eerste stap voor Synergo is daarmee gezet. Clubs als omnisportvereniging Kampong, voetbalvereniging De Meern en worstelclub De Halter zijn bekende voorbeelden van dragers van het ‘keurmerk’ Vitaal+. “Kampong heeft diverse activiteiten. Het werkt onder meer samen met Special Heroes, ze doen aan G-hockey en verzorgen clinics in het speciaal onderwijs. Ze hebben ook een samenwerking met revalidatiecentrum De Hoogstraat, voor het doorverwijzen van rolstoelers. Daarnaast hebben ze op de accommodatie mensen werkzaam die wat verder van de arbeidsmarkt afstaan.”

"Jongeren met sociaal-maatschappelijke problemen krijgen een rol als trainer en worden daarbij begeleid door hbo-studenten"

Heijerman noemt De Meern weer als ‘goed voorbeeld’ in een ander opzicht. “Zij hebben het project met Trainerskrachten, ondersteund door het Oranjefonds. Jongeren met sociaal-maatschappelijke problemen krijgen een rol als trainer en worden daarbij begeleid door hbo-studenten. Ze voetballen zelf niet bij de club, maar ze worden opgeleid en kunnen op die manier weer eerder deelnemen aan de maatschappij. Voor De Meern heeft het een mooi effect. Ze hadden wachtlijsten voor de jeugd, dat is nu voor een groot deel opgelost. De club kan zich daarmee weer profileren.”

XL7VitaalPlus-2Worstelaars
Bij de worstelaars van het centraal in de stad gelegen De Halter staat de deur open voor ouderen. “Ze hebben bij De Halter al jaren een fitnessgroep, ze werken daarvoor samen met gezondheidscentra en op de groep zit professionele begeleiding, onder andere van fysiotherapeuten. Het afgelopen jaar hebben ze op het project de Sport Impuls gekregen.”

Bijzonder is ook een project bij voetbalvereniging Hoograven, weet Heijerman. “In het eerste team speelt iemand die werkzaam is bij Victas, in de verslavingszorg. Ze hebben een traject opgezet voor mensen uit de maatschappelijke opvang en kunnen hen de juiste begeleiding bieden.”

Voor meer informatie zie: www.sportutrecht.nl/vitaalplus

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst