Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Tijdelijke accommodaties in plaats van 'Witte Olifanten'

door: Leo Aquina | 4 februari 2016

De tijd van 'Witte Olifanten' is voorbij: gaststeden van grote sportevenementen hoeven niet achter te blijven met een erfenis van megalomane stadions of sporthallen, die tot in lengte der jaren gedoemd zijn leeg te blijven. Bouwspecialist Neptunus is in staat tijdelijke accommodaties neer te zetten voor alle denkbare gelegenheden. Afgelopen januari ging in Amsterdam het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie van start in het Europagebouw, dat door Neptunus werd neergezet. Neptunus bouwt ook veel in de sportwereld en is bijvoorbeeld partner van NOC*NSF.

Het Europese congrescentrum van Neptunus in Amsterdam is achtduizend vierkante meter groot. De duurzame accommodatie biedt het komende halfjaar onderdak aan ministers, leden van de Europese Commissie en ambtenaren. Na het Nederlandse voorzitterschap wordt het gedemonteerd en hergebruikt. Wellicht vormt een deel van dat Europagebouw later een sporthal.

XL5 NeptunusDemontabel-1

“Sporthallen zijn voor ons een belangrijk segment”, zegt directeur Dorrie Eilers van Neptunus. NOC*NSF is een belangrijke klant van het bedrijf: “Wij werken al een jaar of zeven à acht voor NOC*NSF. Op Papendal hebben we verschillende sporthallen gebouwd. Maar we bouwen eigenlijk door heel Europa tijdelijke gebouwen.”

"Zo’n hal staat er een paar jaar en hij kan op ieder gewenst moment ook weer worden afgebroken"

Tijdelijke ijsbaan
Het bouwen van een nieuwe permanente sporthal kost veel geld en het brengt de nodige risico’s met zich mee in een snel veranderende wereld. Daar speelt Neptunus met de tijdelijke hallen op in. “We bouwen veel demontabele sporthallen, ook voor gemeenten. Zo’n hal staat er een paar jaar en hij kan op ieder gewenst moment ook weer worden afgebroken. De gemeente betaalt voor het opbouwen en afbreken van de accommodatie en een huurprijs voor de periode dat de hal er staat.”

Voorbeelden van tijdelijke sportaccommodaties zijn tijdelijke sporthallen bij de British School of Brussels, en ruim driehonderd vierkante meter aan semipermanente hallen voor de Tilburg University, met daarin onder meer een Dojo-zaal, spinninghal, kleedkamers en een café.”

Neptunus werkt niet alleen in Nederland voor NOC*NSF, maar ook internationaal. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji bouwde het bedrijf een deel van het Holland Heineken House in Rusland. Komende zomer is Neptunus tijdens de Spelen van Rio echter niet van de partij.

“Dat is een bewuste keuze”, aldus Eilers. Rio is te ver weg. Dan is ons materiaal te lang op transport en dan zijn we de spullen te lang kwijt. We zijn wel actief buiten Europa, maar we kijken heel bewust wat wel en wat niet haalbaar is.” Binnen Europa heeft Neptunus drie grote logistieke centra van waaruit de herbruikbare bouwmaterialen worden gedistribueerd.

Kwaliteitskeurmerk
NOC*NSF is een grote en belangrijke klant voor Neptunus, het bouwbedrijf is ook trots op de samenwerking met de sportkoepel: “Voor ons is NOC*NSF toch ook een soort kwaliteitskeurmerk. Wij laten op die manier zien dat we tijdelijke sportfaciliteiten kunnen bouwen die voldoen aan alle Nederlandse kwaliteitseisen en bouwnormen. Daarnaast verbindt NOC*NSF ons met een enorm groot netwerk in de sportwereld.”

Voor meer informatie: www.neptunus.eu

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst