Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Aangepast sporten centraal thema in nieuwe lezingenreeks

door: Thomas van Zijl | 14 januari 2016

De kracht van sport geldt voor iedereen: man of vrouw, jong of oud, met of zonder beperking. Om met name dat laatste te onderstrepen organiseren de lectoraten 'Topsport & Onderwijs' en 'Kracht van Sport' van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Inholland in samenwerking met verschillende partners uit het veld de lezingenreeks ‘De Kracht van Aangepast Sporten’. Deelnemen is gratis en mogelijk voor iedereen die interesse heeft, al is de reeks met name gericht op studenten.

XL2-AangepastSportenMarijeBaart300De positie van mensen met een beperking kwam tijdens eerdere lezingenreeksen over de kracht van sport al terloops aan de orde, maar was nog niet eerder het centrale thema. Er is zeker dit jaar reden om er langer en uitgebreider bij stil te staan, vindt lector Kracht van Sport aan de HvA en Inholland Marije Baart de la Faille-Deutekom.

“Het is ons niet alleen om topsport te doen, maar de koppeling met Rio en de Paralympische Spelen is wel een logische. Het is een goede aanleiding om aangepast sporten de aandacht te geven die het verdient.” Baart de La Faille trekt daarbij samen op met meerdere partners uit het onderwijs, beleidsmakers maar ook bijvoorbeeld de Foundations van Johan Cruyff en Esther Vergeer.

Rolstoelbasketballer Marc de Hond
Deze partners vormen samen een klankbord- groep die meedenkt over de vorm en inhoud van de colleges. De avonden worden gemodereerd door presentator en oud-rolstoelbasketballer Marc de Hond. Iedere lezing wordt door gastsprekers een ander onderwerp behandeld.

“Aangepast sporten is een breed begrip”, zegt Baart de la Faille. “Dat maakt het ook complex en ingewikkeld om echt de diepte in te gaan. Toch gaan we dat in deze vijf lezingen proberen.” Aangepast sporten, geeft ze aan, is meer dan rolstoeltennis of –basketbal. Het gaat net zo goed om mensen met een zintuigelijke beperking, mensen die bijvoorbeeld doof op blind zijn. Net zoals er mensen zijn die anders op het sportveld staan omdat ze een verstandelijke beperking hebben of een gedragsstoornis.

"De sportparticipatie onder mensen met een beperking is, afhankelijk van of die beperking motorisch, visueel of auditief van aard is, rond de 30% en dus tamelijk laag"

Het spectrum is breed, maar voor alle mensen geldt dat sporten en bewegen goed voor hen is. De crux is een manier te vinden om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. De sportparticipatie onder mensen met een beperking is, afhankelijk van of die beperking motorisch, visueel of auditief van aard is, rond de 30% en dus tamelijk laag. Meer kennis over waar nu specifiek behoefte aan is, moet daar verbetering in brengen.

XL2-AangepastSporten-1De keuze voor het beoefenen van een sport is, op dit moment, voor deze groep vaak nog steeds een moeilijke. In de meeste gevallen kiezen zij voor een individuele sport. Niet helemaal duidelijk is of ze dat doen omdat daar hun voorkeur naar uitgaat of omdat teamsporten helemaal niet of niet op hun niveau worden aangeboden. Sportdeelname is een van de thema’s die de revue passeren tijdens de lezingenreeks Baart de la Faille:

“We richten ons verder op de waarde van sport voor deze doelgroep, dus op de effecten die sport heeft op onder andere het zelfvertrouwen en het gevoel. Tenslotte komt in elke lezing ook de topsport ter sprake.”

Voor studenten en andere geïnteresseerden
De lector Kracht van Sport verwacht dat er vooral studenten op de avonden aanschuiven, maar benadrukt dat ook andere geïnteresseerden welkom zijn tijdens de colleges op de Hogeschool van Amsterdam. Anders dan vorig jaar is er gekozen voor één locatie, om het geheel logistiek en organisatorisch overzichtelijk houden. Deelname is gratis, maar voor de studenten niet vrijblijvend. Willen zij in aanmerking komen voor een certificaat of zelfs studiepunten, dan zullen zij alle lezingen moeten volgen en een opdracht moeten afronden.

Niet gratis en net zo min verplicht is de studiereis die deze zomer op het programma staat, naar de Paralympische Spelen in Rio. Baart de la Faille ziet de reeks voor zichzelf als een impuls om een vervolg te geven aan het Europese SEDY-project, maar ook als start van pilotprojecten om de waarde van sport voor deze doelgroep beter aan te tonen: “We hebben met deze klankbordgroep zoveel kennis in huis dat we daar een goed begin mee kunnen maken.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst