Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuw platform voor liefhebbers combinatie sport en cultuur

door: Marc Hoeben | 17 december 2015

Sportista is een website voor de kruisbestuiving van sport en cultuur. Afgelopen zomer werd het eerste zaadje hiervoor door maker en bedenker Rijan van Leest geplant en nog steeds zit ze in de aanloopfase. Na wat stille maanden hoopt ze haar initiatief nieuw leven in te kunnen blazen. Maar daarvoor is ze wel afhankelijk van de vrijwillige bijdrage van anderen.

Zelf zit Rijan van Leest graag op de racefiets. Geen wonder dat de inwoonster van het Brabantse Hank deze zomer getriggerd werd in de periode van de Tourstart in Utrecht. “Het idee voor Sportista is vanuit mezelf ontstaan,” legt zij uit. “Ik hou van sport en ik hou van cultuur. Rond de Tourstart in Utrecht zag je zo veel leuke initiatieven, waarbij die twee werelden met elkaar werden verbonden. Toen dacht ik ook: waarom doen we dat niet veel meer? Het lijkt soms wel of dat niet kan. Als je op Twitter sportcultuur intikt, kom je bijna niks tegen. Terwijl er echt zo veel mooie dingen worden gemaakt. Nou, toen heb ik maar bedacht dat ik zelf iets moest verzinnen.”

"De onderwerpen van Sportista zitten een beetje in mij verweven"

Van Leest is beroepsmatig zzp’er en bedrijfsjournaliste. Ze is afgestudeerd aan de opleiding Speco van Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. “De onderwerpen van Sportista zitten toch een beetje in mij verweven. Ik schrijf beroepsmatig teksten en ik fotografeer, als hobby.”

XL43Sportista-1Studio Stelvio
De activiteiten voor Sportista doet ze vanuit haar bedrijf Studio Stelvio, vernoemd naar de beroemde berg in de Dolomieten die vaak in de Ronde van Italië als scherprechter fungeert. “In 2010 ben ik hem zelf opgefietst. Dat was een geweldige ervaring. Het was die dag ontzettend mistig, er hing een wolk om de berg. Velen haakten af, ik heb besloten toch omhoog te fietsen. De afdaling heb ik niet gedaan, ik heb mij toen maar laten oppikken. Dat leek mij wel weer te gevaarlijk. Maar tijdens de klim had ik een fantastische ervaring. Door die mist kreeg ik echt het gevoel daar moederziel alleen te rijden. Ik hoorde alleen nog mijn ademhaling. Heel apart.”

Voor de goede orde: de nieuwe website hoeft niet alleen over wielrennen en culturele uitingen van die sport te gaan. Het moet veel meer worden dan dat. De naam Sportista heeft ze ontleend aan een Amerikaans boek. “Dat ging over vrouwelijke sportfans. Zij worden daarin Sportista’s genoemd. Maar in de Balkan betekent Sportista juist weer sportman. Zo kan het dus mooi betrekking hebben op beide seksen.”

"Ik hoop mensen een platform voor liefhebbers van sportcultuur te kunnen bieden"

Ze was in de zomer ‘heel enthousiast’ begonnen, vertelt Van Leest. “Maar ik doe het alleen en ik ben toch ook afhankelijk van hoe ik met mijn andere tijd zit. Het werken aan de website is daardoor stil komen te liggen. Toch zag ik best wel wat bezoek en dat heeft me weer nieuwe moed gegeven. Ik hoop mensen hiervoor te kunnen verzamelen en een platform voor liefhebbers van sportcultuur te kunnen bieden. Het streven is om binnen een jaar tot vijfduizend bezoekers per week te komen. Dat zou heel mooi zijn.”

Onderwerpen genoeg
Boeken, film, culthelden, filosofie, fotografie. Alles mag getoond en besproken worden. “De sport is al genoeg als filter.” Wie wat wil leveren, moet alleen geen vergoeding verwachten. “Ik heb mensen nog niks te bieden. Het kost mij ook alleen geld. Ik heb ook nog niet nagedacht over een verdienmodel. Misschien dat er in de toekomst advertenties verschijnen, maar het moet ook weer niet ten koste gaan van het uiterlijk van de website.”

XL43Sportista-2Op de site is een goed voorbeeld, van hoe het kan werken, de publicatie over Alfonsina Strada, een Italiaanse vrouw die in 1924 tussen alleen maar mannen mee wil doen aan de Giro d’Italia. “Dat is een mooi fotoboek van Ilona Kamps. Ik schrijf daar een stukje over, maar dan hoop ik natuurlijk wel dat zij de foto’s voor het bericht levert.”

Van Leest zit ook te denken aan een koppeling met een webshop, waarop producten worden aangeboden, zoals sportkunst en sportboeken. “Ik ken een paar jongens die geweldige tekeningen van wielrenners maken. Dat zijn toch leuke zaken om aan de site toe te voegen.”

Oproep
Graag doet ze een oproep aan iedereen die haar passie deelt. “Ze mogen zich melden, ik kom graag met hen in contact. Hoe meer input ik krijg, des te beter het is. Dit zie ik toch vooral als een hobby. Ik ga ermee door tot ik het beu ben of tot er niemand meer op de website komt kijken.”

Voor meer informatie: www.sportista.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst