Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Code blauw: zwem sportief 26 augustus 2015

Belediging, bedreiging, en verbale seksuele intimidatie zijn vormen van ervaren wangedrag binnen de zwembranche die het sterkst afwijken van het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek naar de aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag in en rondom zwembaden dat de KNZB in samenwerking NPZ|NRZ, Optisport, Laco, Sportfondsen, RECRON, VSG, NOB, Reddingsbrigade Nederland, NCS en FNV Publiek Belang de afgelopen maanden liet uitvoeren.

De uitkomsten geven richting aan de bewustwordingscampagne Code Blauw, die de KNZB in samenwerking met deze partijen in april lanceerde. Volgens het onderzoek moeten bij de preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag eenduidig beleid, bewustwording en voorlichting centraal staan.

CodeBlauw

Dat grensoverschrijdend gedrag een probleem is in de zwembranche kwam al in 2011 naar voren uit het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag dat Vertommen in opdracht van NOC*NSF uitvoerde. De zwemsport nam daarin een top 3 positie in en scoorde met name hoog op het gebied van seksuele intimidatie. Cijfers over de gehele zwembranche waarin ook accommodaties, zwemscholen en andere ‘natte’ sportverenigingen actief zijn ontbraken echter. Omdat deze partijen in Code Blauw nadrukkelijk samenwerken, was het van groot belang via dit onderzoek een overall beeld te krijgen van de omvang en aard van grensoverschrijdend gedrag in de zwembranche.

Veel werk aan de winkel
Alle partijen zijn het er over eens: er is op het gebied van grensoverschrijdend gedrag in de zwembranche nog veel werk aan de winkel. Daarbij gaat het zowel om de samenwerking tussen de verschillende organisaties die in een zwemaccommodatie actief zijn als om de communicatie naar alle gebruikers – organisaties en consumenten – van een zwemaccommodatie.

De komende periode zal de focus liggen op de communicatie en een eenduidig beleid tegen grensoverschrijdend gedrag, richting managers en bestuurders van zwembaden, zwemscholen en verenigingen. Om bij iedereen het bewustzijn en de urgentie van preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag te vergroten worden de tools die daarvoor beschikbaar zijn de komende tijd actief gepromoot.

Vervolgonderzoek
Over een jaar zal er vervolgonderzoek plaatsvinden, zodat er een beeld ontstaat van de effectiviteit van Code Blauw op weg naar het uiteindelijk doel: een zwemklimaat, waar iedereen zich veilig voelt en prettig kan zwemmen.

Klik hier om het artikel te lezen dat n.a.v. het onderzoek geschreven is. Voor meer informatie: www.codeblauw.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst