Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Doe-het-zelf gezond | De praktische leidraad voor een gezonde en bewuste leefstijl 27 maart 2015

Arts en atleet Tom Wiggers MSc (27) schept orde in de chaos van gezondheidsadviezen door toegankelijke aanbevelingen te geven op basis van vooraanstaande wetenschappelijke literatuur en richtlijnen.

coverDoeHetZelfGezondIn het boek 'Doe-het-zelf gezond' wordt duidelijkheid gegeven over alle elementen van een gezonde leefstijl. De ondertitel, ‘de praktische leidraad voor een gezonde en bewuste leefstijl’, laat zien waarover het gaat: duidelijke, eenduidige adviezen over het totaalplaatje van een gezonde leefstijl én de praktische handvatten om direct aan de slag te gaan!

Auteur is Haarlemmer Tom Wiggers, arts en de snelste Nederlandse hardloper over 5 km en 10 km van 2014. Wiggers: “Ik merk dat veel mensen graag gezonder willen leven, maar als gevolg van de vele informatie door de bomen het bos niet meer zien. Op basis van vooraanstaande wetenschappelijke literatuur en nationale en internationale richtlijnen heb ik alle elementen van een gezonde leefstijl uitgewerkt. Dit boek is dus geen nieuwe hype, maar een praktische vertaling van de huidige stand van zaken in de wetenschap.”

"Educatie is stap één, maar motivatie, inspiratie en praktische tips zijn net zo belangrijk "

Bovendien geeft Wiggers vanuit zijn ervaringen als topsporter handvatten voor het toepassen van een gezonde leefstijlverandering. Wiggers: “Want educatie is stap één, maar motivatie, inspiratie en praktische tips zijn net zo belangrijk.”

De kern van het boek begint met een aantal basishoofdstukken, zoals over gezonde voeding, beweging en ontspanning. Vervolgens komen specifieke onderwerpen aan bod, zoals onder andere een gezonde zwangerschap, gezonde slaapgewoonten, gezond ouder worden en een gezonde bloeddruk. Wiggers: “Een gezonde leefstijl is een totaalplaatje, maar door specifieke onderwerpen verder uit te werken, zal iedereen een gezonde interventie kunnen vinden die hij of zij kan toepassen. Een gezonde en bewuste leefstijl gaat namelijk niet om perfectie, maar om het stap-voor-stap verbeteren van je huidige situatie.”

In het afsluitende hoofdstuk staat een stappenplan voor het toepassen van een gezonde gedragsverandering, waarin Wiggers’ ervaring als topsporter duidelijk naar voren komt. Wiggers: "Om te komen van een goed voornemen tot een blijvend resultaat, zijn tussenstappen vereist. Zoals het formuleren van een doelstelling en een bijpassend plan, maar deze stappen worden vaak overgeslagen. Bovendien moet een gedragsverandering uiteindelijk leiden tot een gezonde gewoonte, omdat dat de enige manier is waarop een gezonde leefstijl vol te houden is op lange termijn." Daarbij wordt ieder hoofdstuk afgesloten met enkele praktische ‘Dokter Tom adviezen’.

Kortom, 'Doe-het-zelf gezond' biedt duidelijkheid, structuur en houvast voor iedereen die écht gezonder wil gaan leven!

  • Titel: Doe-het-zelf gezond | De praktische leidraad voor een gezonde en bewuste leefstijl
  • Auteur: Tom Wiggers
  • Prijs: € 19,95
  • Pagina's: 277
  • ISBN: 978-90-823442-1-9
  • Uitgeverij: Wiggers Health Haarlem
  • Bestellen: www.doehetzelfgezond.nl
  • Meer informatie: info@doehetzelfgezond.nl
« terug