Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

Het AISS Venture Lab: where business meets sports 2 juni 2015

door: Peter Renden

De sport innoveert. Denk bijvoorbeeld aan de klapschaats, slimme kleding of aan urban sports. Innovaties die ontstaan door een goede interactie tussen sport, wetenschap, bedrijven en een flinke dosis ondernemerschap. Het AISS Venture Lab wil dit verder mobiliseren en rond de field labs een community vormen waarin sport, onderwijs, wetenschap, bedrijven en investeerders samen kunnen werken aan nieuwe kennis, producten en diensten en de sport daarmee een flinke boost geven.

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de Vrije Universiteit, het VU Medisch Centrum, de Universiteit van Amsterdam, het AMC en de Hogeschool van Amsterdam samen. Het AISS heeft een nauwe samenwerking met een verscheidenheid aan sportorganisaties en vooral met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) en Topsport Amsterdam. Het AISS is actief op verschillende vlakken: onderzoek (wetenschappelijk en praktijkgericht), innovatie, onderwijs en sportzorg (medisch, paramedisch). De slogan van het AISS luidt 'High Performance, Vital People' wat betekent dat het instituut zich richt op onderzoek naar sport, bewegen en gezondheid in de breedste zin van het woord. De kern van de AISS-activiteiten vindt plaats op de verschillende field labs voor top- en breedtesport.

AISS Field Labs
  • Sloterparkbad (zwemmen, NTC en RTC);
  • Bosbaan (roeien, Aegon Nationaal Roeiteam, Talententeam en Paralympisch team);
  • Sporthallen Zuid (basketbal, NBB-vrouwentalententeam);
  • Sportcentrum Ookmeer (indoor atletiek (RTC) en turnen (TOC));
  • Dojo HvA Ookmeer (TopJudo Amsterdam, talentprogramma);
  • Sportpark Ookmeer (voetbal, vrouwentalententeam);
  • Sportpark De Eendracht (Nationaal Rugby Centrum, Rugby7S nationaal en development team);
  • Pirates (honkbal Academy);
  • Ajax (voetbal).

Ook wordt er intensief samengewerkt met het onlangs door het IOC geaccrediteerde Sportsmedical Research Center (VUmc-AMC) en de CTO sportpoli, het Amsterdam Nutritional Assessment Centre en CASA Reade (het onderzoek- en testcentrum voor aangepast sporten in Amsterdam). Naast top- en talentensport is er ook oog voor de breedtesport zoals op de Athletic Skills social field labs (AKT Almere, VU sportcentrum), het educational field lab van de ALO en op de vele scholen en schoolpleinen in Amsterdam en in de regio.

"Helaas vinden sportonderzoek en innovatie nog al te vaak versnipperd plaats"

Speerpunten AISS
Sport en bewegen hebben veel in zich: beleving, prestatie, vitaliteit, gezondheid. Topsport, maar vooral ook breedtesport, is een sector van economische waarde met producten en diensten voor de nationale en internationale markt. Helaas vinden sportonderzoek en innovatie nog al te vaak versnipperd plaats en het opschalen daarvan is binnen Nederland recent niet echt succesvol gebleken. Daarom organiseert het AISS een focus binnen de regio en brengt daartoe een twaalftal sport field labs bij elkaar, ze instrumenteert en bemenst deze vanuit de kennisinstellingen en ze sluit zo hecht als mogelijk aan bij de wensen en ideeën van de coaches en het ondersteuningsteam.

De field labs betreffen alle structurele trainingsprogramma’s op NTC- en RTC-niveau en ook het CTO en Topsport Amsterdam zijn belangrijke samenwerkingspartners voor het AISS. Over de verschillende field labs en de verschillende sporten vindt kennisdeling plaats die het AISS faciliteert met bijeenkomsten, een goede en gezamenlijk opgezette data-infrastructuur en multiprofessionele samenwerking.

Venture lab sport
Het AISS werkt in verschillende projecten nauw samen met grote (inter)nationale en regionale MKB-bedrijven. De field labs bieden een real life testlocatie voor innovatieve producten en diensten en een goede data-infrastructuur. AISS schoolt haar onderzoekers en studenten in ondernemerschap. Wetenschappers, studenten en ondernemers vinden elkaar in gezamenlijke ambities om ontwikkelde kennis in de sport toe te passen en te vertalen naar sport-, medische of voedingsproducten voor een breed publiek. Startende ondernemers met bedrijfsideeën in de sport vinden bij ons in het AISS Venture Lab een toegespitst netwerk en programma voor vroege fase-ontwikkeling van hun start-up.

Het AISS Venture Lab bundelt de activiteiten en biedt bedrijven een uniek netwerk van wetenschap, onderwijs, top en breedtesport. Door de schaalgrootte van twaalf field labs is er nog voldoende ruimte voor bedrijven en andere mogelijke partners om aan te sluiten. AISS Venture Lab is actief op zoek naar meerdere partners die met AISS de ambitie hebben om op en rond de field labs een ontwikkeling naar een gezamenlijk designer lab sport in te zetten.

"Nederland is een mondiale topspeler als het gaat om sportonderzoek"

Het AISS venture lab biedt echter meer. In verband met de aankomende Olympische Spelen in 2016 in Brazilië en in 2020 in Japan, is met het ministerie van OCW en het ministerie van BuZa gesproken over samenwerking op het gebied van sportonderwijs en –onderzoek met landen die de Olympische Spelen organiseren. Nederland is een mondiale topspeler als het gaat om sportonderzoek en plaatst hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten direct in de topsport. Daarom heeft het veel te bieden. Deze zomer (10-17 augustus) vindt een kennismissie plaats naar Rio en Sao Paulo waar bedrijven op verschillende manieren aan mee kunnen doen. Hetzelfde geldt voor een kennismissie naar Japan in het najaar (7-15 november).

Belangrijke rol voor bedrijven
Bedrijven kunnen dus op verschillende manier meedoen in het AISS Venture Lab. Zo kunnen ze kennis en expertise halen en brengen bij wetenschappers en studenten. Ze kunnen ideeën uitwisselen met bedrijven met gezamenlijke interesses en eventueel nieuwe samenwerkingen vormen. Ze kunnen start-ups begeleiden en daarin participeren om innovatieve projecten te starten. En ze kunnen bijdragen aan, meedoen met of zich laten vertegenwoordigen op de genoemde buitenlandse kennismissies.

Binnen de bestaande field labs participeren inmiddels verschillende bedrijven. Het AISS Venture Lab wil deze bedrijvigheid uitbreiden en verstevigen. We gaan graag in gesprek met geïnteresseerde partijen die deel uit willen maken van ons netwerk. Contactgegevens kunt u hier vinden.

Peter Renden is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam als business developer voor het AISS Venture Lab. Ook is hij werkzaam als adviseur, docent en onderzoeker op het gebied van presteren en trainen onder stress bij het onderwijscentrum van de Vrije Universiteit. Aan deze universiteit zal hij op 23 juni op dit onderwerp promoveren. Voor meer informatie: p.g.renden@hva.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst