Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

Sportbestuurder van de toekomst gelooft in de inzet van sport als middel 18 april 2017

door: Sanne Cobussen & Jasper van Houten

De Minor ‘Sportbestuurder van de toekomst’ van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gelooft in de kracht van sport en bewegen en de inzet ervan als middel bij verschillende vraagstukken uit het publieke domein. Nick van der Ham - buurtsportcoach van Stichting Welzijn Lingewaard - heeft de studenten van de minor uitgedaagd om sport in te zetten om bij te dragen aan het oplossen van problemen binnen het sociale domein. Verschillende projectgroepen werken sindsdien aan zes verschillende projecten binnen de gemeente Lingewaard. De projectvoorstellen zijn voltooid en kunnen uitgevoerd worden. Bij de uitvoeringsfase worden de projectteams aangevuld met zo’n acht MBO-studenten van ROC Sport en Bewegen uit Nijmegen. De ervaring en expertise van de MBO-studenten zijn een waardevolle aanvulling op de projectteams die in de eerste fase alleen uit HBO-studenten bestonden.

Het uitgangspunt van de minor ‘Sportbestuurder van de toekomst’ is dat in de toekomst sport veelal ingezet zal worden als middel. Voor toekomstige bestuurders en professionals binnen sport is het van belang te weten wat de kracht van sport is. Welke doelen kunnen met sport gerealiseerd worden? Dit zijn onder andere doelen uit het sociale domein van gemeenten. Studenten gaan in de minor daadwerkelijk in het werkveld aan de slag. Studenten hebben van Nick van der Ham - buurtsportcoach van Stichting Welzijn Lingewaard - de opdracht gekregen om één van de geselecteerde problemen uit het sociale domein te kiezen en voor dit probleem een projectvoorstel te ontwikkelen waarin sport/bewegen een bijdrage levert aan het oplossen van dit probleem. 

Presentatie projectvoorstellen
De buurtsportcoach heeft binnen de gemeente geïnventariseerd welke problemen spelen en waarbij sport een bijdrage kan leveren aan de oplossing. Het was vervolgens aan de studenten om uit deze geselecteerde problemen een keuze te maken. Op 10 april hebben de studenten de projectvoorstellen gepresenteerd aan betrokkenen van de gemeente Lingewaard in de kantine van voetbalvereniging GVA in Doornenburg. Naast de buurtsportcoaches waren bij deze presentaties aanwezig: beleidsmedewerkers sport van de gemeente Lingewaard, zorg- & welzijnsprofessionals, bestuurders van sportverenigingen en de burgemeester Marianne Schuurmans. 

"Fysiotherapeuten merken dat patiënten met een chronische aandoening wanneer zij uitbehandeld zijn, moeilijkheden ervaren bij het vinden van een passend sportaanbod"

Studenten hebben in zes projectgroepen verschillende problemen gekozen en oplossingen aangedragen, zoals: het realiseren van duurzaam sportaanbod voor mensen met een chronische ziekte in opdracht van twee verschillende fysiotherapiepraktijken uit Huissen en Angeren. Deze fysiotherapeuten merken dat patiënten met een chronische aandoening zoals COPD en Diabetes Type 2, wanneer zij uitbehandeld zijn, moeilijkheden ervaren bij het vinden van een passend sportaanbod. 

Realiseren passend sportaanbod
Het reguliere sportaanbod speelt onvoldoende in op de wensen van deze doelgroep of de aanbieders van het huidige sportaanbod weten deze doelgroep nog onvoldoende aan zich te binden. Twee groepen van studenten zijn aan de slag gegaan om voor deze specifieke doelgroepen samen met partners uit de verschillende gemeentekernen passend sportaanbod te realiseren. 

Daarnaast zijn twee groepen studenten aan de slag gegaan met het organiseren van sportaanbod voor inactieve kinderen. Eén groep heeft specifiek gekozen om sportaanbod te realiseren voor kinderen van statushouders uit de gemeente Gendt. Het doel is om zeer laagdrempelig sportaanbod (spelmiddagen) te ontwikkelen dat eenvoudig door vrijwilligers begeleid kan worden. De studenten ontwikkelen een reeks leskaarten met pictogrammen en eenvoudig taalgebruik. Daarnaast trainen ze de sportieve vrijwilligers, zodat zij de activiteiten op termijn zelf kunnen begeleiden. 

Huidige interventie evalueren
Het streven is om deze spelmiddagen ook open te stellen voor kinderen met een Nederlandse achtergrond. Een tweede groep heeft bewust gekozen geen nieuw sportaanbod te ontwikkelen, maar om de huidige interventie van 'Sjors Sportief' te evalueren. De onderzoeksvraag bij dit onderzoek is: welke groep kinderen bereikt de interventie Sjors Sportief, zijn dit reeds sportieve kinderen of juiste ook de groep kinderen die drempels ervaren bij het participeren in sport? 

"Studenten onderzoeken voor Doornenburg de mogelijkheden om een sportdorp te worden"

Dit moet resulteren in een adviesrapport aan alle deelnemende verenigingen over hoe zij de interventie Sjors Sportief kunnen inzetten om daadwerkelijk de sportparticipatie bij kinderen te verhogen, ondanks dat deze al ontzettend hoog is. Dit is ook in het voordeel van de deelnemende verenigingen omdat met de aanbeveling het rendement van de interventie voor de vereniging verhoogd kan worden.

Vergrijzing
Een andere uitdaging die studenten zijn aangegaan betreft het vergroten van de leefbaarheid in een gemeentekern die vergrijst en een afnemende groei kent, te weten Doornenburg. Studenten onderzoeken voor Doornenburg de mogelijkheden om een sportdorp te worden. Zij hebben een stuurgroep samengesteld met afgevaardigden van alle sportverenigingen, de basisschool en de plaatselijke dorpsraad. De projectgroep streeft naar een kick-off van Sportdorp Doornenburg. 

Tot slot heeft een zesde projectgroep gekozen voor het ontwikkelen van specifiek sportaanbod voor vrouwelijke statushouders uit Gendt. Een groep vrouwelijke statushouders heeft aangegeven graag te willen fitnessen. Studenten onderzoeken nu de mogelijkheden om deze groep dames bootcamplessen aan te bieden in de polder van Gendt. 

"De MBO-studenten brengen waardevolle ervaringen uit het werkveld met zich mee omdat zij veel praktijkervaring hebben opgedaan gedurende de stages"

Uniek aan het onderwijs van de minor Sportbestuurder van de toekomst is dat er al diverse jaren nauw wordt samengewerkt met het ROC Sport en Bewegen uit Nijmegen. In het huidige studiejaar betreft dit een intensieve samenwerking in de uitvoeringfase van de projecten. MBO-studenten hebben gesolliciteerd op de projectvoorstellen van de verschillende projectgroepen. De MBO-studenten brengen waardevolle ervaringen uit het werkveld met zich mee omdat zij veel praktijkervaring hebben opgedaan gedurende de stages. 

Inhoudelijke expertise
Daarnaast hebben de MBO-studenten bewegingsagogiek ook de noodzakelijke inhoudelijke expertise. HBO- én MBO-studenten ervaren met de minor wat het in de praktijk betekent om sport als middel in te zetten en wat hierbij komt kijken, met als gevolg dat het sociale domein binnen de gemeente Lingewaard optimaal profiteert van de kracht van sport.

Opleiding HAN Sport en Bewegen
HAN Sport en Bewegen is onderdeel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en focust zich op het gehele gebied van sport en bewegen, gezondheid en vitaliteit. Of je nu een keuze moet maken voor een voltijd bacheloropleiding op het gebied van sport en bewegen, je jezelf als professional verder wilt ontwikkelen via cursussen of deeltijd opleidingen, of dat je als ondernemer wat wilt doen met de vitaliteit van jouw werknemers. Bij HAN Sport en Bewegen kan je terecht.

Voor meer informatie: www.sportbewegen.nl.

Sanne Cobussen is docent/onderzoeker bij het expertiseteam Sporteconomie en Strategisch Sportmanagement van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, begeleider van het Transferpuntsport.

Jasper van Houten is docent/onderzoeker bij het expertiseteam Sporteconomie en Strategisch Sportmanagement van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, begeleider van het Transferpuntsport.

« terug

Reacties: 1

Dirk Schaars
18-04-2017

Een mooi initiatief! Het Human Capital Model (Bailey et al. 2013) geeft een overzicht van doelen waar sport aan bij kan dragen (incl de mate waarin hier wetenschappelijk bewijs voor is). Een goede ondersteuning voor de studenten?! 

Link: https://www.allesoversport.nl/artikel/effecten-van-sporten-en-bewegen/

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst